Play-off NBA startuje, Shaq netrénoval

  • 119
New York - Utkáním Detroit - Philadelphia dnes v 9 hodin večer našeho času začíná play-off basketbalové NBA a už během tohoto víkendu se v akci představí všech 16 týmů. Těsně před "ostrým" startem stále zůstává otazník nad zdravotním stavem některých hráčů, především nad oporou Miami Heat, Shaquillea O´Neala.
Pivot nejlepšího týmu Východní konference po základní části se zranil v neděli během utkání proti Indianě, a i když jeho zranění není nijak vážné (naražený sval), otok mu zatím neumožnil trénovat (pátek) a není vůbec jisté, zda k nedělnímu prvnímu zápasu proti New Jersey nastoupí. Rozhodne se zřejmě až těsně před zápasem, víc napoví sobotní trénink.

Naopak se k velkému návratu chystá hvězdné křídlo Nets Richard Jefferson, který chyběl tři měsíce kvůli operaci vazu v zápěstí a v této sezoně už vůbec hrát - Jefferson však v pátek poprvé trénoval a je odhodlán v nedělí nastoupit. "Ať už dostanu na hřišti pět minut nebo dvacet, budu se snažit týmu jakýmkoli způsobem pomoct," prohlásil Jefferson.

Zdravotně zcela v pořádku stále není ani Tim Duncan, jehož San Antonio čeká v prvním kole rozjetý tým Denver Nuggets a první zápas série se hraje také v neděli. Duncan si zranil kotník 20.března během zápasu v Detroitu, a ačkoli se vrátil na poslední 4 zápasy základní části, zranění na něm bylo znát. "Jsem pořád někde na 75 nebo 80 procentech," řekl Duncan novinářům.

V prvním dnešním utkání nastoupí obhájci titulu Detroit Pistons proti Philadelphii v čele s nejlepším střelcem ligy Allenem Iversonem a oba týmy byly v posledních dnech ve velké formě. Pistons sice začali letošní sezonu bídně, ale od 1.ledna vyhráli celkem 40 zápasů, což se žádnému jinému týmu nepovedl. Detroit také vyhrál v posledních dnech 11 zápasů v řadě za sebou a prohrál až v posledním utkání základní části, kdy ale své opory hodně šetřil.

Philadelphia do posledních chvil bojovala o postup do play-off a načasovala formu skvěle - vyhrála 7 z posledních 9 zápasů. Iverson letos odehrál jednu z nejlepších sezon v kariéře (průměr 30,7 bodů a 7,9 asistencí na zápas), ale jeho tým je proti Detroitu outsiderem.

Od půl dvanácté našeho času dnes proti sobě nastoupí Dallas a Houston, a i když Rockets podávali v posledních týdnech výborné výkony, favoritem je podle odborníků jednoznačně Dallas, který od jmenování nového kouče Averyho Johnsona vyhrál 16 z 18 zápasů. V noci se pak hrají ještě zápasy Boston - Indiana a Seattle - Sacramento.

VÍKENDOVÝ PROGRAM PRVNÍHO KOLA PLAY-OFF NBA:
Sobota:
Detroit (2) - Philadelphia (7)
Dallas (4) - Houston (5)
Boston (3) - Indiana (6)
Seattle (3) - Sacramento (6)
Neděle:
Miami (1) - New Jersey (8)
Chicago (4) - Washington (5)
San Antonio (2) - Denver (7)
Phoenix (1) - Memphis (8) 

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž