Na OH v Aténách jen absolutní elita!

  • 2
Indianapolis - Konečné pořadí MS dalo mimo jiné odpověď na otázku, jak bude sestavena dvanáctka vyvolených při nadcházejících OH v Athénách 2004. Podle regulí FIBA existuje totiž možnost, že se složení účastníků olympijského turnaje může měnit v závislosti na výsledcích předcházejícího světového šampionátu.

Přímo se kvalifikuje samozřejmě pořadatelská země, v tomto případě Řecko, které rozhodně nebude patřit mezi outsidery, jak tomu bylo u domácího týmu například při OH v Soulu.

Také Jugoslávie bude automaticky, jako úřadující mistr světa, za dva roky v řecké metropoli potvrzovat své mimořádné postavení ve světovém basketbalu. Následují týmy, které v Indianapolis skončily do 6. místa.

V tomto případě získává především expandující Evropa, která má v této šestici kromě šampiona i senzačně třetí Německo (doposud historicky nejlepší 10. místo) a Španělsko, které má pravděpodobně ty nejlepším roky teprve před sebou.

Nový Zéland, největší překvapení a nový světový basketbalový objev, vybojoval svou „bramborovou“ medailí další místo na OH pro Oceánii (tzn. Austrálii, protože nikdo jiný se reálně kvalifikovat nemůže).

Americe zůstávají místa tři, přičemž dvě z nich s jistotou obsadí dvojice Argentina (vicemistr) a USA (6. místo) a jediné místo zůstává Africe a Asii. Kontinenty, které nemají o účastníku OH (jediném nebo jednom z určeného počtu) jasno vzhledem k umístění na tomto MS, musí kvalifikovat svého zástupce nejpozději do 31. 12. 2003.

Způsob kvalifikace zůstává v kompetenci kontinentálních sekcí FIBA. V praxi to znamená, že v Evropě je ve hře jediné místo a v Aténách bude mít ze všech zón FIBA nejpočetnější zastoupení.

Kvalifikační schéma FIBA pro OH 2004 v Řecku:
Pořadatel
- Řecko 
Afrika – kvalifikant 
Amerika – Argentina, USA + kvalifikant 
Asie – kvalifikant 
Evropa – Jugoslávie, Německo, Španělsko + kvalifikant 
Oceánie – Nový Zéland + kvalifikant 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž