Pocit křivdy požene Nymburk za výhrou

  20:21
NovýJičín - Druhé semifinálové zápasy má o víkendu na programu playoff Mattoni NBL. Na startu obou sérií domácí celky využily výhodu své palubovky a připsaly si důležité první vítězství, ovšem jak Opava, tak BVV ŽS Brno to v odvetách bodou mít velice těžké. V Novém Jičíně se nejprve před televizními kamerami střetne Mlékárna Kunín s Opavou a jak naznačuje domácí trenér Zdeněk Janík, jeho tým nepočítá s ničím jiným, než s vítězstvím a srovnáním stavu série na 1:1. "Doma chceme dostát tradici a zvítězit," prohlásil novojičínský kouč.

Mlékárna Kunín - BK Opava (4. 5. ve 14.40 - ČT2, stav série 0:1)

Je jasné, že pokud Mlékárna pomýšlí na finálovou účast, druhé klopýtnutí si nesmí dovolit. Za stavu 0:2 na zápasy by totiž její šance na postup rapidně poklesly. „Hráči jsou natolik zkušení, že je nutnost zvítězit nijak nesvazuje,“ je si jistý trenér Janík, jenž ví, kudy vede cesta k překonání velkého rivala. „Klíčem k vítězství bude, ostatně jako ve všech dalších předpokládaných utkáních, kvalita obrany,“ přidává Janík tři vykřičníky.

Zatímco opavský trenér Slobodan Nikolič rozložil zápasovou zátěž v prvním duelu na osm hráčů, Janík využíval prakticky pouze šestici Welsch, Warrick, Bobb, Kovář, Bošnjak a Pelikán. Další dva hráči, Šebek s Navrátilem, se dostali na palubovku pouze na pět minut. Nemůže se tato skutečnost projevit v úbytku fyzických sil zmiňované šestice?

„Vzhledem k tomu, že druhé utkání se hraje až v neděli, budou mít hráči dostatek času na regeneraci, takže si myslím, že v současnosti to průběh série nijak neovlivní,“ tvrdí Janík a dodává, že vlastně ani neměl možnost zapojit do hry větší počet hráčů. „Průběh utkání a okolnosti mi nedovolily, abych zapojil více hráčů. Neznamená to však, že to v budoucnu bude také tak. Přistupuji ke každému utkání jednotlivě. Ani si nemyslím, že by Opava měli širší kádr. Byly to také okolnosti (např. čtvrtý faul Czudka), které trenéru Nikoličovi určily způsob střídání,“ dodal trenér Mlékárny Kunín.

V prvním duelu byly oba týmy jednou nahoře a podruhé dole. Zatímco hosté vyhráli první čtvrtinu o pět bodů a o poločase již měli patnáctibodové manko, domácí hráči přišli o výrazné vedení ve třetí čtvrtině. Manažer opavského týmu Dušan Štěnička si z kolísavého výkonu svých hráčů v jednotlivých částech hry nedělá těžkou hlavu.

„V první čtvrtině jsme byli nervozní a soupeř toho využil. Druhá čtvrtka už byla taková, jak jsme chtěli. Především jsme výborně bránili,“ postřehl Štenička. K následnému výpadku ve třetí desetiminutovce pak jen podotkl: „U takto vyrovnaných soupeřů je to normální. O rychlé změně skore rozhodují maličkosti, někdy i štěstí.“

Zatímco trenér Janík se nedomnívá, že podíl na konečném výsledku mohla mít únava jeho hráčů, Štěnička je opačného názoru. „Určitě máte pravdu. Konec jsme zvládli lépe díky větší rotaci hráčů a také větší kvalitou hráčů na pomyslném čtvrtém až osmém místě. Navíc po čtvrtém faulu Czudka se tým opravdu zdravě naštval a také publikum s pocitem křivdy začalo fantasticky povzbuzovat. Není to však neobvyklý jev. Mnohdy se stane, že po odchodu klíčové postavy tým hraje úplně jinak a soupeře to zaskočí.“

K druhému utkání v semifinálové sérii pak manažer obhájců titulu dodal: „První utkání je pro vývoj série vždy hodně důležité. My teď jedeme do Nového Jičína v klidu, kdežto soupeř je pod tlakem. Ale ve středu před třetím zápasem to klidně může být naopak, vždyť se hraje playoff,“ zdůraznil Štěnička.

První zápas: 91:94

ECM Nymburk - BVV ŽS Brno (4. 5. v 17.30, stav série 0:1)

Přestože nymburští basketbalisté prohrávali ve druhém poločase úvodního utkání na brněnské palubovce až o čtrnáct bodů, až do posledních vteřin byli ve hře o vítězství. Rovněž v této sérii však domácí tým vstupní zápas zvládl a ECM musí na vlastní palubovce dohnat jednozápasové manko.

„Nedařilo se nám obranné doskakování a pořádně bránit jsme začali až v poslední čtvrtině. Přesto jsme měli výhru na dosah,“ posteskl si nymburský trenér Jiří Růžička. „Nakonec rozhodly naše chyby v posledních vteřinách a šťastnější závěr Brna.“

Vedoucí nymburského týmu Vratislav Šístek tvrdí, že hráče sice prohra mrzí, ovšem více než z těsné porážky byli zklamaní z přístupu domácích pořadatelů a funkcionářů. „Našim fanouškům odebrali bubny, roztleskávačky dokonce vykázali a hrubě uráželi naše hráče i funkcionáře,“ kroutil hlavou Šístek. „Toto však bude naším hnacím motorem nejen ve druhém utkání, ale i v cestě za celkovým vítězstvím!“

Fakt, že Brňané první zápas zvládli a nyní jsou na tahu Nymburští, si Šístek nepřipouští. „Hráčům to ruce určitě svazovat nebude. Všichni jsou v psychické pohodě a vědí, o co hrají.“

Růžičkovo družstvo se před začátkem série netajilo tím, že prioritním úkolem bude ubránit nejzkušenějšího hráče soupeře, pivotmana Jana Svobodu. Ten však byl jednoznačným lídrem svého týmu a především díky jeho výkonu BVV ŽS zvítězilo. „Je pravda, že se nám nepovedlo ubránit Svobodu tak, jak jsme si přáli. Ovšem také jsme viděli, že Svobodovi rychle ubývají síly, což se projevilo v závěrečné čtvrtině, a každým dalším zápasem to pro něj bude těžší. Toho se budeme snažit maximálně využít,“ dodal Šístek.

Brněnský trenér Miroslav Pospíšil přiznal, že mu v závěrečných minutách prvního duelu nebylo nejlépe. „Naší silnou zbraní bylo doskakování, proto jsem trnul, jak zvládneme posledních téměř sedm minut bez vyfaulovaného Bendy. Jeho neúčast na hřišti byla hodně citelná, navíc jsme se nevyhnuli taktickým chybám, ale díky bojovnosti jsme nakonec první krok š’tastně zvládli,“ oddychl si Pospíšil.

Domácí kouč se již tradičně mohl spolehnout na zkušeného Svobodu, kterému ovšem tentokrát zdatně sekundovali mladý Křemen s Hájkem. „Křemenovi se v posledních zápasech daří, díky rychlosti a mimořádné skokanské zdatnosti je velkým příslibem. Hájek se po zranění rychle dostává do tempa, zatímco na Černoškovi, který teprve začal trénovat naplno, byl znát delší výpadek,“ okomentoval Pospíšil výkony svých opor.

Náročný kouč se nenechal unést důležitým vítězstvím a upozornil na některé chyby, jichž se jeho svěřenci dopustili. „Nechávali jsme se tvrdostí soupeře vyvést z koncentrace a netaktickými koncovkami jsme přicházeli o míče,“ všiml si Pospíšil.

První zápas: 89:94

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi mají dvě výhry, čekají je Švýcaři

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  11.5 22:47

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem. V pondělí od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:06

Aktualizujeme Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbabělé, je jako neřízená střela. Finové tepou Gudase, atmosféru naopak chválí

11. května 2024  10:29

Ví se o něm, že hraje na hraně pravidel. Občas si počíná i lehce za ní. Radko Gudas je zkrátka na...

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:06

Aktualizujeme Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Američané smetli Němce. Poláci trápili Lotyše, prohráli až po prodloužení

11. května 2024,  aktualizováno  23:03

Druhý hrací den hokejového šampionátu nabídl v ostravské skupině B hned tři duely. Favorizovaní...

Real vyhrál poosmé v řadě, a to i s náhradníky. Mallorca uniká sestupu

11. května 2024  22:51

Real Madrid vyhrál ve 35. kole španělské fotbalové ligy na hřišti sestupující Granady 2:0, přestože...

Frankfurt má jistou Evropskou ligu. Dortmund schytal debakl od Mohuče

11. května 2024  22:49

Fotbalisté Eintrachtu Frankfurt si zajistili účast v příštím ročníku Evropské ligy. Stačila jim k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...