Zuzana Žirková z Frisca Brno po zisku titulu podle tradice stříhá síťku na koši soupeřek.

Zuzana Žirková z Frisca Brno po zisku titulu podle tradice stříhá síťku na koši soupeřek. | foto: MF DNES

Příliš rychlé špunty aneb Jak brněnské basketbalistky pokořily Prahu

  • 2
Charde Houstonová právě najížděla na brněnský koš, když jí u nohou přistál špunt. Závěrečné finále basketbalové ligy mezi USK Praha a Friscem Brno stále probíhalo, jihomoravské oslavy však už také. Na návrat titulu byli Brňané hodně natěšení.

Sladká pomsta, kterou po výhře 83:69 završily spršky brněnského šampaňského, bude hlavní vzpomínkou na sezonu 2009/2010 v Ženské basketbalové lize.

Loni přišel USK s revolucí, když Brňankám po třinácti letech titul odebral. Letos se dlouholeté královny vracejí na trůn.

"Jsem strašně ráda, že jsme to vyhrály. Bylo to vyrovnané a o to je to cennější. V předchozích letech to spíš byla taková povinnost, odehrát finále," těšila se kapitánka vítězek Hana Horáková.

O pomstě, návratu nebo obavách, že by se mohl opakovat finálový obrat, ale mluvit nechtěla. "Ne, my jsme něco takového neřešily," tvrdila.

To už měla Horáková i její spoluhráčky první oslavy za sebou. Konalo se přesně to, co se od takových chvil očekává.

Romana Hejdová (druhá zprava) z Frisca Brno přijíma gratulaci od Markéty Bednářové a Terezy Peckové. z USK Praha. Přihlížejí Alena Hanušová a Romana Stehlíková

Romana Hejdová (uprostřed) z Frisca Brno přijímá gratulaci od Markéty Bednářové a Terezy Peckové. z USK

Zuzana žirková, Hana Horáková a Petra Kulichová (zleva) z Frisca Brno slaví titul

Zuzana Žirková a Hana Horáková z Frisca Brno slaví titul

V koncovce zápasu přicházívá potlesk pro opory a příchod hráček z lavičky. A tak si jednadvacetiletá Tereza Humlová užila své první vteřiny letošního finále, zatímco se devětatřicetiletá Taj McWilliamsová koupala v ovacích brněnských fans.

A když už jsem u koupelí, ty nejlepší, v šampaňském, odstartovaly okamžitě se závěrečným hvizdem. Možná ještě o chvilku dřív...

Došlo i na stříhání síťky z koše. Loni takhle pokořila brněnskou Rosničku řecká střelkyně Pražanek Evanthia Maltsiová. Na pražské Folimance tahle "povinnost" vyšla na Zuzanu Žirkovou.

Basketbalistky Brna Zuzana Žirková (vlevo) a Hana Horáková se radují ze zisku mistrovského titulu.

Basketbalistky Brna Zuzana Žirková (vlevo) a Hana Horáková se radují ze zisku mistrovského titulu.

Slovenská rozehrávačka se s Brnem loučí. Sezonou se vinou zranění protrápila, Tři zápasy v Eurolize, tři v základní části. A nakonec i dva ve finále. "Nepřipouštěly jsme si, že bychom mohly prohrát. Myslím, že to bylo vidět," shrnula své pocity sebevědomá blondýnka.

To Petra Kulichová si podobné loučení s Brnem neprožila. Od konce února má poraněné kotníky a do hry se vrací až během reprezentační pauzy.

Oslavy titulu však provází i zásadní otázka: co bude s Friscem Brno dál?

"Končí Petra a Žíra, to je jisté," potvrdil i brněnský manažer Jiří Hamza. "dál uvidíme. Určitě družstvo omladíme. A určitě chceme, aby tady zůstala Taj, protože je to správná babka."

V tom má nepochybně pravdu. "Basketbalová babička" McWilliamsová patřila mezi vůdkyně novopečených mistryň. Snad to byl právě její návrat do Brna, co tým nakoplo zpátky na vrchol.

Taj McWilliamsová z Frisca Brno tleská brněnským fanouškům

Taj McWilliamsová z Frisca Brno tleská brněnským fanouškům

"Ukázalo se, že družstvo bylo výborně složené. že máme výborné trenérské vedení. I když je kdekdo shazuje, tak já si za těmi lidmi stojím," chválí Hamza trenérský triumvirát Jan Bobrovský, Milan Veverka a Vlastimil Havlík.

Oni nejspíš zůstávají též. Ale co samotný Jiří Hamza, první muž brněnského klubu? "Nevím, jestli to příště bude se mnou, nebo beze mě. I ta varianta tady je, protože jsem tam dlouho, jsem z toho unavenej. Každopádně v nějaké formě v Žabinách působit budu," ujistil příznivce.

Konec ženskému brněnskému basketbalu určitě nehrozí. Už na ploše se české seniorské mistryně fotily se svými čtrnáctiletými nástupkyněmi. I ony právě v Praze hrají svůj šampionát. I ony mohou vystoupat na vrchol. Dnes mezi svými vrstevnicemi a jednou, kdo ví, třeba napodobí úspěchy Horákové, Vítečkové, McWilliamsové...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž