Joel Embiid (vlevo) z Philadelphie a Dwyane Wade z Miami, budoucnost a nedávná...

Joel Embiid (vlevo) z Philadelphie a Dwyane Wade z Miami, budoucnost a nedávná minulost NBA. | foto: AP

Philadelphia i Golden State jdou dál. Wade i Ginóbili možná skončí

  • 43
Po šesti letech si Philadelphia zahraje ve druhém kole play off NBA. Ještě větší nadšení pro basketbal do někdejšího hlavního města Spojených států vneslo domácí vítězství 104:91 v pátém utkání s Miami. Sixers vyzvou lepšího z dua Boston - Milwaukee a zatím to vypadá na klasický souboj. Celtics doma v pátém utkání zvítězili 92:87 a mají mečbol. Postup slaví i hráči Golden State, doma zdolali San Antonio 99:91 a sérii ovládli v poměru 4:1.

Philadelphia se k postupu přiblížila dvěma úspěchy v Miami a doma si situaci nehodlala komplikovat. Celek kolem mladíků Joela Embiida a Bena Simmonse měl situaci pod kontrolou. Ještě před dvěma lety přitom Sixers prohráli 72 z 82 utkání a v NBA byli jasně nejhorší. 

V pátém duelu prvního kola se rozhodlo po návratu z přestávky. Ve třetí čtvrtině domácí panovali 34:20. Možná klíčovým momentem utkání byl úder hostujícího Gorana Dragiče na hlavu Bena Simmonse: domácí potrestali technickou a pak trefili trojku na 54:48. A nastartovali tím svůj nápor.

V závěru se Miami dvakrát dostalo na osm bodů rozdílu, ale domácí celek tlaku nepodlehl a dokráčel si pro postup.

J. J. Redick, jehož zkušenost je jedním z klíčových faktorů úspěchu, vedl vítěze 27 body. Joel Embiid pomohl 19 body a 12 doskoky, Ben Simmons zvládl nastřádat 14 bodů, 10 doskoků a šest asistencí.

Marco Belinelli pomohl 11 body, když zvládl tlak ze závěrečných trestných hodů. Robert Covington se dostal na 10. bodů.

Kanadský náhradník Kelly Olynyk byl nejlepším hráčem Heat s 18 body, osmi doskoky a šesti asistencemi. Tyler Johnson dodal 16 bodů a Goran Dragič 15 bodů. Justise Winslow se postaral o 12 bodů. 

Tři členové základní pětky Heat mají za sebou zápas, na který jistě rádi zapomenou. Nevedlo se Hassanu Whitesideovi - nejlépe placený hráč týmu má na kontě dva body a pět doskoků. James Johnson zapsal jen čtyři body. Josh Richardson nastoupil i s vykloubeným ramenem, za dvě minuty však nastřádal tři osobní chyby. 

Pro Heat končí sezona - a pro šestatřicetiletého Dwyana Wadea možná i celá kariéra. Trojnásobný šampion NBA, o jehož místě v Síni slávy není pochyb, ve druhé polovině sezony veřejně rozvažoval o svém odchodu do sportovního důchodu.

„Nemohl jsem si asi přát lepší konec, ne?“ řekl Wade, který se na Floridu v únoru vrátil po působení v Chicagu a Clevelandu. V úterý si připsal 11 bodů a pět doskoků i asistencí, ale proměnil jen čtyři z 15 střel z pole. Ve Filadelfii odehrál před 15 lety svůj vůbec první zápas NBA.

Dwyane Wade v pátém zápase proti Philadelphii:

Boston drží výhodu domácí palubovky. Překonal Milwaukee i ve třetím zápase v TD Garden, tentokrát 92.87. 

Výrazně tomu napomohl podkošový veterán Al Horford coby autor 22 bodů a 14 doskoků. Terry Rozier k úspěchu přispěl 16 body a pěti asistencemi, Jaylen Brown 14 body a Marcus Morris 10 body a osmi doskoky.

Marcus Smart se vrátil do sestavy Celtics po více než měsíci, i přes limity způsobené zraněním palce zvládl devět bodů, pět doskoků a čtyři asistence, v obraně byl znát nejen díky svým třem blokům. I díky jeho comebacku poklesla hostům úspěšnost střelby z 54 procent (předchozí čtyři zápasy) na 37 procent v pátém utkání.

Bostonští měli v posledních minutách mírně navrch, dovolili Bucks nanejvýš tříbodový rozdíl (84:87 po donášce Erica Bledsoea) a skóre pojistili trestnými hody.

Khris Middleton byl nejlepším střelcem Milwaukee s 23 body. Jabari Parker zajistil 17 bodů a osm doskoků, Eric Bledsoe zapsal 16 bodů a Shabazz Muhammad 11 bodů. Janis Adetokunbo (jenž po čtvrtém zápase  oživil dění na gastronomické scéně v Milwaukee) nastřílel „jen“ 16 bodů, zapsal však 10 doskoků a devět asistencí.

„Porážka jde za mnou. Proměnil jsem jen polovinu střel,“ pronesl Adetokunbo sebekriticky. 

Sestřih z pátého zápasu Boston - Milwaukee:

Do druhého kola postupuje i Golden State, bude se chystat na New Orleans. Obhájci titulu v pátém duelu doma přehráli San Antonio 99:91. A možná asistovali u posledního basketbalového večera argentinské ikony Manu Ginóbiliho. Křídelník, jemuž bude v létě už jedenačtyřicet, však zatím další plány sportovní neoznámil - jak bývá v posledních letech touto dobou zvykem.  

Kevin Durant vedl vítěze do další fáze 25 body. Klay Thompson pomohl 24 body a nejlepší zápas v této sérii má za sebou Draymond Green - zaskvěl se 17 body, 19 doskoky, což je jeho nový osobní rekord v play off, a sedmi asistencemi.

Warriors doma vsadili především na obranu, výrazněji se prosadili jen dva hráči poraženého celku. LaMarcus Aldridge zvládl 30 bodů a 12 doskoků, Patty Mills přidal 18 bodů. Ginóbili a Kyle Anderson uzavřeli sezonu 10 body.

Sestřih z pátého zápasu Golden State - San Antonio:

Spurs neprošli mezi osm nejlepších celků NBA teprve popáté za posledních 21 sezon a možná tím jedna jejich dlouhá éra skončila. Klub během sezony obestřel informační chaos kolem zraněného tahouna Kawhiho Leonarda, spekuluje se o možnosti jeho výměny. 

V posledních třech utkáních s Golden State chyběl i kouč Gregg Popovich, jemuž zemřela žena. Tým převzal italský asistent Ettore Messina.

Výsledky play off NBA

První kolo

Východní konference - 5. zápasy: 
Boston - Milwaukee 92:87. Stav série: 3:2.
Philadelphia - Miami 104:91. Konečný stav série: 4:1.

Západní konference - 5. zápas:
Golden State - San Antonio 99:91. Konečný stav série: 4:1.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž