Německý kapitán Dennis Schröder (vpravo) přebírá trofej pro mistry světa od...

Německý kapitán Dennis Schröder (vpravo) přebírá trofej pro mistry světa od Hamaneho Nianga, prezidenta FIBA. | foto: Reuters

Přes hádku s koučem ke zlatu. Německou senzaci táhl bouřlivák Dennis

  • 9
Za jedenáct let v NBA prošel Atlantou či Bostonem, dvě sezony strávil v Los Angeles Lakers. Přesto elitní basketbalový rozehrávač Dennis Schröder až nyní poznal podle svých slov nejkvalitnější partu. „Máme úžasný tým, myslím, že je nejlepší, za který jsem kdy hrál, ať už v NBA, nebo v reprezentaci,“ chlubí se.

V superlativech hovoří o současném německém národním celku, který se od neděle pyšní titulem mistrů světa.

A na překvapivé pouti ke zlatu má největší zásluhu právě Schröder. Jen ve finále v Manile, v němž Němci přetlačili Srbsko 83:77, nasázel 28 bodů, načež převzal ocenění pro nejužitečnějšího hráče turnaje.

Průměroval 19 bodů a šest asistencí na zápas, čímž přebil i svou mnohdy problematickou povahu. Ukázal ji třeba během oddechového času utkání druhé skupinové fáze se Slovinskem, kdy se obořil na kouče Gordona Herberta.

Když ho trenér popadl za ruku a okřikl, aby se přestal bavit se spoluhráčem a dával pozor, Schröder reagoval: „Takhle na mě nikdy nesahej!“

‘SIT DOWN!’ ️ Coach Herbert & Dennis Schroder got into a heated argument

#FIBAWC #WinForAll

4. září 2023 v 7:27, příspěvek archivován: 10. září 2023 v 20:26

Euforie z úspěšné jízdy zakončené nečekaným titulem ale všechny předchozí rozmíšky jednoznačně zastínila. A tak si basketbalový šikula Schröder na tiskové konferenci čerstvých šampionů vysloužil sprchu vodou z poháru, zatímco kouč Herbert se nad výkony svěřenců jen rozplýval.

„Máme senzační osobnosti, ale především jsme hráli jako tým. Kluci se navzájem posouvali.“

Heroické úsilí předvedl teprve 22letý hráč Orlanda Franz Wagner, který polovinu turnaje promarodil, načež v semifinále proti Spojeným státům zazářil 22 body a ve finále přidal 19.

„Mistři světa. Neuvěřitelné,“ gratuloval krajanům přes sociální sítě legendární Dirk Nowitzki, který se zasloužil o první a dosud poslední medaili tamní reprezentace z MS – bronz z roku 2002.

I tato statistika svědčí o tom, že Němci do letošního šampionátu, který pořádaly Japonsko, Indonésie a Filipíny, rozhodně nevstupovali jako favorité.

Ano, patřili do širšího okruhu kandidátů na medaili, především díky loňské parádě na EuroBasketu, z nějž vyválčili bronz.

Ale že nakonec zvládnou všech osm duelů vítězně a v semifinále šokují i Spojené státy, dost možná nečekali ani oni sami.

„Užíváme si, že můžeme hrát společně, navzájem si přejeme úspěch.“ vyzdvihl Schröder po postupu do finále. „Asi není lepší pocit než porazit tak silné soupeře jako USA. Hodně je respektujeme, ale my jsme prostě hráli jako tým celých čtyřicet minut.“

Momenty z finále Německo - Srbsko:

Mimochodem, Američané následně pohořeli ještě jednou, když v neděli v souboji o třetí místo podlehli Kanadě 118:127 po prodloužení. Ačkoli přivezli sestavu bez největších hvězd, těžko vstřebávali ostudu, že museli sledovat finále dvou evropských týmů, které navíc na pódiu doplnil někdo jiný.

Druhý šampionát v řadě bez medaile pro ně znamená nevídanou blamáž. Ale třeba je nabudí k tomu, aby příští rok do olympijské Paříže zlákali největší esa.

Němci pod vedením Schrödera by takovou výzvu jistě brali.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž