Prohrát o dvacet je moc, shodli se experti

  16:59aktualizováno  17:14
Praha - Dvacetibodová porážka mistrovského Nymburka na palubovce A Plus ŽS Brna byla pro experty Jaroslava Kováře s Josefem Jelínkem největším překvapením 15. kola Mattoni NBL. "Nymburku by se nemělo stát, že v domácí lize nastřílí jen 59 bodů," míní Jaroslav Kovář. A Josef Jelínek doplňuje: "Porážka o dvacet bodů mi přijde jako odevzdaný zápas."

Sparta Praha - Děčín (71:84)

Severočeši neuspěli po domácí porážce s Nymburkem ani v Ostravě, ovšem na Letné žádné prodloužení série porážek nepřipustili. V hlavním městě předvedli od prvních minut soustředěný výkon, což se o domácím výběru rozhodně říci nedalo.

"O výsledku prakticky rozhodla už první čtvrtina, do které hráči Sparty vstoupili překvapivě velice vlažně," připomíná Jaroslav Kovář deset míčových ztrát Saviče a spol. "V boji o postup do elitní skupiny A1 už se počítá každý bod a mezi týmy, které o pozici mezi nejlepší šesticí usilují, patří právě Sparta s Děčínem. Z tohoto pohledu je pro hosty výhra na Letné velmi cenná."

Sparta prohrála s Děčínem už desáté ligové utkání v řadě. "Ale jen v tom, že Pražanům nevyhovuje soupeřův styl hry, bych problém nehledal," zamýšlí se Kovář. "Kdyby měla Sparta stále stejný kádr, pak by se o tom dalo mluvit. Jenže její sestava je letos úplně jiná. Porážku v sobotním zápase bych přičítal spíše horšímu přístupu domácích hráčů."

Josef Jelínek se domnívá, že domácím nesvědčí rychlá hra Severočechů. "Zatímco u Sparty jsou podkošoví hráči na pozicích 4 a 5 jasně daní, u Děčína to vysloveně neplatí. Hosté hrají rychlý a atletický basketbal a to soupeři nesedí."

Tým ze severu Čech nakonec v Praze zvítězil 84:71, ovšem již v první čtvrtině vedl o sedmnáct bodů a v polovině třetí části hry měl k dobru ještě o šest bodů více.

"A to mě překvapilo. Čekal jsem, že Sparta bude klást Děčínu na své palubovce mnohem větší odpor," poznamenal Jelínek. "Hosté však dokázali maximálně využívat svých silných stránek a Sparta nenalezla způsob, jak nepříznivý vývoj zvrátit."

Ústí n. L. - Ostrava (90:69)

Domácím basketbalistům se konečně po vleklé sérii porážek podařilo zvítězit. "Ukázalo se, že oslabení Nové huti je velice znatelné. Za Pospíšila zkrátka v týmu není adekvátní náhrada," všiml si Kovář. Ve svém komentáři upozornil na velice nízký počet ztrát u obou sobotních soupeřů. "Svědčí to o tom, že hráči Ústí i Ostravy hráli velmi zodpovědně."

V domácím dresu byl nejlepším střelcem křídelník Pavel Kubálek. "Body od hráčů z perimetru přitom v minulých zápasech Severočechům hodně chyběly. Tentokrát byla jejich hra mnohem vyváženější."

Kováře hodně překvapilo, že hostující družstvo nedokázalo svému soupeři více vzdorovat. "Konečný rozdíl ve skóre mě překvapuje, očekával jsem podstatně vyrovnanější utkání. Myslím si, že Ostrava před zápasem určitě pomýšlela na vítězství."

Jenže dvoubodový zisk nutně potřebovali i Plynaři. Po devíti zápasech bez jediného vítězství moc chtěli proti Ostravě uspět. "Ústí patří mezi týmy, které nejsou venku tak silné, ale na domácím hřišti dokáží zaškodit komukoliv. Navíc jim šlo o dost, takže jsem s výhrou domácích počítal," řekl Jelínek.

Ani on si nemohl nevšimnout čtrnácti úspěšných tříbodových pokusů v podání domácích basketbalistů. "Střelba z delší vzdálenosti se Ústí dařila a tím pádem to Ostrava měla hodně těžké, protože Severočeši se mohli spolehnout i na hru podkošových hráčů." 

A Plus ŽS Brno – Nymburk (79:59)

Jen čtyřikrát se v dosavadním průběhu letošní sezony stalo, že by některý z týmů Mattoni NBL nastřílel méně než 59 bodů! "Nymburk se střelecky hodně trápil, na čemž měla zcela určitě velkou zásluhu kvalitní obrana domácích hráčů. V Brně se zrodil velice překvapivý výsledek," předeslal Kovář.

"Tradiční střelci hostů se vůbec nedokázali prosadit. Tak kvalitnímu družstvu by se nemělo stát, že nastřílí jen 59 bodů a to samé platí i o výši porážky. Pokud by o výsledku rozhodla nějaká šťastná střela v závěru, tak bych to celkem chápal, ale Nymburk by v naší lize rozhodně neměl prohrát o dvacet bodů!"

Brněnský trenér Pospíšil měl k dispozici jen sedm zdravých hráčů. "Ve své kariéře jsem podobnou situaci také zažil," uvedl Kovář.

"Tým, který je kompletní, může v takovém případě oslabeného soupeře podcenit. Naopak pro Brno to zas až takový problém nebyl. U nás se nehrají třeba dva zápasy ve dvou dnech a tak se hráči nemají na co šetřit. Problém by mohl nastat při vysokém počtu faulů, ale to tentokrát nebyl případ A Plus ŽS."

S názorem, že obhájci titulu by se na domácí scéně měli podobných výpadků vyvarovat, souhlasí i Josef Jelínek. "Nymburk prohrát může, ale rozhodně ne o dvacet bodů," říká bývalý reprezentant. "Jde o jediný tým v republice, který má dvanáct prakticky vyrovnaných hráčů. Taková porážka mi přijde jako odevzdaný zápas!"

Brno podalo vynikající výkon a podle Jelínka navíc sobě i ostatním pronásledovatelům Nymburka dokázalo, že úřadující mistr není neporazitelný. "Hráči A Plus všem názorně předvedli, že každý tým, který se dokáže "kousnout", může s Nymburkem hrát."

Prostějov – Pardubice (102:81)

Moravané rozhodli o svém přesvědčivém vítězství již v první čtvrtině, kterou vyhráli 31:11. "Přestože pak v dalším průběhu utkání vedli až o čtyřicet bodů, slabší koncentrací v závěrečné čtvrtině povolili Pardubicím snížit na celkem přijatelný rozdíl," konstatoval Kovář.

"Přesto to nic nezměnilo na tom, že trápení Pardubic pokračuje i nadále. V týmu jsou jen tři hráči, kteří se dokáží prosadit - Mujagič, Novotný a Trnka, ovšem nikdo další většinou není schopen dát deset a více bodů. Pokud se Východočechům nepodaří přivést nějakou posilu, může to pro ně být do budoucna zásadní problém."

Podle Josefa Jelínka domácí basketbalisté přistoupili k úvodu zápasu s Pardubicemi velice zodpovědně. "Po nedávné porážce s USK Praha asi došlo k nějakým pohovorům a Prostějovu to určitě prospělo. Snaha a motivace hráčů byla jasně vidět, domácí zvládli střetnutí se Synthesií bez nejmenších problémů."

Přesto se týmu okolo zkušeného rozehrávače Czudka opět stalo, že v závěru rozhodnutého zápasu znatelně polevil a soupeř toho dokázal využít. Není pochyb o tom, že divákům se podobný přístup určitě nelíbí - vždyť Prostějov prohrál posledních třináct minut 17:36!

"To by se opravdu nemělo stávat. Zvlášť když to nebylo poprvé," souhlasí Jelínek. "Někdo by z toho měl vyvodit důsledky. Pokud někdo začne zjišťovat, proč to tak je, může to celému družstvu před dalšími zápasy jedině pomoct." 

Sadská - USK Praha (74:78)

"Ukázalo se, že forma z minulých zápasů se silnými soupeři vydržela vysokoškolákům i nadále," poznamenal Jaroslav Kovář. "Sadská byla po zisku prvního ligového vítězství na koni a přestože USK hrál v posledních kolech dobře, domácí si určitě věřili. Jenže tentokrát jim to ve vyrovnané koncovce nevyšlo."

Pražanům podle Kováře hodně psychicky pomohly vydařené partie s Prostějovem či Mlékárnou Kunín. "Zápasy s těžkými soupeři jim daly hodně. Utkání, v nichž je velká šance vyhrát, jsou sice psychicky mnohem náročnější než duely s papírovými favority, v nichž není co ztratit, ale hosté se s tím na půdě Sadské dokázali vypořádat."

V domácím dresu odehráli solidní utkání Englický, Tomas a Špička. "S jeho příchodem se útočná síla Sadské o poznání zvýšila," míní Jelínek. "Myslím si, že nováček teď bude pro soupeře podstatně nebezpečnější, zvláště v domácím prostředí. Potřebuje však další vítězství. Prohrává sice o málo, ale to v jeho situaci nic neřeší."

Týmy, které jsou ve druhé polovině tabulky, to každopádně nebudou mít v soubojích s posledním celkem snadné. "Pro družstva, jakými jsou Ústí, Handicap Brno nebo Ostrava jsou současné výsledky Sadské varováním."

Vysokoškoláci však mají duel v Poděbradech za sebou. A úspěšně. "V této chvíli není vůbec důležité, že vyhráli jen o čtyři body," zdůrazňuje Jelínek. "Důležité je, že zvládli koncovku a udělali další krůček k postupu mezi elitní šestku. To je pro hosty velké plus."

Mlékárna Kunín - Handicap Brno (107:88)

Handicap se držel jen do 4. minuty, kdy byl stav 14:11. Domácí basketbalisté se poté nadechli ke šňůře 19:2 a po první čtvrtině bylo v podstatě rozhodnuto. "Hosté předvedli jeden ze svých velice špatných vstupů do utkání. Nepodařilo se jim ubránit především Warricka a Šošku," upozornil Kovář na dva nejlepší střelce Novojičínských, kteří dohromady nastříleli rovných padesát bodů.

"Každý soupeř ví, že právě je musí ubránit a všichni se na ně připravují. Warrick se Šoškou se přesto dokáží prosadit a navzdory velké pozornosti soupeřových obran jsou střelecky úspěšní. Musím však říci, že rozhodně není jednoduché je zastavit. Jsou to opravdu dobří hráči."

Josefa Jelínka výsledek ani jednoznačný průběh střetnutí nepřekvapil. "Byl to jeden ze zápasů, v nichž vlastně o nic nešlo. Kvalita hráčů Mlékárny Kunín je tak vysoká, že hosté nemohli mít žádná přehnaná očekávání. Spíš jeli odehrát utkání tak, aby skončilo seriózním výsledkem."

To se Handicapu nakonec podařilo, porážka o devatenáct bodů je pro Brno přijatelná. Vicemistři totiž vedli v závěru třetí čtvrtiny už o čtyřiatřicet bodů. "V Kuníně jsou cizinci stěžejními hráči a když zápas dobře rozehrají, pak se celý tým uklidní a v domácím prostředí utkání v pohodě dohraje. To se potvrdilo i tentokrát."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Lehečka je v Madridu v osmifinále a čeká ho Nadal, zraněný Menšík vzdal

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  19:27

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Trenér Gross má nového parťáka. Spartu s ním povede Stavjaňa

29. dubna 2024  19:12,  aktualizováno  19:25

Hokejisty Sparty povede v příští sezoně společně s Pavlem Grossem nově Antonín Stavjaňa, který...

Senzace na úkor Čechů. Osmnáctku na MS předčil outsider z Kazachstánu

29. dubna 2024  16:43,  aktualizováno  18:59

Den po vydřené výhře nad Švédskem prožili čeští hokejisté do 18 let na mistrovství světa ve Finsku...

My si hlasy nekupujeme. Hadamczik se vyjádřil k financování mistrovství světa

29. dubna 2024  18:45

Otázky na podhodnocení očekávaných příjmů ze vstupného na mistrovství světa, na zvraty v budování...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...