Prostějovský rozehrávač Arvydas Eitutavičius (vpravo) obchází Uchennu Nsonwu z

Prostějovský rozehrávač Arvydas Eitutavičius (vpravo) obchází Uchennu Nsonwu z Roanne. | foto: Petr Janeček, MAFRA

Po snížení platů exodus z Prostějova nehrozí. Cestu pryč hledá Litevec

  • 11
Žádné zemětřesení v sestavě basketbalistů Prostějova se nekoná. Po plošném snížení platů na začátku roku se sice spekulovalo o odchodu až čtyř hráčů, kádr vicemistra se ale měnit nebude.

Basketbalisté dostali možnost do konce ledna jednat o případném odchodu, přesto v klubu zůstávají. "Byla to zbytečně nafouknutá bublina," ohlédl se za posledním měsícem generální manažer Prostějově Petr Fridrich.

"Vedení klubu vědělo, že k žádnému exodu nedojde. S hráči jsme průběžně komunikovali. Pouze jsme respektovali dohodnutý termín, ve kterém mohli jednat o jiném angažmá," dodal Fridrich.

Zájem evropských týmů byl především o Jamara Smithe, Travise Petersona a Yemiho Nicholsona. O služby amerických hráčů usilovaly kluby z Litvy, Izraele a Polska.

"Jamar a Travis nás už v předstihu ubezpečili, že zůstanou a sezonu dohrají v Prostějově. Byly to seriozní debaty, hráči ukázali svoji morálku," ocenil přístup opor manažer Orlů. "Nicholson sice jednal s polskými Sopotami. Z přestupu však sešlo," doplnil.

Podle Fridricha byl celý problém kolem odchodů vyvolaný uměle. "Spíše šlo o hru agentů. Ti se snažili hráče prodat dvakrát za jednu sezonu."

V průběhu ledna Orli odehráli šest ligových zápasů. Po vítězství nad USK Praha uspěli v Ostravě, Kolíně a Chomutově. Přes dobrý výkon podle očekávání prohráli na půdě Nymburka a naposledy padli v Děčíně, i když v průběhu prvního poločasu vedli až o 11 bodů.

Přesto si již v předstihu zajistili druhé místo v tabulce po základní části Mattoni NBL. "Už z toho je zřejmé, že myšlenky jestli zůstanou, nebo odejdou, nechali před halou," ocenil Fridrich.

Přesto v Prostějově počítají s jednou změnou v sestavě. Nové angažmá si hledá litevský rozehrávač Arvydas Eitutavičius. "Nevyšlo mu Slovinsko, pokračuje v dalších jednáních," potvrdil basketbalový manažer.

"Není vyloučeno, že nás opravdu opustí. Třeba už během několika příštích dnů. Jeho místo bychom už ale neobsazovali. Počítáme s tím, že Mateji Ventovi na rozehrávce pomůže Smith nebo Pavel Slezák," jmenoval Fridrich.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž