Mlékárna chce poprvé v nadstavbě zvítězit

  14:18
Praha - O své první vítězství v nadstavbové části budou ve 25. kole Mattoni NBL usilovat basketbalisté Mlékárny Kunín. Na palubovce Prostějova chtějí pokořit tým, s nímž letos v lize oba zápasy prohráli, ale vyzráli na něj ve finále Českého poháru. Ve skupině A2 Ústí n. L. svede již dnes důležitý souboj s USK Praha, v sobotu pak poslední Sadská cestuje do Ostravy a Handicap hostí Spartu.

Skupina A1

ČEZ Basketball Nymburk - BK Děčín
(4. 3. ve 14 hodin, ČT4)

Lídr soutěže zvládl vstup do nadstavbové části Mattoni NBL na jedničku a porazil Prostějov i Mlékárnu Kunín. S Děčínem obhájci titulu naposledy prohráli v dubnu roku 2003 a od té doby vyhráli dvanáct ligových zápasů v řadě za sebou. Nymburk je i tentokrát jednoznačným favoritem a všeobecně se očekává, že třinácté vítězství by mělo přijít právě v sobotu.

"Máme však velkou marodku a určitě nebudeme mít pohromadě celý tým," předeslal nymburský trenér Michal Ježdík, jehož svěřenci v minulém kole málem prohospodařili třiadvacetibodový náskok v Novém Jičíně. "Dělali jsme chyby v přechodové fázi, dalším důležitým faktorem bylo to, že domácí hráči hodně přidali na důrazu v obraně. V neposlední řadě se na vývoji zápasu podepsala i úplně zbytečná technická chyba Savanoviče."

Středočeši však koncovku zvládli a už se stoprocentně koncentrují jen na další zápas. "Současné umístění Děčína v tabulce Mattoni NBL je určitě překvapením. Myslím si, že v klubu dělají dobrou práci, ale je otázkou, jak dlouho to vydrží. Zatím je to totiž postavené na entuziasmu a ne na kvalitě," míní Ježdík.

"Klíčovým mužem našeho soupeře je pochopitelně Sanders, kterého se budeme snažit eliminovat. Dále se pak musíme poprat se zdravou agresivitou Děčína. Každopádně bychom velice rádi vyhráli. V úvodu nadstavby nám los přisoudil všechny tři zbývající účastníky Final four Českého poháru a po výhrách nad Kunínem a Prostějovem chceme uspět i v souboji s Děčínem."

Severočeši hráli v Nymburku zahajovací utkání sezony a po velice dobrém výkonu nakonec úřadujícím šampiónům podlehli o jedenáct bodů. "Na nymburské palubovce ještě v letošním ročníku nikdo nevyhrál, takže je jasné, že šance na úspěch je zde přirozeně menší než kdykoliv jindy," poznamenal hostující kouč Pavel Budínský.

"Na druhou stranu jsem rád, že takové zápasy můžeme hrát. Je to pro nás skvělá prověrka a rozhodně uděláme maximum pro co nejlepší výsledek. Po hráčích budu chtít, aby odvedli stoprocentní práci, abychom se ani v případě porážky neměli za co stydět, ale stejně jako do všech dalších utkání vstoupíme i do střetnutí v Nymburku s myšlenkami na vítězství."

Očima experta

Josef Jelínek: Myslím si, že šance Děčína na vítězství jsou velice malé. Pro severočeský klub jsou v boji o co nejlepší výchozí pozici před playoff důležitá zejména střetnutí v domácím prostředí. Neznamená to sice, že hosté nemohou na nymburské palubovce odehrál kvalitní utkání, vždyť se jim to v letošní sezoně proti obhájcům titulu v obou zápasech v základní části povedlo, ale trenér Michal Ježdík má k dispozici velice silný tým, který si podle mého názoru i tentokrát připíše oba body. Tip: 1

Předchozí vzájemné zápasy
Nymburk - Děčín 81:70 (Hess 32 - Bičvič 18)
Děčín - Nymburk 76:85 (Sanders 22 - Mandič 19)

Synthesia Pardubice - A Plus ŽS Brno
(4. 3. v 17 hodin)

Východočeši oba dosavadní duely ve skupině A1 prohráli, ale více než neúspěšné výsledky trenéra Stanislava Petra trápí zdravotní stav několika hráčů. Ke středečnímu utkání v Prostějově odcestovalo pouze osm zdravých basketbalistů, mimo hru zůstaly mimo jiné i podkošové opory Trnka a Šteffel.

"Pořád je to špatné," posteskl si Petr. "David Šteffel ještě stále netrénoval, neboť viróza zatím neustoupila. Uvidíme, jak na tom bude před zápasem. Jirka Trnka už sice nemá na ruce sádru, ale pořád má zraněný palec zabandážovaný a je jasné, že to nebude úplně ono. V každém případě však hodlá nastoupit."

O nejbližším soupeři svého týmu hovoří trenér Synthesie s respektem. "Do týmu se vrátil Svoboda, kvalitním hráčem je i Roland. Oba hráči výkony brněnského družstva ještě pozvednou. Brno v dlouhodobé fázi Mattoni NBL výborně bránilo a hodně bude záležet na tom, jak se s kvalitní defenzívou soupeře vypořádáme."

Brněnský trenér Miroslav Pospíšil souhlasí s tím, že klíčem k úspěchu bude obrana. "Rozhodně musíme bránit mnohem lépe, než v prvním poločase v Děčíně. Chyby jsme dělali hlavně při návratu na obrannou polovinu hřiště a Děčín nás za to nemilosrdně trestal," uvedl zkušený kouč.

Největší sílu Pardubic vidí v podkošové sestavě. "Pardubičtí pivoti hrají velice dobře, navíc výborně doskakují. Trenér Petr má na každý post k dispozici velice silného hráče, takže nás určitě nečeká nic jednoduchého. Roli favorita však bereme. Jestliže hodláme hrát o medaili, tak musíme v Pardubicích vyhrát."

Očima experta

Josef Jelínek: Výměna Denise Mujagiče za Jiřího Černoška podle mě Pardubicím neuškodí, ale také jim herně nijak zvlášť nepomůže. Naopak trenér Pospíšil přivedl do Brna dva nové hráče a vypadá to, že zejména Roland by mohl být velkou posilou. Jde o hráče, který má dobrý tah na koš, což potvrdil v minulém kole v Děčíně. Díky návratu uzdraveného pivota Jana Svobody se navíc podstatně zvýší síla podkošové sestavy A Plus a proto se domnívám, že jasně zvítězí hosté. Tip: 2

Předchozí vzájemné zápasy
A Plus ŽS - Pardubice 105:82 (Machač 28 - Novotný 17)
Pardubice - A Plus ŽS 66:86 (Novotný 20 - Křemen 23)

BK Prostějov - Mlékárna Kunín
(4. 3. v 17 hodin)

Prostějov to v letošní prvoligové sezoně na Mlékárnu Kunín umí. Nejprve si s úřadujícími vicemistry poradil na začátku prosince ve své hale a v únoru úspěšně zvládl i odvetu v Novém Jičíně. Když se však proti sobě oba soupeři postavili na neutrální půdě v Ústí n. L. ve finále Českého poháru, z vítězství se poměrně překvapivě radovali Novojičínští.

I tentokrát budou mít obě družstva bezesporu velkou motivaci. Domácí hráči by si na druhém místě rádi udrželi odstup od svých největších pronásledovatelů, naopak hosté budou usilovat o první vítězství v nadstavbě. Prohráli totiž jak v Brně na palubovce A Plus ŽS, tak i doma s Nymburkem.

"Rozlosování pro nás na začátku nadstavby není moc příznivé," prohodil novojičínský trenér Zdeněk Hummel. Utkání v Brně i s Nymburkem byla ze strany jeho svěřenců podobná. "Vždycky jsme soupeře pustili do dvacetibodového vedení a pak jsme své manko horko těžko doháněli. Jenže je jasné, že to hráče stojí strašně moc sil, takže bychom se podobnému vývoji rádi vyhnuli."

Hummel zdůrazňuje, že není spokojen zejména s obranou. "Na hráče jsem teď hrozně naštvaný. Když chtějí bránit a zaberou, tak je to na hřišti vidět. Jenže donutit je k tomu, to je snad úkol pro psychologa. Navíc v našem družstvu chybí kolektivní duch, netáhneme za jeden provaz. S tím máme obrovské problémy."

Zlomem by mohlo být vítězství nad silným soupeřem. "Situace není dobrá, ale v Prostějově chceme uhrát co nejlepší výsledek. Pokud se v tabulce chceme dostat do popředí a vstupovat do playoff z výhodné pozice v první čtyřce, musíme hrát na vítězství," doplnil Hummel.

Očima experta

Josef Jelínek: Prostějov podává doma celkem standardní výkony, naopak Mlékárně Kunín se vstup do nadstavbové části nepovedl. Pokud bude hrát rozehrávač Petr Czudek, měli by domácí basketbalisté vyhrát. V jejich prospěch hraje i širší hráčský kádr, protože novojičínský tým má přece jen užší lavičku. Hosté jsou určitě schopni odehrát v Prostějově kvalitní a vyrovnané utkání, ale větší šance dávám domácím. Mají všechny předpoklady k tomu, aby Kunín i potřetí v lize porazili. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy
Prostějov - Mlékárna Kunín 94:86 (Callahan 25 - Šoška 21)
Mlékárna Kunín - Prostějov 80:90 (Warrick 24 - Callahan 23)

Skupina A2

SČP Ústí n. L. - USK Praha
(3. 3. v 17.30)

V páteční předehrávce půjde oběma týmům o hodně. Plynaři i vysokoškoláci vstup do nadstavbové části Mattoni NBL zvládli a dvakrát zvítězili. V aktuální tabulce je od sebe dělí pouhý bod a Ústečané věří, že svou ztrátu v domácím prostředí vymažou a přiživí tak naděje na postup do playoff. Navíc svého soupeře už dvakrát v letošní sezoně porazili.

"Oba zápasy však byly hodně vyrovnané, takže v žádném případě nemůžeme říct, že jsme týmem, který USK pravidelně poráží," říká ústecký trenér Jan Šedivý. "Určitě můžeme i tentokrát vyhrát, ale naprosto stejnou šanci má i náš soupeř. Bude záležet i na tom, jak se kteří hráči vyspí."

Šedivý bude po svých svěřencích vyžadovat především zodpovědný výkon v obranné fázi. "Důležité je, abychom nedostávali žádné laciné koše," nabízí kouč recept k úspěchu. "V zápasech s vysokoškoláky se pokaždé hraje tvrdý basketbal, v němž vyhrává šťastnější tým. Nejspíš to bude velká bitva."

Očima experta

Josef Jelínek: Ústečtí basketbalisté zvládli v nadstavbě již dvě dramatické koncovky, když po těsném vítězství nad Spartou uspěli i v Sadské. Daří se však i USK a proto bude nejspíš hodně záležet na momentální pohodě a formě. Vysokoškoláci se mohou pod košem spolehnout na T. Hrubého s Krátkým, také Plynaři však mají v Chánovi velkou sílu. Obě utkání v základní části byla velice vyrovnaná a podle mě to ani dnes nebude jiné. Nejspíš se rozhodne až v koncovce a v ní dávám větší šance Ústí. Tip: 1

Předchozí vzájemné zápasy
Ústí - USK 94:84 (Pohánka 20 - Bosák 21)
USK - Ústí 74:76 (Alič 19 - Novotný 28)

Handicap Brno - Sparta Praha
(4. 3. v 16.30)

Brněnští basketbalisté se podruhé v řadě představí na své palubovce a pokud to s myšlenkami na záchranu myslí vážně, měli by konečně zabrat a zvítězit. Rozhodně je však nečeká nic jednoduchého, neboť Sparta potřebuje v boji o jedno ze dvou míst zaručujících postup do playoff každý bod.

"Sparta by pro nás měla být přijatelnějším protivníkem než USK Praha, s nímž jsme se utkali ve středu. Vysokoškoláci hrají velice rychlý a agresivní basketbal, který nám moc nevyhovuje," podotkl brněnský trenér Vlastimil Havlík. K dispozici bude mít všechny tři zahraniční posily.

"Litevský pivot Tomas Venskunas hrál proti USK jen pět minut. Potřebuje ještě čas. Je to vysoký a silný hráč, ale není tak kvalitní, jako Peter Práznovský. Každopádně věřím, že všichni včetně Lukiče s Kovačem budou hrát mnohem lépe a uvidíme, jestli to bude na Spartu stačit."

Pražané vědí, že jejich rivalové z Folimanky v Brně nezaváhali a určitě by i oni chtěli na palubovce Handicapu bodovat naplno. "Některá utkání Brna, v nichž hráli i noví hráči, jsem viděl. Bylo znát, že ještě do týmu úplně nezapadli, ale už jsou spolu zase o několik dní déle, což se jistě projeví," říká trenér Jaromír Geršl.

K dispozici sice nebude mít kompletní kádr, ovšem přesto by rád uspěl. "Handicap určitě udělá všechno pro vítězství, protože v boji o záchranu nesmí doma ztrácet. Nám se na hřištích soupeřů v poslední době vůbec nedaří, ale určitě se pokusíme vyhrát."

Očima experta

Josef Jelínek: Handicapu už jde v podstatě o všechno, tentokrát by doma neměl zaváhat. Noví hráči se však teprve zapracovávají do týmu a je otázkou, zda to Brňané zvládnou, protože na to už nemají moc času. Jejich cílem přesto nemůže být nic jiného než vítězství. Chtějí-li udělat další krůček k záchraně, musejí prostě bezpodmínečně vyhrát. Velkou motivaci má i Sparta, která bojuje o playoff. Spoléhat by měla hlavně na svou převahu pod košem. Když ji dokáže využít, může v Brně vyhrát. Tip: 2

Předchozí vzájemné zápasy
Sparta - Handicap 105:80 (Majoroš 27 - Čubela 19)
Handicap - Sparta 95:93 p.p. (Sucharda 20 - Reinberger 22)

NH Ostrava - BK Sadská
(4. 3. v 17.30)

Nová huť v minulém kole nezvládla důležité střetnutí v Praze na Letné a navzdory drtivému finiši na Spartě prohrála. Další zaváhání si rozhodně nemůže dovolit, protože všichni její soupeři v boji o playoff v minulém kole uspěli a odsunuli Ostravu až na desáté místo.

"Velice dobře si to uvědomujeme. Zápas se Sadskou chceme mít od začátku pod kontrolou a půjdeme tvrdě za vítězstvím," konstatoval domácí trenér František Rón. Nováček soutěže se spoléhá především na ofenzívu. Když dostanou střelci Sadské prostor, dokáží být velice nebezpeční.

"Musíme se soustředit zejména na to, abychom dobře bránili," zdůrazňuje Rón. "Na Spartě jsme domácí tým udrželi pod osmdesáti body a opticky to vypadá, že byla naše obrana v pořádku. Já jsem však moc spokojen nebyl a proto věřím, že to z naší strany bude tentokrát mnohem lepší."

V družstvu Sadské zavládlo po nezvládnuté koncovce středečního duelu s Ústím velké zklamání. "Hodně nás to mrzí, vždyť takový zápas se už snad ani nedal prohrát," kroutil hlavou trenér Milan Konečný. "Hráčům ale říkám, že život jde dál. Handicap naštěstí také prohrál, takže se situace vlastně vůbec nezměnila."

Zítra se sice nováček Mattoni NBL představí v Ostravě, ovšem Konečný už spíše vyhlíží klíčovou bitvu s brněnským Handicapem. "V Ostravě chceme zahrát co nejlépe, ale nejdůležitější zápas přijde až potom. Proti Handicapu budeme hrát o všechno, tam už půjde opravdu do tuhého. Zlepšit se musejí hlavně naši rozehrávači. Velenský svou roli na konci zápasu s Ústím nezvládl a proto jsme prohráli."

Očima experta

Josef Jelínek: Sadská nemá co ztratit, ví, že musí vyhrát co nejvíce zápasů. Proto nejspíš přistoupí k utkání v Ostravě stylem hop nebo trop, ale domnívám se, že na hřišti Nové huti nevyhraje. Domácí mají kvalitnější a především vyrovnanější sestavu, která by si s posledním týmem tabulky měla poradit. Aby nováček mohl pomýšlet na úspěch, musel by podat výborný výkon v obraně, ale to se mu zatím příliš nedaří. Tip: 1

Předchozí vzájemné zápasy
Ostrava - Sadská 92:67 (Pospíšil 29 - Formánek 14)
Sadská - Ostrava 89:91 (Šebek 34 - Mužík 21)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Hradec, nový domov. Spáčil za rok a půl povýšil z krajského přeboru do první ligy

5. května 2024  8:53

Klidně mohl v neděli stát na druhé straně barikády. Fotbalová Olomouc po něm pošilhávala,...

Messiho show v MLS. Za poločas zařídil šest branek, pětkrát asistoval

5. května 2024  8:39

Lionel Messi se podílel na všech šesti gólech Interu Miami při výhře 6:2 nad týmem New York Red...

Edwards zaskočil i obhájce. Minnesota ovládla první zápas očekávané série

5. května 2024  8:03

Obhájce titulu v NBA Denver Nuggets na úvod čtvrtfinálové série zaváhal doma a podlehl Minnesotě...

Výpadek i výhra. Ineos měsíc plánoval, jak Narváez zaskočí Pogačara

5. května 2024

„Etapa uno,“ kroutil hlavou do kamery s lehkým nádechem zoufalství domácí Matteo Trentin z týmu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....