NEDÁM HO Z RUKY. S jedním ze strůjců mistrovského titulu Levic ve slovenské

NEDÁM HO Z RUKY. S jedním ze strůjců mistrovského titulu Levic ve slovenské lize Mikem Bernardem se budou setkávat i diváci NBL, Američan prodloužil smlouvu. | foto: basketballevice.sk

Prestižní start: český basketbalový šampion vyzve toho slovenského

  • 0
Levice (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Po generálce přichází oficiální premiéra: hned druhý zápas české lize basketbalistů nabídne střet dvou národních šampionů: toho slovenského z Levic a toho českého z Nymburka. Souboj, který "určí" federálního mistra, startuje od 18:00 ve čtyřicetitisícovém slovenském městě.

Favoritem duelu budou bezpochyby hosté. Vždyť mají bohaté zkušenosti z evropských pohárů a české lize kralují už osm let. Ale domácí v pátek proti Prostějovu (67:70) prokázali, že i oni patří ke špičce soutěže.

Miroslav Jansta, první muž nymburského klubu i celého českého basketbalu, dokonce tipuje Astrum Levice do nejlepší čtyřky. "Budou někde mezi Prostějovem, Nymburkem, Děčínem, Pardubicemi. Záležet ale bude na tom, jak se zadaří stmelit tým," poznamenal na popolední tiskové konferenci.

"Na začátku sezony je těžké porovnávat sílu týmů. Ale myslím si, že naše konfrontace s českými kluby nemusí být špatná. Chceme být do šestého místa po základní části, abychom měli šanci odehrát další porci těžkých zápasů v nadstavbové fázi. A pak se uvidí," dodal k plánům Levic jejich český kouč František Rón.

K jeho ústředním mužům budou patřit Američané Keaton Grant a Esian Henderson, britský hromotluk Michael Bernard, ale i chorvatský veterán Siniša Štemberger, jenž je historicky nejlepším střelcem Jadranské ligy. To potvrzuje příprava, statistiky pátečního souboje s Prostějovem i slova nymburského kapitána Ladislava Sokolovského.

"Je to podobné jako v Nymburce. Jen si myslím, že my Češi do toho dovedeme promluvit o trochu víc, příspěvek slovenských hráčů zatím takový nebyl," prozradil Sokolovský, co vykoukal z videopřípravy na zápas.

Snad největší obavy však Nymburští - a možná už i další čeští basketbalisté - mají z levických fanoušků. "Jejich důležitá síla bude domácí hala. Už minulý rok se mluvilo o tom, že tu chodí hrozně moc lidí a je tu bouřlivá atmosféra," poznamenal Sokolovský.

Právě snahou "prodat" svým věrným basketbal v nové podobě vysvětluje generální manažer levického klubu Luboš Pohánka důvod, proč klub vstoupil do české ligy: "Basketbal hrajeme hlavně pro diváky. Chceme mu nabídnout něco víc než jen slovenskou ligu. Chceme si udělat obrázek o basketbalu v okolních zemích. Letos je to NBL, dlouhodobě se nebráníme ani evropským pohárům, ale to je v jednání."

Kromě české ligy však mohou levičtí diváci dál chodit i na tu slovenskou. Sesterský celek Astrumu nese název Onyx. "Jsem rád, že budeme mít dva týmy. Ve slovenské lize budou hrát mladí slovenští hráči. V týmu je nyní asi šest hráčů pod 21 let, ti dostanou příležitost," slibuje trenér Rón.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž