Dan Truhlář (vpravo) a Dalibor Fait v dresu USK Future Stars Praha

Dan Truhlář (vpravo) a Dalibor Fait v dresu USK Future Stars Praha | foto: USK Future Stars Praha

Junioři z USK zaútočí podruhé na finále Euroligy. Proti horkým favoritům

  • 2
V premiéře chyběl jediný krok k postupu mezi nejlepší týmy Euroligy. Při druhé účasti by juniorští basketbalisté z USK Future Stars Praha tedy měli zaútočit na postup mezi elitní evropskou osmičku. Snadné to ale nebude.

"Oproti loňskému roku ubyl jeden z kvalifikačních turnajů, ale zájemci o účast naopak přibývají," upozorňuje trenér Petr Jachan.

Klání v Londýně, kde letos v únoru bojoval i český šampion, se tedy za rok neuskuteční. A z trojice turnajů probíhajících tradičně ve španělském L´Hospitalet, italském Římě a srbském Bělehradě byli mladí Pražané nasazeni na Balkán. Zamíří sem mezi 18. a 20 únorem 2011.

Už jména soupeřů z kvalifikační osmičky ale stojí za to. Osmnáctiletí a mladší hráči z francouzského sportovního institutu INSEP jsou úřadující šampioni soutěže, bělehradský FMP poraženým finalistou a vítězem předchozích ročníků.

Další z účastníků bělehradské skupiny, slovinská Union Olimpija Lublaň, vyřadil USK ve finále londýnské kvalifikace letos. Svou zálohu představí i Crvena zvezda Bělehrad anebo Alba Berlín. S posledním ze zmiňovaných celků se USK utkal už na začátku října v rámci přípravy. V Německu podlehl 60:81.

"Víme, že pojedeme do pekla. Sice to není jako v chlapech, síla týmů se z pochopitelného důvodu mění každým rokem. Ale INSEP je jistota a FMP Bělehrad je vždycky silný," hledá Jachan hlavní favority.

Postupový klíč na finálový podnik ještě nebyl přesně stanoven. Z každé ze tří kvalifikací však nejspíš budou postupovat dva nejlepší. Další dva celky pak dostanou na turnaj Final Eight do Barcelony divokou kartu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž