Prostějov - Nový Jičín

Prostějov - Nový Jičín - Momentka z utkání Prostějov - Nový Jičín. | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Prostějovským basketbalistům v duelu s Novým Jičínem chyběli pivoti

Dva laciné koše během několika vteřin dali basketbalisté Prostějova v závěrečné půlminutě. Leč žádné drama se už nekonalo. Novojičínští měli dostatečný náskok, aby v sobotní bitvě o čelo Mattoni NBL, ve 23. kole, doma vyhráli 104:97. "Těší nás, že jsme po Nymburku porazili i Prostějov, ale ulehčil nám to, protože nehrál Chán," uvedl novojičínský trenér Zbyněk Choleva.

Vedle Aleše Chána chyběl hostům i další pivot Kyle Landry. "Měli jsme jen dva podkošové hráče, a to bylo rozhodující, prohráli jsme na doskocích," řekl prostějovský trenér Peter Bálint.

Domácí měli výškovou převahu, což byl podle trenérů důvod, proč tentokrát padlo tolik bodů. V předchozích dvou vzájemných duelech se ani jedno mužstvo nedostalo přes 70 bodů...

"My jsme měli výškovou převahu pod košem a hosté zase při své menší sestavě byli rychlejší. Především ale na obou stranách byli skvělí hráči," uvedl Zbyněk Choleva.

"Skóre ovlivnila výšková nerovnost," potvrdil Peter Bálint. "Tím se otvíraly prostory ke střelbě. Vyšší hráči se snadněji prosazovali přes menší a opačně."

Radoslaw Hyzy prohlásil, že tým potřebuje Chána i Landryho. "Nějakou dobu nám ale ještě budou chybět, a tak se s tím musíme vyrovnat," prohlásil Hyzy. "Oba přitom obstarávají nejvíce doskoků," dodal Jaroslav Prášil.

Poprvé naskočil do hry narychlo sehnaný lotyšský pivot Pavels Veselovs. "Bylo to pro něho těžké, byl s námi tři dny," uvedl Jaroslav Prášil. Stovku dostali Prostějovští poprvé v tomto ročníku Mattoni NBL. Před tím jí byli nejblíže v Ostravě, kde překvapivě prohráli 94:99.

"Dostat 56 bodů už za poločas, to je hodně," upozornil Prášil. "V útoku nebyl problém, dát venku tolik bodů je dobré, ale ta obrana."

Navíc Prášil měl už po třech minutách a 12 vteřinách hry tři fauly. "To bylo hodně nepříjemné," řekl. "Dostal jsem se do tří situací, asi to fauly byly." A pak si už do přestávky nezahrál. "To bylo jasné, hrozilo, že bych se příliš brzy vyfauloval."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž