Recidivista či zoufalý projekt Clippers. Nejzajímavější střípky z úvodu NBA

  • 0
Necelý měsíc uběhl od startu NBA, a tak přichází čas na pár brzkých hodnocení. Kdo začal nad očekávání dobře? Komu to zatím příliš nešlape? A jak se uvedla mladá hvězda? Redakce iDNES.cz připravila výběr toho nejzajímavějšího z prvních týdnů nového ročníku slavné basketbalové soutěže.

Podivuhodný projekt Clippers

James Harden (1) z Los Angeles Clippers střílí v zápase s New York Knicks přes bránícího Donteho DiVincenza (0).

Na co se čekalo téměř celé léto, přišlo až v úvodu ročníku. James Harden se dočkal, vymodlil si výměnu do Los Angeles Clippers. Že by spolupráce v novém týmu nějak zvlášť fungovala, se ovšem říct nedá.

Všech pět zápasů, do kterých vousatý rozehrávač zatím nastoupil, Clippers prohráli. V klubových kancelářích je pořádně dusno. Šéfové jsou si totiž dobře vědomí, že půjde o pořádný průšvih, pokud nebude současná sestava fungovat.

Vztah NBA s Čínou: přes víno k armádě. Dojde na Hardenovo potupné sbohem?

Kawhi Leonard, Paul George i Russell Westbrook už jsou třicátníci, Harden zrovna tak. Clippers navíc většinu svých výběrů v draftu pro roky nadcházející dávno rozeslali do světa. A tak jedinou pozitivní vyhlídkou může být brzké stěhování do nové arény v Inglewoodu. Nedivte se, pokud bude play off tentokrát bez této trochu podivně poskládané veteránské party.

Vítej na scéně, hvězdo!

Victor Wembanyama (San Antonio Spurs) je pro fanoušky velkým lákadlem.

Největším lákadlem NBA je momentálně celkem jasně Victor Wembanyama. Devatenáctiletý Francouz, jenž by měl být největším talentem za posledních dvacet let. Tedy od doby, kdy na zámořské palubovky vlétl jistý LeBron James.

Střelecky zatím Wembanyama příliš konzistentní není, mívá výkyvy. Zároveň si už ale stihl nastavit kariérní maximum na 38 bodů, což je v nováčkovské sezoně jen zřídka vídaný počin. Zároveň je dlouhán z Versailles pro ligu skvělým marketingovým tahákem.

Co LeBronovi trvalo měsíce, Wembanyama zvládl za týden. Neskutečné, žasli soupeři

San Antonio s jedničkou uplynulého draftu v sestavě nezáří, v Západní konferenci patří mezi nejhorší, ale to není žádné překvapení. Spurs jsou v přestavbě a na nejvyšší příčky budou mířit až za pár let. Zatím Wembanyama za utkání průměrně sbírá 18,6 bodu, kam se do té doby asi posune?

Vložený turnaj táhne

Palubovka Boston Celtics pro vložený turnaj NBA.

Pár hracích dnů stačilo, aby se ukázalo, jak je nový vložený turnaj NBA marketingově úspěšný. I přes hromadu námitek od fanoušků i hráčů je sledovanost akce, jejíž výsledky se zároveň započítávají do základní části, parádní. Což okouzlilo i Netflix.

Televizní stanici ESPN stoupla sledovanost pátečních utkání NBA, kdy se turnaj v úvodu hrál, oproti stejnému období v předchozím roce o 55 procent. Turnajové zápasy skrze online platformu NBA League Pass zase sleduje od 42 procent více diváků než ostatní ligové duely.

Novinka NBA slaví úspěch. Sledovanost strmě vzrostla, Netflix chystá nabídku

Z nabyté popularity nového konceptu by rád vytěžil cosi pro sebe i giganta na poli streamovacích služeb. Začíná sondovat, jestli by nebylo možné v příštím ročníku vysílací práva na vložený turnaj zakoupit.

Varování pro Greena

Draymond Green (zády vpravo od sudího s č. 28) z Golden State Warriors se sápe po Rudym Gobertovi z Minnesota Timberwolves.

Patří mezi nejrozporuplnější osoby současné NBA. Draymond Green je sice v mnoha ohledech skvělým basketbalistou, jenže se svými výstřelky to už přehání. Naposledy agresivně chytil pod krkem Rudyho Goberta z Minnesoty a vyfasoval trest na pět utkání.

Čtyřnásobný vítěz soutěže s Golden State Warriors už má skutečně bohatý trestní rejstřík. Loni třeba na tréninku napadl tehdejšího spoluhráče Jordana Poola, letos na jaře pak v play off zase dupl na Domantase Sabonise ze Sacramenta.

Warriors šlápli do potíží. Uličník Green v trestu a Kings rázem na koni

Během vyřazovacích bojů v roce 2016 zvládl Green zákeřně nakopnout Stevena Adamse z Oklahoma City Thunder do slabin, načež ve finále ohmatal podobná místa tehdy ještě clevelandskému LeBronu Jamesovi. Všemi prohřešky vás zatěžovat nebudeme, nicméně takové chování nemá s fair play nic společného. Zdá se, že je nepoučitelný.

Ofenziva Pacers září

Rozehrávač Tyrese Haliburton z Indiany Pacers zakončuje v zápase s Charlotte Hornets.

Pokud by vydrželi celou sezonu, mohou se v historických tabulkách vyšvihnout na příčku vůbec nejvyšší. Útok Indiana Pacers je nebývalé potentní. Družina kouče Ricka Carlislea dosud průměrovala 126,5 bodu na zápas, což je naprosto stejně jako na první pozici se vyhřívající Denver Nuggets ze sezony 1981/82.

Mladý tým Pacers táhne především rozehrávač Tyrese Haliburton, který je v lize momentálně nejúspěšnějším tvůrcem podle většiny měřitelných údajů. 12,6 asistence na utkání je rovněž nejvíc v soutěži, druhý Trae Young (Atlanta Hawks) se drží těsně pod jedenácti.

Indiana si v NBA vyšlápla na Philadelphii, Sixers padli teprve podruhé v sezoně

Chlapíci z Indiany mají ještě rezervy, dozadu to není ono a bylo by překvapením, kdyby nepřišel nějaký výraznější pokles formy. Zatím jsou však Pacers ve Východní konferenci na čtvrtém místě a mohou pomýšlet po slabších letech na návrat do play off.

Úzkostliví sudí

Janis Adetokunbo (Milwaukee Bucks) má problém uvěřit, že jej sudí vyloučil.

Poměrně výraznou proměnou v létě prošlo posuzování nejrůznějších situací. Rozhodčí se více zaměřují na simulování, navíc se zdá, že stále přísněji pohlížeji na „nadbytečné“ výlevy.

Co to znamená? Třeba hvězdný Janis Adetokunbo nevěřil, když jej před týdnem sudí Scott Twardoski obdaroval druhou technickou chybou za obličej, který po koši udělal na soupeře. Což znamenalo pro řeckého siláka vyloučení.

Jako by se NBA inspirovala v NFL. V lize amerického fotbalu je už smutnou tradicí, že sebemenší náznak výsměchu protihráčům, tzv. tauntingu, se okamžitě trestá. Občas by si však sudí měli uvědomit, že sportovní zápasy jsou zároveň show pro fanoušky.

Mladíci z Východu

Tyrese Maxey z Philadelphie zářil v utkání proti Indianě.

Velice zajímavý bude souboj o cenu pro hráče s největším výkonnostním zlepšením. Zatím se zdá, že by mezi finalisty mohli být výhradně mladí šikulové z Východní konference. Kdo tedy v úvodu zaujal?

Ohromný progres ukazuje Cam Thomas. Rodák z Japonska si užívá v Brooklyn Nets důvěry, kterou splácí parádními výkony. Svůj průměr zvedl oproti minulému ročníku o více než 16 bodů na zápas!

Pochází z Japonska, střílí jako pominutý. Nový tahák NBA může trhat rekordy

Ale není sám, kdo pozitivně překvapuje. Tyrese Maxey nechává ve Philadelphii zapomenout na Jamese Hardena, R. J. Barrett (New York Knicks) zase přes léto evidentně potrénoval střelbu z dálky a v úvodu sezony si drží střeleckou úspěšnost trojek na rovných 50 procentech. A nesmíme zapomenout ani na dříve zmíněného Tyrese Haliburtona z Indiany. Východ má slibnou budoucnost.

Pozor na Minnesotu

Luka Garza (vlevo) a Shake Milton z Minnesota Timberwolves brání Milese McBridea z New York Knicks.

Že by si to konečně sedlo? Minnesota Timberwolves především díky famózní obraně zatím vypadají jako jeden z favoritů Západu. V takové pozici se chtěli ostatně ocitnout už před rokem, jenže nezadařilo se.

Tehdy zaplatili zoufale vysokou cenu za příchod defenzivního specialisty Rudyho Goberta, nakonec však byli Timberwolves vůbec rádi, že se přes play in protlačili do závěrečné části sezony. Tentokrát jsou skvěle rozjetí, porazili už i třeba Boston, Phoenix nebo mistrovský Denver.

Hvězdný pivot mění v NBA dres. Utah vyměnil Goberta do Minnesoty

Součástí organizace je mimochodem pořád i Vít Krejčí, ač se na soupisku pro NBA nevtěsnal. Patří do kádru Iowa Wolves, v nižší G-League se však na palubovku v ostrém zápase kvůli zranění zatím ještě nedostal.

Co je s vámi, Grizzlies?

Luka Dončič z Dallasu brání Desmonda Banea z Memphisu.

Zřejmě největší zklamání dosavadního průběhu ročníku. Poslední sezony patřili nespoutaní Grizzlies mezi černé koně, jenže zdivočeli až moc. Takový Ja Morant si dokonce vysloužil od ligy distanc na 25 zápasů, když si hrál na kovboje a na sítích mával pistolí.

A to je Memphis samozřejmě ohromný problém. Bez své hlavní hvězdy tým absolutně ztratil glanc. Pryč je navíc i bojovník Dillon Brooks, který podepsal s Houstonem. Z jedenácti zápasů vyhráli Grizzlies jen dva a krčí se u dna Západní konference. Dá se předpokládat, že v průběhu sezony půjdou nahoru. Zase tak špatnou soupisku nemají, aby patřili v lize mezi ty úplně nejhorší.

Morant se zase chlubil pistolí. V NBA přijde o 25 zápasů NBA a miliony dolarů

Na druhou stranu na boje o play off může být pozdě, než se stihnou rozkoukat. Těšit je může aspoň produktivita Desmonda Banea, který na sebe vzal největší porci zodpovědnosti a průměruje přes 25 bodů na zápas. Ale jinak? Bída.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon