Doporučujeme

České basketbalistky Anna Rylichová, Alžběta Levínská a Kateřina Suchanová...

České basketbalistky Anna Rylichová, Alžběta Levínská a Kateřina Suchanová (zleva) během olympijské kvalifikace proti Litvě. | foto: Václav Mudra / CZ.BASKETBALL

Basketbalistky 3x3 se díky výhře nad Chile udržely v boji o postup na OH

  • 0
České basketbalistky mají po úvodním dni olympijské kvalifikace ve hře 3x3 bilanci jedné výhry a jedné porážky a drží šanci na postup ze skupiny B. Svěřenkyně trenérky Michaely Uhrové nejprve podlehly Litvě po dramatické koncovce 19:21, poté ale stejným poměrem porazily v prodloužení Chile. Vystoupení v základní skupině zakončí v sobotu proti dosud neporažené Kanadě. Do vyřazovací fáze v maďarském Debrecínu projdou první dva celky.

„Pocit, že stačí vyhrát a postoupíme dál, je super. Máme to ve svých rukou a je jen na nás, jak to rozhodneme,“ řekla na webu České basketbalové federace Kateřina Galíčková.

Duel s Litvou byl podle trenérky Michaely Uhrové klíčovým v boji o postup. České reprezentantky ve složení Galíčková, Kateřina Suchanová, Alžběta Levínská a Anna Rylichová do něj ale vstoupily špatně a po necelých dvou minutách prohrávaly 1:7. Nedařila se jim střelba, ani hra v obraně.

Necelé tři minuty před koncem prohrávaly 10:19, přesto se jim ještě podařilo vrátit do hry. Po dvoubodových trefách Galíčkové a dalších dvou přesných střelách Suchanové vyrovnaly na 19:19. Míč však ještě získaly Litevky, kterým zajistila 19,4 vteřiny triumf dvoubodovou trefou Giedré Labuckienéová.

„Možná to bylo tím, že jsme netrénovaly na tom oficiálním kurtu. Ale možná to byla i trochu nervozita, šlo o první zápas. Litevky jsou agresivní v obraně, takže jsme neměly ty pozice. Pak ale trochu polevily, došly jim síly a my se trochu rozehrály. Naštěstí jsme to obrátily. Sice jsme smolně prohrály, ale daly jsme dost bodů,“ uvedla Galíčková.

Utkání s Chile bylo dlouho vyrovnané, až v závěru Češky získaly náskok 19:16. Jihoameričanky ale v posledních vteřinách srovnaly a vynutily si prodloužení. V něm dala 11. bod v zápase Suchanová a triumf stvrdila po dalším nájezdu Galíčková. Soupeřkám nestačilo ani 13 bodů pivotky Ziomary Morrisonové.

„V úvodu jsme měly někdy zbytečné fauly. Mohly jsme ale být agresivnější zvenku, aby ta přihrávka pod koš byla těžší. Takovou hráčku (Morrisonovou), já ji říkám ‚paní‘, moc neodtlačíme. V závěru jsme přestaly hrát svoji hru a začaly zpomalovat, abychom to dotlačily do konce. Kdybychom nepřestaly, tak jsme to, myslím, dohrály. Nezvládly jsme to a muselo to do prodloužení, které už jsme naštěstí zvládly,“ podotkla Galíčková.

Česká basketbalistka Kateřina Suchanová sleduje během olympijské kvalifikace litevskou radost.

V čele skupiny B jsou favorizované Kanaďanky, které nejprve porazily Chile 21:11 a poté zdolaly Litvu 19:16. Češky a Litva mají bilanci 1:1. Zatímco české basketbalistky zakončí skupinu v sobotu v 17:05 proti silné Kanadě, Litva bude hrát s Chile.

„Je to hratelné. Počítaly jsme to u večeře. Když je porazíme, tak postoupíme, a když dají oba týmy dost bodů, tak můžeme postoupit oba na úkor Litvy. Před posledním zápasem je to super pozice,“ doplnila Galíčková.

Olympijská kvalifikace v basketbalu 3x3

Debrecín

Ženy - skupina B:
Litva - Česko 21:19
Česko - Chile 21:19 v prodl.

,

Olympijské hry Paříž 2024

Letní olympijské hry v roce 2024 se uskuteční v Paříži od pátku 2. srpna do neděle 18. srpna 2024. Francouzská metropole už OH hostila v letech 1900 a 1924. Poprvé se zde bude soutěžit o olympijské medaile v breakdance, naopak z programu byly vyřazeny karate, baseball a softbal.