Prohra, která bolí i motivuje. Takový byl vstup basketbalistek USK do Euroligy

  9:16
Bolestivá domácí porážka o jediný bod - 65:66. Prodloužení série neúspěchů proti španělským celkům. Ale taky potěšení z pokroku oproti loňské sezoně. To vše provázelo euroligový zápas basketbalistek USK Praha proti Samalamance.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha | foto: www.uskbasket.cz

"Prohráli jsme. Porážka o bod bolí. Ale taky hodně motivuje. Já svému týmu věřím. Přes prohru to nebyl špatný start do Euroligy. Některé chyby jsme schopni odstranit. Důležité ale je, že oba týmy daly do hry maximum," glosoval zápas Lubor Blažek, trenér USK.

Jakou podívanou nabídly Pražanky divákům?

Rozehrávačky

Pro první duel rovnice Lindsay Whalenová = rozehrávka USK neplatila. Americká mistryně světa je samozřejmě jasným číslem jedna. Zvlášť v prvním poločase na sebe brala úlohu zakončovatelky. Jenže v rozhodujících momentech ji musela zastoupit Markéta Bednářová.

Povedlo se to se ctí. Česká reprezentantka strávila na hřišti nebývalých 17 minut. Už v první poločase ukázala, že její sebevědomí po reprezentační sezoně stouplo. V posledních minutách spáchala jednu zbytečnou chybu, jinak dobrá práce.

Křídla

Eva Vítečková zapadla do hry USK snad nejsnadněji ze všech posil. V úvodu dávala důležité body. Její pobyt na hřišti se ale ztenčil vinou osobních chyb. Nakonec se vyfaulovala.

Evanthia Maltsiová zafungovala jako protipól Vítečkové. Do hry se dostávala pomalu. Ve druhé půli ale zaznamenala 15 bodů. Svou vůdcovskou roli v těchto fázích dokázala potvrdit. Přesto sama se sebou spokojena nebyla.

Pivotky

Nejdřív se zdálo, že budou největší slabinou. Přes Petru Kulichovou a DeLishu Milton-Jonesovou se těžší pivotky soupeře prosazovaly snadno. Obrázek USK model 2009/10 se musel vybavit nejednomu divákovi.

S příchodem Michaely Ferančíkové se ale český celek začal pod košem rvát. A ve druhém poločasu byl podkošovým hvězdám Sancho Lyttleové a Erice DeSouzaové rovnocenným sokem.

Zamrzí snad jen střelecká nepohoda Milton-Jonesové. Kdyby se americké veteránce dařilo zakončení aspoň standardně, ke 14 doskokům by určitě 20 a více bodů přidala. Takhle zůstala na jedenácti.

Edita Šujanová zaznamenala své první euroligové body kariéry. Ale zahozený pokus zpod koše v závěru ji mrzí určitě ještě teď.

Souhra

Skřípala. Ještě to zkrátka není ono. Pod koš dostává český vícemistr míče obtížněji, než by bylo záhodno, situaci pak musí napravovat střelbou z velké dálky - mnohdy krkolomnou.

"Zatím nejsme tak trpěliví, abychom hráli to, co chceme hrát. To chce čas. Ale není to nerozehranost. To je netrpělivost. Kolikrát se zakončovalo v pátý vteřině z takovýho žvejku: Zkusim to," komentuje Blažek svérázně.

Domácím se nedařil zejména útok proti zónové obraně soupeře. "V tom jsme nebyli dostatečně důrazní. Míč do důležitých pozic jsme nedostali. Bylo potřeba dát dva laciňáky. My jsme nebyli schopni jednoduchým pohybem dát do této obrany koš. V systému se nám někdo ztrácel," mrzelo trenéra.

Střelba

Měla by se zlepšit. Vítečková, Maltsiová i Elhotová jsou kanonýrkami par excellence, Maltsiová se ve druhém poločase probudila, Češky si ještě na posunutí trojkové linie spíš zvykají. O střelecké nepohodě Milton-Jonesové už byla řeč.

"Ten půlmetr hraje velkou roli. Pokyn zatím zní: Nehledejte trojkovou čáru. Hráčky by měly využívat klasickou střelbu za dva z bývalé trojky. To byla jedna z našich chyb," káral svěřenkyně kouč Blažek.

Navíc potíže s koncovkou provázely Pražanky nejvíc v těch chvílích, kdy by snadný bodík potřebovaly. Několik šancí otočit skóre nebo uniknout soupeři aspoň na dva koše párkrát promarnily. A že to byly pozice víc než tutové...

Obrana

Po prvotních nezdarech proti podkošovým hráčkám soupeře se USK výrazně zlepšil. Tady tým bota snad tlačit nebude. Kouč soudí: "Je to o tvrdosti. Ze začátku jsme nehrály v kontaktu. Jak jsme hráli tvrději, soupeř se neodstával na doskok ani do zakončení,"

Ani ve hře pět na pět Pražanky nezaostávaly - jen na ofenzivní rejdy křídelnice Alby Torrensové za celý zápas recept najít nedokázaly.

Co může mrzet, jsou body Španělek z rychlých protiútoků. "To nás stálo hodně sil," zlobil se Blažek. "V prvním poločase jsme takto inkasovali devět, možná jedenáct bodů. Pak nás to stálo hodně sil, abychom vyrovnali."

Autor:

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

  • Nejčtenější

Portugalsko - Česko 2:1, fotbalisté vedli, ale dali si vlastní gól a padli v nastavení

18. června 2024  19:48,  aktualizováno  23:31

Lipsko (Od našeho zpravodaje) Čeští fotbalisté sahali v prvním utkání mistrovství Evropy po senzační remíze s Portugalskem,...

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi padli s Portugalci, čeká je Gruzie

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  19.6 22:55

Čeští fotbalisté zahájili základní skupinu mistrovství Evropy 2024 v Německu těsnou porážkou s...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

Belgie - Slovensko 0:1, senzaci zařídil Schranz, favoritovi sebral dva góly VAR

17. června 2024  17:21,  aktualizováno  20:12

Od sedmé minuty, kdy se po chybě obrany prosadil Schranz, hájili těsný náskok. A i díky pořádné...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

6. den ME: Vytoužené zlato pro oštěpaře Vadlejcha, zvítězil posledním pokusem

12. června 2024  20:05,  aktualizováno  13.6

Závěrečný den atletického mistrovství Evropy přinesl české výpravě první medaili – a hned tu...

KOMENTÁŘ: Černokněžník Berbr se pousmál. Fotbal tápe. Řídila ho mafie?

20. června 2024

Premium Ve fotbale byl tak mocný, že si mohl dovolit prakticky cokoli. Posílal rozhodčí na zápasy podle...

Skotsko - Švýcarsko 1:1, dobří brankáři, Shaqiriho paráda i řada spálených šancí

19. června 2024  20:17,  aktualizováno  23:12

Skvělá atmosféra, množství šancí, přesto zápas mistrovství Evropy mezi Skotskem a Švýcarskem...

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi padli s Portugalci, čeká je Gruzie

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  19.6 22:55

Čeští fotbalisté zahájili základní skupinu mistrovství Evropy 2024 v Německu těsnou porážkou s...

Tři kouzelníci. Dvěma mladíkům šéfuje o dvanáct let starší kapitán a Němci řádí

19. června 2024  22:11

I ve 33 letech je pro německou fotbalovou reprezentaci nepostradatelný. Prostě správný kapitán....

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...