Jiří Černošek (vpravo) ještě v dresu Liberce

Jiří Černošek (vpravo) ještě v dresu Liberce | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Pardubická posila Černošek: Nešel jsem do neznáma, to rozhodlo

  • 0
Přišel jako nová posila, ale úplným nováčkem není. Basketbalista Jiří Černošek už totiž v sezoně 2005/2006 za Pardubice hrával. Snad i proto se podle svých slov v klubu cítí velice dobře.

"Není nač si stěžovat, přístup klubu mohu hodnotit jen pozitivně," uvedl Černošek

Co vás vedlo k přestupu právě do Pardubic?
V Brně mi skončila smlouva, a protože minulá sezona byla opravdu mizerná, když se Pardubice ozvaly, neváhal jsem ani minutu. Jak klub, tak i já víme, co od sebe očekávat. Nešel jsem do neznáma, a to bylo rozhodující.

Je pro vás velkou výhodou, že znáte z dřívějška trenéra i některé současné spoluhráče?
Jednoznačně, vždycky je to velké plus. Hrozně dlouho znám třeba Martina Marka nebo Tomáše Tótha.

Máte nějaké konkrétní vzpomínky na sezonu, kdy jste zde krátce působil?
Vzpomínky mám moc dobré. Přišel jsem tehdy do Pardubic z Prostějova výměnou za Denise Mujagiče. Podařilo se nám postoupit do play-off, kde jsme potrápili Nový Jičín. V hale panovalo obrovské nadšení a bylo vyprodáno.

Jakého výsledku byste chtěl letos s klubem dosáhnout?
Můj "tajný" sen je finále.

Co říkáte na letošní účast Nymburka v Adriatické lize?
Pro Nymburk je to určitě dobře, jeho hráči dělají už dlouho renomé českému basketbalu a je skvělé, pokud mají mladí hráči možnost vyhrát se v takové soutěži. Když se potom střetneme s Nymburkem my, posune to dál i náš tým.

Máte nějaké konkrétní osobní cíle do nové sezony? Pomýšlíte vy sám na návrat do reprezentace, za niž jste hrál naposledy v roce 2004?
Budu spokojený, když budu mít odpovídající statistiky. Chci být hlavně užitečný týmu. Co se týče reprezentace, zatím jsem o tom moc nepřemýšlel, ale máte pravdu, z toho pohledu je pro mě nadcházející sezona obrovskou výzvou.

S klubem jste podepsal pouze jednoroční smlouvu. Mělo to nějaký důvod?
Žádný konkrétní důvod nebyl, jde o zvyk. Pokud jsou obě strany po sezoně spokojeny, není problém smlouvu prodloužit.

Za poslední roky jste několikrát změnil působiště, hrál jste za Prostějov, Liberec, Brno a teď za Pardubice. Jak si na neustálou změnu prostředí zvykají vaše žena (moderátorka sportu na ČT Barbora Černošková, pozn. red.) a ještě ne roční dcera Elena?
Jsme na stěhování zvyklí, takže to snášejí poměrně dobře. Ani teď to nebude nějaký velký problém. Manželka pracuje v Praze, a to je z Pardubic coby kamenem dohodil. Mimochodem pobytu v Prostějově vděčím za to, že jsem ji vůbec potkal.

Na přelomu září a října proběhne v ČR mistrovství světa v basketbalu žen. Budete je sledovat? Jaký výsledek tipujete?
Určitě se budu dívat na televizi. Jestliže postoupí ze skupiny, věřím v sílu domácího prostředí a jejich postup do semifinále.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž