Miljan Čurovič (uprostřed) hovoří k hráčům Olomoucka.

Miljan Čurovič (uprostřed) hovoří k hráčům Olomoucka. | foto: Jan Russnák

Záchrana Olomoucka je jen překážka k lepším sezonám, ujišťuje trenér

  • 1
Od 14. kola Kooperativa NBL vede basketbalisty Redstone Olomoucko jako trenér Miljan Čurovič. Tým převzal po sérii neúspěchů a odvolání Roberta Skibniewského. V půlce sezony přebudovával kádr, v deseti zápasech přivedl tým dvakrát k výhře. V nadstavbě chce s hráči nejvyšší soutěž zachránit bez nutnosti bojovat v baráži. „Máme lepší hráče, než ukazuje tabulka. Zvládneme to,“ tvrdí Čurovič.

Základní část jste zakončili výhrou na půdě USK Praha. Cítil jste velkou úlevu?
Ten zápas přesně ukázal, jak na tom jsme. Pětatřicet minut jsme hráli skvěle a pak přišel strach z výhry a ztráta šestnáctibodového vedení. Kdo dělal nějaký sport, takovou situaci zná a zažil ji. Dlouho se nám nedařil vyhrát, celý tým byl pod obrovským tlakem. O to byla těsná výhra cennější. Byla šťastná, ale to nám nevadí. Možná právě tento zápas může sezonu zlomit.

Zápas rozhodl nový hráč Nicholas Tomsick těžkou trojkou z velké dálky. Byl to plán na poslední útok?
Nicholas odehrál dobré minuty a byl naším nejlepším střelcem. Navíc je v týmu nový, nepoznamenaný sérií porážek. Přišel s čistou hlavou a potřebným sebevědomím. Kdo jiný měl vystřelit… Když k nám přišel, stačil se jen půl hodiny před zápasem s Hradcem představit v kabině. Tomu odpovídal výkon. Ale pak měl čas se s hráči seznámit v tréninku a proti USK ukázal, že nám pomůže. Trefili jsme se dobře.

Přes třetí výhru v sezoně Olomoucko zůstalo v tabulce až jedenácté a bude hrát o záchranu. Vám se povedlo vyhrát dvakrát v deseti zápasech. Jste zklamaný?
Tak si sezonu nikdo v klubu nepředstavoval. Každý věří, že bude vyhrávat, nám se to nepodařilo. Těžkým obdobím si čas od času projdou i mnohem slavnější kluby. Teď to musíme ustát, a když se to podaří, budeme všichni, včetně hráčů, posíleni o tuto zkušenost a příště se to nestane. Porážky mrzely, ale nezlomily nás. I to je vítězství, které však v tabulce není vidět. Ale ukazuje, že máme charakter.

Marek Vyroubal  (vpravo) z USK Praha útočí v utkání s Olomouckem, brání ho Nicholas Tomsick.

Ale udržet sebevědomí kádru a psychickou pohodu v takové situaci nemůže být lehké. Daří se vám držet hlavy hráčů nahoře?
Snažíme se. Je důležité, že v klubu jdou všichni stejným směrem. Hráči, trenér i vedení. Každý se snaží přispět. Především doma nám pomáhají diváci, kteří na nás přes porážky nezanevřeli, a jsme jim za to vděční. Na tréninku nám to jde parádně, v zápasech ale pořád jde trošku vidět, že jsme se odnaučili vyhrávat. Je to třeba vidět u trestných hodů. Z pohledu úspěšnosti jsme nejhorší v lize. Pravidelně zahodíme deset i více šestek. To není neuměním, ale hlavou. Jako trenér i tak vidím progres. Jen vše chce svůj čas. Změna nepřijde mávnutím kouzelného proutku.

Nemáte obavy z utkání ve skupině o záchranu?
Říká se, že hrát o záchranu je těžší než bojovat o titul. S hráči hovořím o tom, že nemáme mít obavu, spíše je třeba brát nadcházející zápasy jako výzvu. Jako překážku k dalším sezonám, které budou mnohem lepší. Překážky se přece zdolávají. A my je zdoláme.

Teoreticky můžete postoupit do předkola play off. Máte takový cíl, nebo se soustředíte především na záchranu soutěže?
Naše ztráta na Děčín a Ostravu je hodně velká. Pochopitelně chceme i tyto soupeře porážet. Ale musíme se na tabulku naší skupiny dívat reálně. Kdybychom se dostali alespoň na desáté místo, byl by to docela zázrak.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž