Nový Jičín hraje v poháru proti týmu Jiřího Zídka

  • 1
Vilnius - Atraktivní soupeře přisoudil los Severní konference evropských pohárových soutěží FIBA finalistům Národní basketbalové ligy Opavě a Mlékárně Kunín. Soupeři mistrovské Opavy ve skupině A budou šampióni Švédska Lulea a Lotyšska Ventspils, vicemistr Ruska Unics Kazaň a semifinalisté svých lig Ostruw Vielkopolski z Polska a BC Šiauliai z Litvy. "Skupina je těžká, ale máme vcelku atraktivní soupeře. Ani s cestováním by to nemuselo být tak hrozné, až na Kazaň," poznamenal manažer Opavanů Dušan Štěnička.

Mlékárna Kunín se může těšit na Jiřího Zídka, protože jedním z pětice soupeřů ve skupině C bude novojičínskému klubu polský vicemistr Prokom Trefl Sopoty, se kterým český pivot uzavřel na příští rok smlouvu.

Vicemistrem země je i lotyšský soupeř Skonto Riga, šampiónem běloruské Grodno a ligovým semifinalistou litevský Alita Alitus. Výčet soupeřů doplňuje pátý tým ruské ligy Avtodor Saratov.
 
"Seznam soupeřů trochu připomíná sovětskou ligu," poznamenal vedoucí klubu Milan Dvořák a za hlavního favorita skupiny označil Zídkův tým. "Jirkův start u nás bude velmi zajímavou konfrontací. Poláci jsou jasnými favority, dokázali nám to už vloni v Koračově poháru, kdy nás dvakrát porazili," připomněl.

Jména soupeřů znají i nymburští basketbalisté, kteří budou startovat v Challenge Cupu. Los je ušetřil velkého cestování na východ Evropy, když jim ve skupině B přiřkl za soupeře maďarský Kapošvár, německý Bayer Leverkusen a norský Aliens Asker.
 
České ženské celky USK Praha a Trutnov narazí shodně na silnou maďarsko-ruskou kombinaci soupeřů. Pražanky vedle BSE Budapešť a Dynama Kursk narazí na německý Riest Wedel, tým ze severovýchodu Čech změří síly s Šoproní Postas, VBM Samara a polským týmem Aquapark Polkowice.

Šestý český zástupce v evropských pohárových soutěžích, euroligové Brno, se dozví jména soupeřů až 6. srpna při losování Evropské ligy v Mnichově. Evropské pohárové soutěže FIBA odstartují v říjnu.

Složení skupin v Severní konferenci evropských pohárových
soutěží, muži:

Pohár mistrů FIBA:
Skupina A: Unics Kazaň (Rus.), Ostruw Vielkopolski (Pol.), BC Siauliai (Lit.), BC Ventspils (Lot.), BK Opava, Plannja Basket Lulea (Švéd.)
Skupina B: Anwil Wloclawek, Lokomotiv Min. Vody (Rus.), Slovakofarma Pezinok, MBC Oděsa (Ukr.), Rock Tartu (Est.), BC Kodaň
Skupina C: Prokom Trefl Sopoty, Avtodor Saratov (Rus.), Alita Alytus (Lit.), Skonto Riga, Mlékárna Kunín, BC Grodno-93 (Běl.)
Skupina D: Lietuvos Rytas Vilnius, BC Chimki (Rus.), Polonia Varšava, BC Kyjev, Kalev Tallinn, Atomerömü Paks (Maď.) 
 
Challenge Cup:
Skupina A:
NTD Baku (Ázerb.), Dynamo Tbilisi (Gruz.), Chimic Južnij (Ukr.), Evraz Jekatěrinburg.
Skupina B: ECM Nymburk, Kapošvár (Maď.), Bayer Leverkusen (Něm.), Aliens Asker (Nor.)
Skupina C: BC Lučenec, Albacomp Szekesfehérvár, Oliver Würzburg (Něm.), Ulriken Eagles (Nor.)
Skupina D: Storm Trömsö (Nor.), Azovmaš Mariupol (Ukr.), YMCA Lappeenranta (Fin.)
Skupina E: Valerenga Kings (Nor.), Honka Espoo (Fin.), TTU Tallinn.
 
Ženy:
Evropský pohár FIBA:
Skupina A:
Dynamo Moskva, COOP Szolnok (Maď.), Quay Pasir Poznaň, Delta Košice, Kozačka Záporoží (Ukr.)
Skupina B: BSE Budapešť, Dynamo Kursk (Rus.), USK Praha, Riest Wedel (Něm.).
Skupina C: Šoproň Postas, VBM Samara (Rus.), Aquapark Polkowice (Pol.), Loko Trutnov
Skupina D: Čevakata Vologda (Rus.), Diosgyöri Miškovec (Maď.), BC Kodaň, BG Dorsten (Něm.)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž