Zbyněk Choleva během prostějovského time-outu

Zbyněk Choleva během prostějovského time-outu | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Prostějovský kouč Choleva: Potvrdili jsme, že patříme mezi nejlepší

  • 1
V sezoně 2004/2005 se basketbalisté Prostějova se současným koučem Opavy Petrem Czudkem nebo bývalým obávaných střelcem Craigem Callahanem při své premiéře mezi domácí elitou hned napoprvé probili mezi nejlepší čtyři týmy a nakonec získali bronz. Od té doby nikdy v semifinále nechyběli, na což navázali i teď postupem přes Kolín.

Orli si opět zahrají o medaili, jejich dalším soupeřem bude ve středu od 18 hodin Děčín na své palubovce. „Je to výborná série. Být dvanáctkrát po sobě v semifinále je skvělé. Podařilo se nám potvrdit, že patříme mezi nejlepší,“ těší trenéra Zbyňka Cholevu.

K postupu do semifinále jste potřebovali s Kolínem odehrát čtyři zápasy. Který zlomil sérii ve váš prospěch?
Hodně důležitý byl třetí zápas. Nešlo tak ani o to, že jsme vyhráli o víc než čtyřicet bodů. Spíše o dobrý pocit z našeho výkonu. Ve hře byla cítit lehkost. Utkání nám dodalo hodně sebevědomí. Tým věřil, že v dalším zápase může sérii zavřít. A navíc měl jistotu, že když se to nepodaří, rozhodne poslední zápas v Prostějově, kde se nám hraje dobře.

Prostějov? Nebezpečně spontánní, zní z Děčína

Loni je nezapomenutelná pětizápasová bitva s Prostějovem poslala do historicky prvního finále, zopakují velký úspěch basketbaloví Válečníci i letos? Proti nim stojí znovu stejný soupeř, semifinále play-off NBL začíná v Armex Sporcentru v 18 hodin.

„Proti čtvrtfinálové sérii s poctivě, systémově, urputně bránícím a v útoku čitelným USK, očekáváme utkání proti nebezpečně spontánnímu, výrazně ofenzivně laděnému a talentovanému družstvu. Nejsme sice kompletní, ale jsme připravení a odhodlaní vstoupit do semifinálové série vítězně,“ burcoval na klubovém webu děčínský pivot Robert Landa.

Válečníci dál postrádají zotavujícího se kapitána Jakuba Houšku, otazník visí i nad startem křídelníka Tomáše Pomikálka.

(obi)

Tři duely byly neuvěřitelně vyrovnané, dvakrát rozhodovalo prodloužení. Čekal jste něco podobného?
Už před startem play-off jsem počítal s tím, že letošní čtvrtfinále bude hodně vyrovnané a nebude se to týkat pouze naší série. To se ukázalo. Dramatické byly i zápasy Pardubic s Opavou a Děčína s USK Praha. Z pohledu týmů, které postoupily, to nevypadá, ale papíroví favorité to neměli vůbec snadné. Pro ligu a fanoušky je dobře, že se soutěž vyrovnává.

Takže Kolín vás nepřekvapil?
V žádném případě. Odehrál kvalitní sérii. Ukázalo se, že klub po několika změnách v sestavě v průběhu sezony poskládal výborný tým. Získal Bakiče, Skinnera, to jsou špičkoví hráči. Měli jsme to těžké.

Orli navíc nebyli kompletní. Jak moc chyběl rozehrávač Kouřil a ve dvou zápasech také pivot Tomanec?
Pochopitelně je lepší, když máte pohromadě celou sestavu. Ale zranění ke sportu prostě patří. Zraněné je třeba nahradit. U nás to na rozehrávce výborně odehráli Roman Marko a Pavel Slezák. Honzu Tomance velice kvalitně nahradil Michal Norwa. Tým se z absencemi dokázal vyrovnat.

V repríze loňského semifinále vyzvete Děčín. Jakou očekáváte sérii?
Vzájemně se známe. Děčín je silný. Umí maximálně využít domácí prostředí. Čtvrtfinále zvládl i bez Jakuba Houšky a Tomáše Pomikálka. Uvidíme, v jaké sestavě válečníci nastoupí proti nám. V každém případě se oproti předchozím zápasům ještě musíme o trošku zlepšit, pokud chceme uspět.

A chcete?
Prošli jsme mezi nejlepší čtyři. Ještě však nekončíme. Máme jistotu, že si zahrajeme o medaili. Ale my chceme do finále. A hrát o titul.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž