Český basketbalista Pavel Houška chytá míč v přípravném zápase reprezentace.

Český basketbalista Pavel Houška chytá míč v přípravném zápase reprezentace. | foto: Karel Pešek, MF DNES

K basketbalové reprezentaci se připojil Pavel Houška. Zatím do tréninku

  • 0
Čeští basketbalisté hlásí posilu. K družstvu, které má za sebou třetinu bojů v kvalifikaci o Eurobasket 2015, se připojil nymburský pivotman Pavel Houška. Zatím však s týmem pouze trénuje a jeho využití zůstává otazníkem.

Trenér Ronen Ginzburg o zkušeného pivota před začátkem reprezentačního bloku enormně stál. Pavel Houška se však z vážných rodinných důvodů omluvil. Aktuální situace však Houškovi dovolila se pro zbytek kvalifikačního cyklu k reprezentačnímu výběru připojit.

"Jsme rádi, že se Pavel k týmu připojil. Pavel se nemohl připojit od začátku, protože řešil vážné rodinné důvody a při nich musí basketbal samozřejmě stranou. Sám vyjádřil zájem se k týmu nyní připojit. Takhle nějak by měla vypadat komunikace s reprezentantem,“ pochvaloval si manažer národního týmu Michael Šob.

Pavel Houška patřil k hlavním postavám v předchozích reprezentačních sezonách. Zúčastnil se i loňského mistrovství Evropy, i když jeho role ve Slovinsku nebyla tak dominantní. Reprezentačnímu trenérovi by se jeho postava a zkušenosti pod košem hodily i nyní.

A je tu ještě jeden důvod, proč Houšku využít. Po odstoupení Patrika Audy v zápase s Portugalskem doznala podkošová sestava pro zbytek utkání výrazné trhliny - a kdyby měla čerstvá posila polského Kutna nastoupit na marodku, vznikl by velký problém. Poslední zprávy však hovoří o tom, že Auda, nejlepší střelec českého týmu z úvodního utkání v Gruzii, bude na nedělní utkání v pořádku.

Jak je na tom s formou Houška? „Po atletické stránce je celkem připravený, nyní se sehrává s týmem a já doufám, že ho brzy fanoušci uvidí na palubovce v dresu reprezentace," potvrdil Šob, že zapojení Pavla Houšky do zápasového rytmu ještě chvíli potrvá.

Vzhledem k tréninkovému manku je jeho účast v nedělním utkání proti Maďarsku prakticky vyloučená. Utkání proti zatím neporaženému celku naší kvalifikační skupiny začíná v neděli v 18 hodin a hraje se v nymburském Sportovním centru.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž