Outsideři se perou, přesto prohrávají

  15:12
Praha - Jedna čtvrtfinálová série playoff Mattoni NBL je již rozhodnutá, v dalších dvou mají favorité výrazně nakročeno do semifinále. Jen souboj mezi Děčínem a brněnským A Plus ŽS je po dvou zápasech vyrovnaný. Nad tím, jak se zatím jednotlivé čtvrtfinálové série vyvíjejí a jakým směrem by se dále mohly ubírat, se zamýšlí bývalý vynikající basketbalista, nyní kouč pražského USK Petr Treml.

 "Série mezi Nymburkem a Ústím se vyvinula naprosto podle předpokladů," říká úvodem Petr Treml. "Došlo přesně k tomu, co se všeobecně očekávalo. Ústí sehrálo s velkým favoritem skvělý zápas doma, ale na palubovku soupeře jelo sérii dohrát. Nebylo nic, co by vývoj tohoto čtvrtfinále mohlo jakkoliv změnit."

Z devíti hráčů, které trenér Michal Ježdík zapojil do rotace, byl plně vytížen pouze rozehrávač Pavel Beneš. "Kvůli Whitfieldově absenci odehrál celý zápas. Ostatní hráči však dostali téměř shodnou minutáž." Středočeši vyhráli první čtvrtinu 25:6 a nebylo příliš co řešit. "Byla to jednoznačná záležitost favorita. Jediné, čím Ústečané drželi alespoň trochu krok, byly trojky. Trefili jich jedenáct při téměř padesátiprocentní úspěšnosti, poprvé v této sérii se utkání vydařilo Pavlu Kubálkovi."

Ani tentokrát nezasáhl do hry elitní rozehrávač Maurice Whitfield. Bez zápasového zatížení je již více než dva týdny. "Je otázkou, v jaké pohodě se Maurice vrátí," přemýšlí Treml. "Pavel Beneš ukázal, že je výborným hráčem. Ve většině družstev by hrál coby první rozehrávač. Podle mě to trenér Ježdík bude mít trochu složité. Pokud se Whitfieldovi v semifinále nebude chvíli dařit, bude se muset rozhodnout, zda jej i přesto nechá na hřišti, nebo bude více věřit rozehranějšímu Benešovi. V každém případě je třeba říci, že má k dispozici dva skvělé rozehrávače."

Také další sérii mezi Prostějovem a Ostravou má mnohem lépe rozehranou favorit. Na předpokládaná vítězství se však nadřel více, než se očekávalo. "Čekal jsem, že to bude jasnější. Ostrava mě překvapila a měla hodně blízko k tomu, aby domácí zápas vyhrála," předeslal Treml.

"Basketbalistům Nové huti se povedlo mnohem lépe ubránit Adžiče, o něco hůře však stříleli trojky. Výborné procento úspěšnosti tříbodové střelby, které předvedli v Prostějově, mohli jen těžko zopakovat. Přesto ještě dvě minuty před koncem po Mužíkově trojce vedli, od té chvíle však třikrát za sebou nevystřelili. Tři ztracené míče, po nichž soupeř skóroval, je rozhodily a hosté nakonec vyhráli."

Ostrava prohrála oba zápasy až po dramatických koncovkách. "Výsledky svědčí o tom, že Nová huť má výborné družstvo. Jsou tam hráči, kteří patří mezi zkušenější basketbalisty, ale playoff je soutěž jiné kategorie. A právě zkušenosti z vyřazovacích bojů prostě Ostravanům chybějí, což je vidět."

Treml si všiml jednoho podstatného rozdílu, který byl mezi oběma duely. "Překvapilo mě, že Ostrava byla úspěšnější v doskocích. Měla o deset doskoků více, zatímco v prvním utkání série měl naopak o sedmnáct doskoků víc Prostějov."

Má Ostrava za stavu 0:2 ještě reálnou šanci bojovat o postup? "Trenér Rón připravil na Prostějov dobrou taktiku a favorit to ani zdaleka nemá tak lehké, jak si možná představoval. I já jsem si myslel, že to Prostějov bude mít jednodušší. Ostrava by však k úspěchu potřebovala, aby odehrálo skvělý zápas všech pět klíčových hráčů. Tentokrát se více dařilo Pospíšilovi s Mužíkem, ale už se tak střelecky neprosadili Prášil s Gavlákem. Dohromady měli trojky jen 1/9. I když obě utkání stála prostějovské hráče hodně sil, myslím si, že středeční zápas bude v této sérii posledním."

Podobně dramatické bitvy, jako v předchozí sérii, jsou k vidění i v souboji Mlékárny Kunín s pražskou Spartou. Také v tomto případě si favorit "pohlídal" oba zápasy a vede v sérii 2:0. "Spartě se povedl začátek a když se navíc hostům vyfaulovali dva pivoti s Warrickem, všechno jí hrálo do not. Závěr však nezvládla," poznamenal Treml.

"Důležitým hráčem pro Mlékárnu Kunín se stává Jaroslav Kovář. V poslední čtvrtině to byl právě on, kdo na sebe dokázal vzít odpovědnost a důležitými koši ukázal, že jeho angažování bylo výborným tahem. Myslím si, že pokud by jej Novojičínští neměli, tak v Praze nevyhráli."

Sparta se i tentokrát spoléhala na střelbu z perimetru. Zaznamenala třináct trojek, navíc s výbornou padesátiprocentní úspěšností. Jenže tentokrát nezůstal příliš pozadu ani Nový Jičín, kerý trefil jedenáct tříbodových pokusů a dokonce měl ještě lepší procento!

"V obou zápasech však Sparta střílela lépe na začátku, než ve druhých poločasech," všiml si Treml. Svá slova doložil statistickými čísly. V prvním duelu trefili Pražané jedenáct trojek, ovšem sedm z nich hned v první čtvrtině! Ve druhé desetiminutovce přidali tři a během celého druhého poločasu proměnili jediný tříbodový pokus. A jak to bylo na Letné? Podobně. V první čtvrtině přišlo šest tříbodových zásahů, ve druhé tři a po přestávce sparťané přidali již "pouze" čtyři trojky.

"Co mě překvapilo, byl poměr doskoků. Sparta doskočila o osm míčů méně, než Mlékárna Kunín," upozornil Treml na další zajímavou skutečnost, která měla na vývoj utkání značný vliv. "Zvláště s ohledem na to, v jaké sestavě hosté zápas na Letné dohrávali. V poslední čtvrtině byl poměr doskoků 4:11!"

Na adresu Pražanů lze položit stejnou otázku, jako v případě Ostravy: Má Sparta před středečním střetnutím v Novém Jičíně naději na úspěch, nebo si už domácí hráči nenechají dobře rozehranou sérii znepříjemnit? "Řekl bych, že už je rozhodnuto. Sparta sice pojede na Moravu s tím, že nemá co ztratit, ale nejspíš už nebude tak odhodlaná, jako před začátkem série. Půjde jen o to, aby hráči Mlékárny Kunín situaci nijak nepodcenili," myslí si Treml.

Jedinou sérií, která se nevyvíjí jednoznačně ve prospěch jednoho či druhého celku, je čtvrtfinále mezi A Plus Brnem a Děčínem. Severočeši dokázali oslabeného soupeře přehrát a vyrovnali stav na 1:1. "Vypadalo to, že hosté nebudou mít bez Bendy se Svobodou žádnou šanci. Hráli však o to více uvolněněji, navíc domácím jistě svazovala ruce nervozita."

Právě ta sehrála podle Tremlova mínění důležitou roli. "Děčínští měli povinnost vyhrát, i kdyby Brno přijelo v kompletní sestavě. Takhle se ona povinnost ještě navýšila a to zřejmě na psychiku Energetiků zapůsobilo. Pro domácí byla rovněž nepříjemná zdravotní indispozice Sanderse. Ten i přesto odehrál 35 minut a určitě svému družstvu hodně pomohl."

Kouč pražských vysokoškoláků před startem této čtvrtfinálové série upozorňoval na to, že chce-li Děčín pomýšlet na úspěch, musí oba Američany výrazněji bodově podpořit i další hráči. To se však ani v jednom duelu nestalo.

"Williams dal 21 bodů, na hranici dvouciferného počtu nastřílených bodů se dostali ještě Bičvič s Houserem. Nikdo však výrazněji nezářil. Severočeši by potřebovali, aby se chytil někdo z hráčů na perimetru."

Třetí zápas může být pro vývoj celé série klíčový. Podle Tremla bude velice důležité, v jakém složení k němu Brno nastoupí. "Pokud to jen trochu půjde, všichni hráči určitě budou chtít hrát. Druhá věc je, jak na tom budou zdravotně," poznamenává Petr Treml.

"Jestliže někdo pět dní leží v posteli s teplotami, nebude pochopitelně příliš svěží. Současná situace trochu nahrává Děčínu. Brněnský trenér Pospíšil bude muset přemýšlet, komu dá důvěru. Jestli vsadí na zkušené hráče, kteří nejsou úplně v pořádku, nebo dá přednost naprosto zdravým basketbalistům, jež však výkonnostně nedosahují jejich kvalit. Bude to mít hodně těžké."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...