Basketbalisté Nymburka (v bílém) prohráli na palubovce izraelského mistra

Basketbalisté Nymburka (v bílém) prohráli na palubovce izraelského mistra Maccabi Haifa o pět bodů. | foto: Petr Procházka, MF DNES

Nymburk dotahoval v Izraeli marně, v osmifinále Eurocupu těsně prohrál

  • 0
Haifa (od našeho zpravodaje) - Několikrát chyběl kousek, ale basketbalistům Nymburka se nakonec skóre překlopit do pozitivních čísel nepodařilo. V prvním utkání osmifinálové skupiny Eurocupu prohráli na palubovce izraelského mistra Maccabi Haifa 75:80.

Nymburk vedl jen po svém prvním koši, po němž následovala zbytečná ztráta, možná předzvěst dalších nezdarů. Kouč Kemzura se naštvaně prošel podél čáry a nazlobeně si něco říkal sám pro sebe.

Brzy si vzal i time, jenže Nymburk i tak stále pouze dotahoval.

Jakmile se přiblížil na těsný rozdíl, pálili domácí s neskutečnou přesností z trojkové vzdálenosti. Dagan Yivzori pumpoval pravačkou, když trefil třetí trojku ze tří pokusů, celkem v první půli zapsal patnáct bodů.

Pomocí mohl být úmyslný faul Haify, po němž měl možnost Nymburk házet dva trestné hody a pak ještě na půlce dostal míč. Jenže ze stavu 19:14 stejně nic neukrojil, protože Mahalbašič neproměnil ani jednu šestku a ani následný pokus Rančíka nebyl přesný.

Domácí vedli až o jedenáct, ale na konci poločasu se Nymburk přece jen vrátil do hry. Na poslední útok zbývalo sedm vteřin, odpovědnost na sebe vzal Simmons a s klaksonem trefil přes obránce přetěžkou trojku.

Po přestávce našli domácí nového trojkového střelce. Přesnou ruku z všemožných pozic měl mrštný Cubillan.

Maccabi znovu uteklo o deset, jenže v basketu se zápas při takovém rozdílu zdaleka nebalí. Na konci třetí periody dokázal český mistr hlavně díky rychlým protiútokům a další zázračné střele Simmonse snížit na 65:63.

V poslední čtvrtině Nymburk neskóroval téměř čtyři minuty, až Ilievski trefil trojku. Za stavu 73:68 měli hosté dvakrát možnost skórovat, jenže místo toho byl během chvilky stav 77:68.

Ještě tu byla šance, Page pálil při stavu 78:73 za tři body, ale netrefil, až 55 vteřin před sirénou Ilievski přece jen donesl míč do koše, takže tu byl rozdíl jediné střely. Platilo to však jen do trestných hodů Smitha, na jeden proměněný reagoval Page poněkud ukvapeným pokusem a Maccabi se mohlo radovat.

Reparát může Nymburk složit za týden ve středu, kdy výjimečně v pardubické ČEZ Areně hostí od 18.30 hodin italskou Sienu.

Evropský pohár basketbalistů - 1. kolo:

Maccabi Haifa - ČEZ Basketball Nymburk 80:75 (21:16, 47:44, 65:63)
Nejvíce bodů: Yivzori 17, Smith 15, Cubillan 14, Reis 11, Ofoegbu 10 - Simmons 23, Mahalbašič 16, Page 10. Rozhodčí: Mogulkoc (Tur.), Čebišev (Ukr.), Rutešič (Č. Hora). Fauly: 21:21. Trestné hody: 23/13 - 15/11. Trojky: 11:8.

Montepaschi Siena - Chimki Moskva 69:75


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž