Pardubice čeká klíčový zápas sezony

  8:12
Praha - Šesti zápasy 8. kola bude v sobotu pokračovat Mattoni Národní basketbalová liga mužů. Ústí nad Labem přivítá v severočeském derby děčínské Energetiky, kteří mají za sebou náročné cestování z utkání FIBA Cupu. První zápas na lavičce Mlékárny Kunín čeká trenéra Zdeňka Hummela na palubovce Houserů Brno, důležitý zápas z hlediska boje o udržení má před sebou Opava v Pardubicích.

Sparta Praha - A Plus ŽS Brno

Domácí basketbalisté v minulém kole konečně přetrhli sérii pěti porážek v řadě, když suverénně vyhráli v Opavě. Trenér Jaromír Geršl pochválil své hráče především za plnění obranných úkolů. "V Opavě jsme měli vůli bránit a to rozhodlo," uvedl Geršl. V zítřejším utkání s Brnem bude mít sparťanský kouč k dispozici téměř celý kádr. "Hrát nebude pouze Martin Marek, který je již dva týdny nemocen," poznamenal president BC Sparta Pavel Majerík.

Brňané před týdnem utrpěli svou druhou porážku v Mattoni NBL a byli sesazeni z druhého místa průběžné tabulky, neboť je předstihly týmy Prostějova a Děčína. Nad síly A Plus byl mistrovský Nymburk, byť domácí basketbalisté podlehli obhájcům titulu až po prodloužení. Ve čtvrtek však svěřenci zkušeného trenéra Pospíšila vyhráli pohárové utkání nad Belenenses a věří, že naváží na toto vítězství i v hlavním městě. "Určitě však nebude hrát zraněný Křemen a s největší pravděpodobností nenastoupí ani Černošek, který musel odstoupit ze čtvrtečního pohárového utkání kvůli podezření na virové onemocnění," uvedl Zdeněk Hrančík, tiskový mluvčí A Plus Brno.

SČP Ústí n. L. - SČE Děčín

Severočeské derby bude soubojem dvou nejmladších trenérů v Mattoni NBL. Domácí kouč Jan Šedivý navíc působil v posledních letech na lavičce Děčína coby asistent trenéra Hummela a tým Energetiků tak velice dobře zná. Vítanou posilou pro Plynaře je americké křídlo či podkošový hráč McFarland, s nímž vedení klubu po dvou testovacích zápasech podepsalo smlouvu do konce sezony.

Děčínští se až ve čtvrtek v noci vrátili z třídenního "výletu" ve Švýcarsku, kde ve 4. kole FIBA Cupu zdolali Fribourg a s předstihem si zajistili postup do další fáze poháru. Tým trenéra Pavla Budínského je před derby favoritem, a to nejen kvůli postavení v tabulce, ale i vzhledem k faktu, že v přípravných duelech s Ústím před začátkem sezony Děčín ani jedinkrát neodešel poražen.

Houseři Brno - Mlékárna Kunín

Brněnští Houseři nezačali sezonu nejlépe a v tabulce Mattoni NBL jim po sedmi odehraných kolech patří předposlední, jedenáctá příčka. Horší je z celého ligového  pelotonu pouze Opava. V uplynulém kole utrpěli již šestou porážku, když na Folimance nestačili na USK. "Jedním z důvodů naší porážky bylo zhoršení obranného doskakování, druhý důvod bych viděl ve zúžení počtu hráčů schopných zakončit, což přímo souviselo s vyfaulováním Machače, Jandy a Kešiny," ohlédl se za duelem s USK trenér Jiří Jandák.

Nyní jeho družstvo přivítá Mlékárnu Kunín, která se v Brně představí s novým trenérem Hummelem. "Náš soupeř odehrál poslední zápasy v křeči, stejně jako my. Nový trenér určitě vnese do týmu něco nového. Doufáme, že se to projeví až v dalších zápasech," uvedl Jandák a dodal: "Hrajeme pod velkým tlakem a čekají nás těžké zápasy. Věříme, že právě domácí utkání s Kunínem bude tím, který dokážeme zlepšeným výkonem dovést k vítěznému konci."

Novojičínský tým si po ligovém nezdaru s Prostějovem spravil chuť v poháru FIBA. Na domácí palubovce smetl slovenský Lučenec o více než 30 bodů, přičemž nejvíce se dařilo Leachovi, Žarkovičovi a Championovi. Tito hráči dosud nepodávali výkony, které od nich vedení klubu očekávalo, ale proti Lučenci zaznamenali téměř dvě třetiny všech bodů svého týmu. "Byl jsem spokojen s výsledkem, ovšem s předvedenou hrou zatím moc ne," krotil euforii asistent trenéra Stanislav Petr, který družstvo vedl z lavičky. Nový kouč Hummel sledoval zápas pouze z tribuny. "Pouze jsem za trenéra zaskočil, neboť ten hráče ještě moc nezná," dodal Petr. V duelu s Housery však Hummel nebude na lavičce chybět.

Synthesia Pardubice - BK Opava

Oba týmy čeká jeden z nejdůležitějších zápasů sezony. Domácí trenér Miroslav Marko dokonce uvedl: "Půjde pravděpodobně o náš nejdůležitější zápas v Mattoni NBL!" Proč? Jeho týmu se v posledních týdnech vůbec nedaří. V Novém Jičíně a Děčíně utrpěl po ostudných výkonech čtyřicetibodové debakly, nezvládl ani domácí zápas s Ostravou a vše proložil nečekaným vypadnutím z Českého poháru, kde byl nad jeho síly vedoucí tým 2. ligy Zlín!

V minulém kole Mattoni NBL se basketbalisté Synthesie "předvedli" v Děčíně, kde za první poločas nastříleli pouhých 16 bodů - v první čtvrtině dokonce jen čtyři! "Musím říci, že podobný propadák jsem ve své trenérské kariéře ještě nezažil, ovšem v hráčské ano. Přičítám to agresivní obranné hře Děčína a faktu, že jsme se nedokázali adaptovat na nastalou situaci." Jak to v Pardubicích vypadalo v týdnu mezi duelem na severu Čech a zápasem s Opavou? "Atmosféra samozřejmě není ideální, ale snažíme se ji zlepšit kvalitním tréninkem. Proti Opavě musíme začít hrát to, co umíme, a starat se hlavně o svůj výkon," dodal Marko.

Slezané věřili, že sérii neúspěchů přetrhnou v 7. kole proti Spartě. Ta však byla nad jejich síly, i když hráčům pomohl na palubovce 19 body i hrající trenér Klapetek. Na východě Čech mají Opavané jednu z posledních možností, jak se udržet v kontaktu s celky před sebou. V případě další porážky se jim totiž Pardubice vzdálí již na tříbodový rozdíl.

BK Prostějov - NH Ostrava

Nováček soutěže ve své premiérové sezoně v Mattoni NBL "jede" a vyšvihl se již na druhé místo. Sérii šesti vítězných zápasů nebude chtít přetrhnout ani v duelu s Ostravou. "Nová huť je nepříjemným a nebezpečným týmem pro každého soupeře. Mají dlouhodobě stabilizovaný tým, který vede velice dobrý trenér Rón. V útoku se spoléhají na velmi dobře secvičené akce zakončované svými nejlepšími střelci Gavlákem, Pospíšilem a Prášilem. V obraně se pak vyznačují častými změnami obranných systémů," ukázal znalost soupeře Predrag Benáček, kouč BK Prostějov.

O tom, že jsou domácí jednoznačným favoritem, nikdo nepochybuje. "Tuto roli chceme bezezbytku splnit a získat sedmé vítězství v řadě," dodal Benáček.

Basketbalisté Nové huti mají za sebou čtrnáctidenní přestávku zaviněnou chřipkovým onemocněním osmi hráčů. Duel s Ústím musel být odložen, z čehož trenér Rón pochopitelně radost neměl. "Není příjemné se vyrovnávat s tak dlouhou pauzou, ale v prvním zápase nás čeká favorizovaný Prostějov, na jehož hřišti můžeme jen překvapit," míní Rón.

ČEZ Basketball Nymburk - USK Praha

Obhájce titulu má za sebou několik dramatických zápasů a celkem pět prodloužení. Před týdnem zvládl těžké utkání v Brně na A Plus, ve středu neuspěl v evropském poháru. Trenér Michal Ježdík je však přesvědčen, že jeho svěřenci náročný program zvládnou. "Náš tým je natolik zkušený, že ví, co ho čeká. Hrajeme doma a chceme pochopitelně vyhrát," prohlásil Ježdík pro klubový web.

Vysokoškoláci v posledním duelu přehráli Housery a získali třetí výhru v probíhajícím ročníku Mattoni NBL. Nyní je čeká mistrovský Nymburk. "Víme, jak velkým favoritem soupeř je, ale pro každého by měla být výzva zkusit tak silný tým potrápit a co nejdéle mu být vyrovnaným soupeřem," míní Petr Treml, kouč USK. Náročnému programu Nymburka v posledních týdnech příliš velký význam nepřikládá. "Mohl by hrát roli, pokud by tým soupeře byl postaven na pěti hráčích. Tak tomu však není, Nymburk má asi nejkvalitnější hráčský kádr, jaký kdy hrál Mattoni NBL. Trenér Ježdík tak může zápasovou zátěž rozdelit na více hráčů."

Program 8. kola Mattoni NBL (27. 11.)

Sparta Praha - A Plus ŽS Brno (16 hodin)
SČP Ústí n. L. - SČE Děčín (16 hodin)
Houseři Brno - Mlékárna Kunín (16:30 hodin)
Synthesia Pardubice - BK Opava (17 hodin)
BK Prostějov - NH Ostrava (17 hodin)
ČEZ Basketball Nymburk - USK Praha (17:30 hodin)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Judista Musil skončil při debutu na ME v prvním kole, prohráli i další Češi

27. dubna 2024  12:17

Judista Radomír Musil skončil při debutu na mistrovství Evropy v prvním kole. Dvaadvacetiletý člen...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Šéf MOV Bach věří, že ceremoniál na Seině bude bezpečný a nezapomenutelný

27. dubna 2024  11:49

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach navzdory bezpečnostním obavám věří, že...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...