Česká basketbalová reprezentace trénovala v Trutnově v rámci zahájení přípravy

Česká basketbalová reprezentace trénovala v Trutnově v rámci zahájení přípravy na mistrovství Evropy. Tréninku se účastnil i Michal Čarnecký (vpravo). | foto: ČTK

Pardubický basketbalista Čarnecký: O Euro se popereme s Kudláčkem

  • 5
Jako jediný zástupce basketbalistů Pardubic figuruje rozehrávač Michal Čarnecký v širší nominaci české reprezentace. V Trutnově se připravuje na blížící se mistrovství Evropy ve Slovinsku.

Stopy poslední účasti mužského reprezentačního výběru na mistrovství Evropy sahají do roku 2007. Zásluhou úspěšně zvládnuté cesty kvalifikací se na šampionát do slovinského města Celje podívají čeští hráči znovu začátkem září.

O šanci zahrát si i proti mistrům světa ze Španělska bojuje na soustředění v Podkrkonoší opora BK JIP Pardubice Čarnecký. "Chuť dostat se na mistrovství je velká," říká osmadvacetiletý hráč.

Jak probíhá příprava s národním týmem?
Zatím je tento první týden uzpůsoben na nabírání fyzické a silové kondice. Chodíme do lesů, děláme výběhy, ve městě máme i program na písku. Dopolední tréninky jsou vesměs herní, ale fyzičku během nich zlepšujeme taky.

Zvládáte to při současných teplotách bez problémů?
Je to náročné, ale naštěstí v těch lesích je chládek. Uvidíme, jaké to bude na koupališti při pětatřiceti stupních.

Ze širšího čtrnáctičlenného výběru trenéra Pavla Budínského budou ještě vyškrtnuti dva hráči. Vnímáte, že vaše naděje na účast na mistrovství je vysoká?
Jsme tady čtyři kvalitní rozehrávači. První rozehrávač bude Tomáš Satoranský, což je jednoznačné. Za ním by měl alternovat Jirka Welsch. A pak s Kudlou (Jakub Kudláček pozn. redakce) bychom se měli porvat o to třetí místo. V kvalifikačních zápasech jsme se pravidelně střídali. Ale uvidíme, jak to dopadne. Určitě bude záležet na té třítýdenní přípravě a na rozhodnutí trenéra.

V základní skupině ME čeká reprezentaci řada kvalitních soupeřů včetně mistrů světa ze Španělska. Motivace vám určitě nechybí, že?
Samozřejmě, chci se udržet tady v mančaftu. Chuť dostat se na mistrovství je velká, protože se jedná o vrcholnou událost, na kterou český mužský basketbal dlouho čekal.

Pokud odhlédneme od vašeho reprezentačního působení, tak jak to aktuálně vypadá s klubovou přípravou v Pardubicích?
Co mám pár informací od trenéra Bohunického a dalších kluků z týmu, tak by měli všichni začít s přípravou dvanáctého srpna včetně zahraničních posil. U Coreyho Muirheada se ještě uvidí, jestli zůstane, nebo ne. Od devatenáctého pak mužstvo čeká dvoutýdenní nabírání dynamické kondice. Záběr v Pardubicích bude stejný jako tady, takže pokud se ve výběru udržím, tak v podstatě o nic nového nepřijdu.

Žádné zdravotní komplikace vás netrápí?
Můj stav je výborný, protože pauza po sezoně byla delší. Trochu jsem si odpočinul, užil si dovolenou s přítelkyní a rodinou. Musím zaklepat, že po zdravotní stránce jsem na tom velice dobře.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž