Nymburk znovu smetl Spartu a postupuje

  19:02aktualizováno  19:18
DOPLNĚNO - Prvními semifinalisty letošního ročníku playoff Mattoni NBL se stali basketbalisté Nymburka. Obhájci titulu podle očekávání i potřetí hladce přehráli pražskou Spartu a k postupu mezi nejlepší kvarteto jim stačily tři zápasy. Ve druhém sobotním duelu využila Mlékárna Kunín výhodu domácího prostředí a po vydřené výhře nad Pardubicemi v poměru 92:83 se ujala vedení 2:1 na zápasy.

Mlékárna Kunín - Synthesia Pardubice 92:83
(20:28, 47:38, 70:64)

Ofenzívně naladění hosté začali zcela bez respektu a v polovině 4. minuty vedli po tříbodové akci Davida Šteffla 14:7. Basketbalisté Mlékárny Kunín ztratili v první čtvrtině šest míčů, zatímco Pardubice pouhé dva a tak nebylo divu, že náskok Synthesie postupně narostl až na jedenáct bodů. Novojičínští basketbalisté vymazali svou ztrátu až v polovině druhé části hry po koši aktivního Ondreje Šošky (15 bodů). Zásluhu na obratu měla především výrazně zlepšená defenzívní činnost Kunína - druhá čtvrtina skončila 27:10 a také poměr ztrát se úplně otočil - 0:6!

Domácí, kteří hráli od 20. minuty bez vyloučeného pivota Šošky, však ještě rozhodně neměli vyhráno. Východočeši totiž brzy po přestávce snížili díky produktivní dvojici Novotný, Šteffel (oba 19 bodů) na rozdíl jediného koše (55:53) a definitivně ztratili šanci bojovat o překvapivé vítězství až na začátku poslední čtvrtiny. Úvodní čtyři minuty prohráli 1:10 a zkušení domácí basketbalisté už si dvouciferné vedení s přehledem pohlídali.

"Přijeli jsme do Nového Jičína s tím, že máme na to, abychom zde vyhráli, ale věděli jsme, že musíme po celou dobu výborně bránit. Bohužel se nám to příliš nepovedlo. V prvním poločase předvedl vynikající výkon Ondra Šoška a po přestávce ho skvěle zastoupil Bošnjak. Musím přiznat, že Kunín byl dnes prostě lepší," poznamenal pardubický křídelník Jiří Novotný.

Druhá porážka ve čtvrtfinálové sérii podle jeho slov Synthesii rozhodně nezlomí. "V šatně jsme si řekli, že je to teprve 2:1. Teď se série přesouvá k nám domů a my si stále věříme. Chceme se ještě jednou do Kunína vrátit," hlásil autor čtyřiadvaceti bodů. "Je potřeba, abychom doma předvedli koncentrovaný výkon hned od začátku zápasu. Nikdo nepředpokládá, že bychom Mlékárnu znovu porazili o dvacet bodů, i když by to bylo pěkné, ale jsem přesvědčen o tom, že půjde o vyrovnaný zápas, který můžeme vyhrát."

Novojičínský pivot Ondrej Šoška odehrál kvůli svému vyloučení jen třináct a půl minuty, přesto byl s patnácti body (střelba z pole 7/9) třetím nejlepším střelcem domácích. Jak popsal moment ze závěru prvního poločasu, po kterém musel předčasně opustit palubovku? "Stria mě trochu postrčil, ani nevím, kvůli čemu. Tak jsem se otočil a také jsem do něj strčil, ale rozhodčí to bohužel viděl," pokrčil Šoška rameny.

Ve druhém poločase mu prý nebylo právě nejlépe. "Byl jsem hrozně nervózní. Své vyloučení beru jako velkou chybu, na druhé straně to ostatní spoluhráče možná trochu vyhecovalo. Hned o přestávce jsem v šatně vypsal prémii - řekl jsem, že jestli vyhrajeme, zaplatím pro celý tým kuřata," řekl s úsměvem. V dalším zápase je odhodlán udělat vše pro postupový výsledek. "Bude to opět velký boj, očekávám další těsné a dost vyhecované utkání. Věřím však, že se nám konečně podaří v Pardubicích vyhrát."

Zdeněk Hummel (trenér Mlékárny Kunín): Utkání mělo správný náboj, takový, jaký má mít zápas playoff. Věděl jsem, že vyhrát bude velice důležité, protože Pardubice hrají v obrovské euforii, vždyť jsou po devíti letech v playoff. Musím smeknout před pardubickým mládím, avšak agresivitu si představuji jinak, než dnes předváděli hráči soupeře. Našim basketbalistům bych chtěl poděkovat za to, jak utkání zvládli hlavně po psychické stránce - až na Šošku. Do soupeře sice jen lehce strčil, ale neměl by si to dovolit. Zbytečným vyfaulováním celý tým znervózněl. V každém případě si myslím, že tato série ještě bude velice těžká.

Stanislav Petr (trenér Pardubic): Domácí hráči měli povinnost v domácím prostředí vyhrát a já jim k vítězství gratuluji. Zároveň však děkuji i našim basketbalistům za předvedený výkon, málokdo z nich někdy hrál playoff. Chtěl bych jen dodat, že i když se Mlékárna Kunín snažila hrát dobře, tak tento zápas nevyhrála jen sportovním výkonem.

Střelci:
Kunín
- Warrick 18, Laco 16 bodů a 10 doskoků, Šoška 15, Bošnjak 14, Pelikán 11, Hájek 7, Štec 7, Chavis 4
Pardubice - Novotný 24, Šteffel 21, Ames 10 bodů a 7 asistencí, Jelínek 8, Stria 7, Majerík 6 bodů a 8 doskoků (7 útočných), Marek 5, Černošek 2 body a 8 doskoků
Střelba za 2 b.: 26/48 - 19/44
Střelba za 3 b.: 5/13 - 8/27
Trestné hody: 25/33 - 21/26
Doskoky: 40 - 33 (útočné 9 - 13)
Asistence: 21 - 14
Ztráty: 15 - 16
Osobní chyby: 24 - 25
5 chyb: Hájek - Šteffel
Nejlepší hráč: Marijo Bošnjak
Stav série: 2 - 1

ČEZ Basket Nymburk - Sparta Praha 123:70
(39:23, 65:38, 96:47)

Obhájci titulu vykročili za "postupovou" výhrou velice rázně. Za stavu 1:4 nastříleli šestadvacet (!) bodů v řadě za sebou (trojky 6/6, Rančík 3/3) a o osudu utkání bylo prakticky rozhodnuto. Domácí hráči trefili v první čtvrtině 13 ze 16 střel z pole (81,3%, trojky 8/9 - 88,9%) a získali šestnáctibodové vedení. Sparťané sice také nestříleli špatně (začali střelbou z pole 9/15 - 60%), ovšem za dvanáct minut hry ztratili jedenáct míčů, kdežto Nymburk pouze tři.

Po patnácti minutách hry měli výborně hrající úřadující mistři na svém kontě rovných padesát bodů (50:25) a nakonec jich Spartě v prvním poločase nasázeli pětašedesát (trojky 10/13)! Nymburská smršť pokračovala i po přestávce. Domácím stačily ve třetí čtvrtině jen čtyři minuty ke šňůře 15:0 a moc nechybělo, aby zlomení hosté inkasovali stovku již ve 30. minutě... Ve sparťanském dresu podal kvalitní výkon jen křídelník Štepán Reinberger (trojky 6/8), rozehrávač Vukotič sice nastřílel čtrnáct bodů, ale minul sedm trestných hodů (7/14).

"Hráli jsme s velkou motivací, protože jsme chtěli čtvrtfinálovou sérii ukončit co možná nejdříve a zároveň jsme chtěli Spartu porazit co nejvyšším rozdílem. Proto jsme si před zápasem řekli, že do toho dáme všechno," poznamenal nymburský rozehrávač Pavel Beneš, který proměnil všechny tři tříbodové pokusy a konto svého týmu obohatil o jedenáct bodů.

"Měli jsme výbornou úspěšnost tříbodových střel, což vyplynulo z toho, že jsme hráče soupeře výborně přecházeli v situacích jeden na jednoho a poté jsme stříleli z perimetru naprosto volní. Nebyly to žádné střely přes bránící hráče, ale úplně čisté pozice," okomentoval excelentní palbu z dálky.

Výkony Sparty v této sérii Beneše zklamaly. "Čekali jsme od ní větší odpor. Rozhodně jsme nic nepodcenili, protože některé výsledky Sparty v dlouhodobé části budily respekt. Proto jsme ke všem třem zápasům přistoupili velice zodpovědně a podle toho vypadaly výsledky. Myslím si, že s našimi výkony ve čtvrtfinále můžeme být spokojeni."

To samé si však rozhodně nemohou říci hráči Sparty. Zejména poslední utkání v letošní sezoně jim hrubě nevyšlo. "Nymburk nás přehrával hlavně na perimetru. Domácí hráči najížděli do vnitřního prostoru a potom vyhazovali míč do volných pozic, takže byli při střelbě úplně sami. Dokázali si vytvořit mnohem lepší střelecké pozice než my," potvrdil slova nymburského rozehrávače Beneše nejlepší střelec Sparty Štěpán Reinberger.

Proč jeho tým ve čtvrtfinálové sérii naprosto vyhořel? "Těch faktorů je víc. Hlavní je asi současná situace ve Spartě, navíc je třeba vidět, že Nymburk má daleko kvalitnější tým. Určitě jsem však očekával, že budeme hrát lépe, především na hřišti soupeře. Doma jsme odehráli celkem solidní utkání, nevyšla nám prakticky jen jedna čtvrtina, ale oba zápasy venku byly z naší strany tragické."

Reinbergerovi příliš nevylepšil náladu ani zdařilý individuální výkon. Proměnil osm z jedenácti střel z pole a s dvaadvaceti body byl nejlepším střelcem posledního čtvrtfinálového duelu. "Kdybychom uhráli lepší výsledek a prohráli alespoň do dvaceti bodů, tak by byla má spokojenost větší. Takhle je to jen hodně malá náplast." 

Michal Ježdík (trenér Nymburka): Dařilo se nám na všech pozicích, výborně nám vycházely všechny nacvičené signály. Zápas skončil naším jasným vítězstvím a já jsem velice rád, že jsem mohl zapojit do hry všechny hráče.

Jaromír Geršl (trenér Sparty): Bohužel jsme na soupeře nestačili. Nymburští basketbalisté nás přehráli jak v obraně, tak i v útoku. Konečný výsledek odpovídá našemu předvedenému výkonu.

Střelci:
Nymburk
- Sokolovský 20, Mandič 20, Rančík 18 bodů a 8 doskoků, Michel 14, Hess 14, Beneš 11, Bigus 8, Whitfield 8, Horák 4, Votroubek 2, Savanovič 2, Einikis 2
Sparta - Reinberger 22, Vukotič 14, Hoger 12, Fon 8, Dvořák 5, Majoroš 3, Horozič 2, David Douša 2, Daniel Douša 2
Střelba za 2 b.: 28/46 - 15/27
Střelba za 3 b.: 15/24 - 8/23
Trestné hody: 22/30 - 16/29
Doskoky: 32 - 24 (útočné 9 - 6)
Asistence: 32 - 14
Ztráty: 9 - 25!
Osobní chyby: 27 - 22
Nejlepší hráč: Radoslav Rančík
Konečný stav série: 3 - 0

BK Prostějov - SČP Ústí n. L.
(hraje se 16. 4. v 15.40, ČT4)

A Plus ŽS Brno - BK Děčín
(hraje se 17.4. v 17.15, ČT4)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Bída na hřištích soupeřů, trenérské změny. Co poslalo Budějovice na dno?

29. dubna 2024  8:49

Budějovičtí fotbalisté jdou do boje u udržení mezi elitou z poslední šestnácté příčky. Ta by po...

Brunson zajistil Knicks mečbol, Dallas i přes snahu Irvinga obrat nedotáhl

29. dubna 2024  8:22

Basketbalisté Minnesoty jako první tým letošního play off NBA postoupili do druhého kola, Phoenix...

Stejně jako loni? Sebejistota je zpět, před nadstavbou se Sparta znovu rozjela

29. dubna 2024  7:59

Skoro pět tisícovek fanoušků z Prahy se navalilo do hanácké metropole a namačkalo na oválnou...

Rangers slaví rychlý postup, nakročeno mají i Colorado s Vancouverem

29. dubna 2024  6:19,  aktualizováno  7:15

Hokejisté Rangers se stali prvním postupujícím celkem do druhého kola play off NHL poté, co...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...