Radost z výher v první lize, nebo smutek z porážek v NBL? To je volba, před níž stojí basketbalisté Ústí

Radost z výher v první lize, nebo smutek z porážek v NBL? To je volba, před níž stojí basketbalisté Ústí | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Nechceme být nový Vyšehrad, tvrdí v Chomutově. Ústí postup do ligy zvažuje

  • 18
Severočeské basketbalové týmy nechtějí místo v NBL uvolněné po vítězi první ligy BA Sparta Praha. Ústí nabídku ještě zvažuje, Chomutov ji odmítl rovnou.

"Není to v našich finančních možnostech. A od začátku razíme, že si soutěž chceme vyhrát výhradně sportovní cestou," řekl Tomáš Eisner, sportovní sekretář Chomutova. "Nechceme být v NBL novým Vyšehradem."

Podobně pravděpodobné odmítnutí vysvětlují i v Ústí. "Nehážeme to hned do koše, přemýšlíme o tom. Ale v tuto chvíli jsou misky vah spíš na straně setrvání v první lize," uvedl Tomáš Jelínek, šéf ústeckého klubu.

I pro něj je odstrašující případ, jakým způsobem uplynulý ročník Národní basketbalové ligy odehrál s omezeným rozpočtem Vyšehrad (3 výhry - 41 porážek).

"Diváci by na nás nechodili. Je lepší hrát první ligu na špici," myslí si Jelínek. K tomu, aby Ústí mohlo působit důstojně v NBL, potřebuje navíc dva až tři miliony korun

"Možná i čtyři miliony. A to je relativně vysoká částka. Bez těchto peněz do dobrodružství v Mattoni NBL nepůjdeme," říká jasně.

S definitivním rozhodnutím v Ústí ještě počkají. "Chvilku na tom budeme pracovat, ale žádné velké naděje si nedávám. Stále se připravujeme na první ligu."

Když svaz neuspěje u prvoligových semifinalistů, osloví i vyřazené čtvrtfinalisty. Další variantou je, že v NBL bude soutěžní část odehrána pouze s dvanácti účastníky.

"A protože soutěž bude v první polovině bez Nymburku, jeden tým by vždy pauzíroval," nastínil Zdeněk Ringsmuth, ředitel soutěže.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž