Obradovič skončil s trénováním Srbů

  • 21
Bělehrad - Srbský basketbalový trenér Željko Obradovič se po vyřazení světových šampionů na doma konaném mistrovství Evropy rozhodl vzdát funkce a tým opustil. Postěžoval si na to, že hráči bojovali sobecky a panovaly mezi nimi velmi špatné vztahy. "Týmová chemie byla od začátku slabá a před našimi fanoušky jsme prostě nedokázali naše problémy zvládnout," řekl Obradovič.

Dokonce zalitoval, že z egoistického pojetí svých svěřenců neučinil závěry už v přípravě. Vrcholem všeho měla být potyčka mezi hráči v šatně krátce po vyřazení.

Reprezentace vedle trenéra přišla i o reprezentační opory - Dejan Bodiroga, Željko Rebrača a Dejan Tomaševič oznámili, že v národním týmu skončili.

Reprezentace světových šampionů v úterý prohrála s Francií duel o postup do čtvrtfinále a připsala si na konto třetí nezdar na vrcholné soutěži za sebou.

Od prvenství na MS v Indianapolisu se národní tým zmohl jen na šesté místo na ME 2003 a jedenácté na olympiádě v Aténách, další kontinentální šampionát pro ně skončil umístěním na 9. až 12. pozici.

Na mistrovství světa do Japonska 2006 už mohou postoupit jen prostřednictvím divoké karty FIBA, která by je vzhledem k jejich druhému místu ve světovém žebříčku zemí nemusela minout.

Obradovič byl vyřazením před 10.000 diváků zdrcený. Uznal ale, že se mu na turnaji nepodařilo utvořit z reprezentantů tým. Ideální sestavu hledal marně.

Vinu za vyřazení vzal na sebe, nicméně řekl, že hráči ho zklamali. "Ale taky zklamali sami sebe. Hráli katastrofálně. Dlouho jsem s nimi po téhle zdrcující porážce hovořil, ale nevypadali, že by je to nějak rozrušilo," stěžoval si kouč, jenž měl v Novém Sadu k dispozici hned pět hráčů ze zámořské NBA.

Místo hvězdného mužstva však prý velel jen partě egoistů. "A nakonec to jejich sobectví znamenalo jejich pád a já teď lituju, že jsem většinu z nich nevyřadil z kádru během přípravy, kdy už se chovali egoisticky a postrádali týmového ducha."

Agentuře AP Obradovič řekl, že Marko Jarič a Igor Rakočevič se po úterní prohře do sebe pustili v šatně pěstmi. Do mely se zapojili i Tomaševič a Vladimir Radmanovič.

"Mají mezi sebou strašné osobní vztahy, jejich ega to dohnala k trapnému konci," řekl kouč. "Moje chyba byla, že jsem tři nebo čtyři nevyhodil z týmu. Nenáviděli se tak, že se na sebe ani nemohli podívat. Takové lidi jsem v životě neviděl," smutnil Obradovič.

Odstoupit z funkce se rozhodl i trenér tureckých basketbalistů Bogdan Tanjevič. Ani jemu se nepodařilo dovést mužstvo mezi osm nejlepších, a to měl v kádru čtveřici hráčů z NBA.

"Po návratu do Istanbulu nabídnu rezignaci," uvedl kouč, jehož svěřencům zamezil v postupu německý tým, respektive jeho lídr a největší hvězda šampionátu Dirk Nowitzki.

Hráč Dallasu Mavericks na rozdíl od svých srbských kolegů působících v NBA potvrdil pověst superstar. Je nejlépe střílejícím i doskakujícím hráčem turnaje.

Proti Turkům dal plnou polovinu německých bodů (33) a vysloužil si v titulcích tisku přezdívky typu "mimozemšťan". "Nowitzkiho simultánka proti Turkům" nebo "Bělehrad se těší na sultána Nowitzkiho", tak pozval srbský tisk zklamané domácí fanoušky do metropole, kde se bude od čtvrtka rozhodovat o medailích.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž