Jan Hartman, USK Future Stars Praha

Jan Hartman, USK Future Stars Praha | foto: USK Future Stars Praha

Mladíci z USK o euroligové Final Eight přišli, sen skončil v kvalifikačním finále

  • 1
Basketbalisté USK Future Stars Praha do Final Eight juniorské Euroligy nepostoupili. Ve finále londýnského kvalifikačního turnaje podlehli Olimpiji Lublaň 60:76. Slovincům tak nedokázali vrátit prohru ze základní skupiny.

Mladí basketbalisté z USK už vědí, kdo je jejich neoblíbeným soupeřem. S Lublaní prohráli loni na přípravném turnaji v Miláně a hned dvakrát na ni nestačili během bojů o postup do závěrečný turnaj Euroligy. Jedinou šancí českého týmu na pařížské Final Eight je divoká karta.

FINÁLE

Union Olimpija Lublaň - USK Future Stars Praha 76:60 (8:21, 35:34, 54:47)

V základní skupině podlehli čeští mladíci svým slovinským vrstevníkům o pět bodů - 66:71 - přestože první čtvrtinu suverénně vyhráli. A stejný průběh měl i finálový souboj. Vždyť USK po deset minutách vedl už 21:8.

Zkušenější hráči ze Slovinska však neznervóznili. Dostali se ale rychle dostali zpátky do zápasu a skóre trpělivě navyšovali. Pražanům dovolili ve druhé, třetí i čtvrté čtvrtině shodně 13 bodů.

Nejlepším hráčem finále byl lublaňský Gëzim Morina, autor 28 bodů a 11 doskoků. Na straně poražených se 20 body blýskl kapitán Michal Šotnar, Jaroslav Morávek zaznamenal 10 bodů a 11 doskoků. 

SEMIFINÁLE

Maccabi Teddy Tel Aviv - USK Future Stars Praha 66:76 (16:10, 28:35, 49:43)

Klíč k postupu do finále? Čtvrtá čtvrtina. Vždyť v ní Pražané zvítězili 33:17. "V závěru vyhrála týmová vůle po vítězství pojištěná dobrým obraným doskokem," potěšilo kouče Petra Jachana.

Skóre zápasu se opět přelívalo ze strany na stranu. První čtvrtinu vyhrál Maccabi, tu druhou naopak USK. Ve třetí se ale vedení převalilo zpátky na stranu Tel Avivu. S finálním náporem si mladíčci z izraelského velkoklubu poradit nedokázali.

"Začátek byl opatrný z obou stran. Vytvořili jsme si několika bodové vedení díky dobré obraně, ale soupeř vytáhl agresivní obranu a my začali dělat chyby, znejistili jsme a soupeř šel přes nás do náskoku devíti bodů," shrnul zápas Jachan.

Bodově se dařilo tomáš Kyzlinkovi (16 bodů). Double-double zaznamenali pivoti Ondřej Balvín (13 bodů a 10 doskoků) a Jaroslav Morávek (11 bodů a 11 doskoků).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž