Jakub Slavík z Opavy přihrává v zápase s Nymburkem.

Jakub Slavík z Opavy přihrává v zápase s Nymburkem. | foto: František Mazáč

Opavští vyrazili do boje o Ligu mistrů. Nejsme v roli favorita, říká trenér

  • 0
Opavští basketbalisté ve středu vyrážejí do Bělehradu na kvalifikaci Ligy mistrů. Jejich semifinálovým soupeřem bude v pátek vítěz souboje mezi domácím celkem FMP Bělehrad a španělským Rio Breogán. „Nejsme v roli favorita,“ prohlásil opavský trenér Petr Czudek.

„Pokud jde o Breogán, tak hraje španělskou ligu, a všichni víme, kdo v neděli vyhrál mistrovství Evropy...“ Ano, Španělé, kteří ve finále porazili Francii. O nic snadnějším protivníkem však případně nebude ani bělehradský FMP Meridian. „V minulém ročníku srbské nejvyšší soutěže skončil čtvrtý. Navýšil svůj budget (rozpočet) a vyhlásil cíl – postup do Ligy mistrů,“ upozornil Czudek.

„V kvalifikaci jsou všechno kvalitní evropské týmy. Jsme v pozici outsidera, což nám možná může svědčit, ale nelze na to spoléhat. Proto bude dobré vidět potenciální soupeře přímo v akci, abychom věděli, na co se připravit,“ řekl opavský kapitán Jakub Šiřina.

Trenér Czudek potvrdil, že na duel Srbů se Španěly se podívají přímo v hledišti. „V rámci našeho tréninku jeden poločas uvidíme,“ dodal Petr Czudek.

Pokud by Opavští v pátek vyhráli, utkali by se ve finále s nejlepším celkem druhé větve jejich kvalifikační skupiny. V ní se nejprve střetnou rakouský Swans Gmunden s estonským Parnu Sadamem. Lepší z dvojice narazí na dánský Bakken Bears.

Opava ovládla i druhý Federální pohár, v dramatickém finále udolala Levice

Pouze vítěz skupiny postoupí do základní skupiny E Ligy mistrů, v níž jsou izraelský Hapoel Jerusalem, německý Ludwigsburg a turecký Darüssafaka Basketbol z Istanbulu. V případě, že Opavané neuspějí, budou hrát stejně jako minulou sezonu FIBA Europe Cup. Už vědí, že v tamější skupině D by narazili na bulharský Balkan Botevgrad, Patrioty Levice a další tým, který neuspěje v kvalifikaci Ligy mistrů a jenž vzejde z trojice Keravnos (Kypr), Golden Eagle Ylli (Kosovo) a Benfica Lisabon (Portugalsko).

„Z finančního hlediska je výhodnější Liga mistrů, protože v ní dostanete nějaký vstupní bonus a neplatíte v ní rozhodčí ani jejich cestovní výdaje,“ upozornil Petr Czudek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž