Roman Marko ze Svitav při trestném hodu

Roman Marko ze Svitav při trestném hodu | foto: Jan Russnák / egoé Brno

Tlak na Marka zabíral. Svitavy pronásledovaly Pardubice marně

  • 0
Odstavit od hry rozehrávače Turů Romana Marka, to bylo jedno z hlavních předsevzetí pardubických basketbalistů před víkendovým derby se Svitavami. Domácím se to v zásadě podařilo - a ve finále tak mohli slavit cennou výhru 93:85, která je postrčila na druhé místo právě před posledního protivníka.

„Šli jsme do zápasu s plánem vyvíjet na Romana Marka velký tlak a každý z našich hráčů, kdo se na tom podílel, odvedl dobrou práci,“ vyzdvihl trenér vítězné pardubické Beksy Levell Sanders.

Král ligových nahrávačů Marko sice posbíral šest asistencí, ovšem zároveň končil s pouhými dvěma body a třemi doskoky. Navíc se v utkání vyfauloval.

„Celý zápas mu to znepříjemňoval Viktor Půlpán, odřízl ho. Přestože jsme se na to připravovali, Roman nebyl ve své kůži,“ poznamenal kouč Turů Lubomír Růžička.

Podle něho měly Svitavy v úvodní části zápasu příliš mnoho nevynucených ztrát. „Pak jsme našli určitou strategii, jak domácí zastavit: přešli jsme do zóny a do zóny s přebíráním a vrátili se do utkání. Od druhé čtvrtiny jsme byli vyrovnaným soupeřem a chci hráčům poděkovat, protože ukázali charakter.“

Pardubice zastavily vítězné tažení Svitav a střídají je na druhém místě

I proto pardubický Viktor Půlpán akcentoval význam zdařilé první čtvrtiny (31:18 pro Beksu).

„Udělali jsme si v ní náskok a pak ho drželi. I když se Svitavy později dotáhly, jsem rád, že nás to nepoložilo - hráli jsme dál a nenechali je, aby šly přes nás. Podali jsme skvělý výkon hlavně v obraně - nenechali jsme soupeře dávat jednoduché koše,“ podotkl Půlpán.

„V podstatě celý zápas jsme dotahovali a to je proti týmu jako Pardubice obtížné - zvlášť u nich doma. Bohužel jsme to nedokázali překlopit na naši stranu, což je škoda, protože jsme si na ně věřili,“ litoval křídelník Svitav Matěj Svoboda.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž