Pardubický pivot Radek Nečas (v bílém) vyrazil míč Romanu Markovi ze Svitav....

Pardubický pivot Radek Nečas (v bílém) vyrazil míč Romanu Markovi ze Svitav. Sleduje je Šimon Puršl. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Nažhavení basketbalisté Pardubic nenechali v odvetě Svitavy dýchat

  • 8
Ke konci druhého letošního derby basketbalistů Pardubic a Svitav spustil domácí fanklub tradiční pokřik: „Hoši, děkujem!“ Měl k tomu pádný důvod; domácí propluli zápasem od první minuty prakticky bez zaváhání a soupeře, se kterým v říjnu venku prohráli 64:66, teď zválcovali 91:64.

„Měli jsme pár dní volna, všichni jsme si odpočinuli a byli jsme do toho správně nažhavení,“ líčil pivot pardubického týmu Ondřej Kohout.

Podle něj se o největší rozdíl oproti předchozímu duelu postaralo prostředí.

„Doma prohráváme fakt výjimečně. Stejně tak Svitavy jsou jedno z nejtěžších venkovních hřišť v lize, je to tam specifické,“ srovnával. „Lidi tam umějí vytvořit atmosféra a Turům se hraje o hodně líp. Svitavy jsou venku a doma naprosto jiný tým,“ mínil.

Svitavský křídelník Pavel Slezák byl po odvetě pochopitelně zklamaný. „První zápas byl z obou stran utrápený, ale my v něm víc bojovali. Pomohla nám i domácí atmosféra. Ale tady jsme nepředvedli ani z poloviny takový výkon jako doma,“ zlobil se.

Beksa ovládla první čtvrtku vysoko 30:14 a o šestnáct bodů vedla i v poločase. Vděčila za to zejména málo prostupné obraně a výtečné střelbě. To soupeř měl nejen z tohoto pohledu velké rezervy.

Pardubický rozehrávač Viktor Půlpán se tlačí ke koši Svitav. Sleduje ho Luboš...

„Dodržovali jsme naprosto přesně taktiku, kterou jsme chtěli hrát, hlavně v obraně,“ pochvaloval si Kohout. „Svitavy jsme nepouštěli do otevřených trojek, nechávali jsme jim jen těžké dvojky. Dobře jsme doskakovali a šli dopředu. Dali jsme z toho spoustu bodů a vytvořili si náskok, který jsme pak udrželi po zbytek zápasu,“ popisoval.

Turům se povedlo lehce snížit jen ve třetí desetiminutovce, ale pak jim Beksa definitivně ukázala záda a svoje vedení postupně navýšila až na finálních 27 bodů.

„Až na pár minut jsme nedokázali být konkurenceschopní,“ řekl Slezák. „Mrzí to hodně. Před zápasem jsme si věřili, že by to mohlo být vyrovnanější, ale hned první poločas jsme ztratili. Nedařilo se nám v obraně ani v útoku a Pardubice toho využily,“ štvalo ho.

Přesná střelba, převaha na doskoku i v kombinační hře. Díky tomu Pardubice smetly Svitavy.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž