Čeští basketbalisté naslouchají, radí jim jejich nový kouč Diego Ocampo.

Čeští basketbalisté naslouchají, radí jim jejich nový kouč Diego Ocampo. | foto: CZ BASKETBALL/Václav Mudra

Basketbalisté se v kvalifikaci na ME střetnou s Řeky, Nizozemci a Brity

  • 3
Čeští basketbalisté se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy utkají ve skupině F s Řeckem, Nizozemskem a Velkou Británií. Rozhodl o tom dnešní los v Mnichově. Šampionát se v roce 2025 uskuteční v Lotyšku, Finsku, Polsku a na Kypru od 27. srpna do 14. září.

Už podle nasazení před losem bylo jasné, že svěřenci trenéra Diega Ocampa nenarazí na žádnou z pořádajících zemí, takže z jejich skupiny postoupí na turnaj nejlepší tři celky. Kvalifikace se odehraje ve třech oknech: příští rok v únoru a listopadu a také v únoru 2025.

„Umístit se mezi nejlepšími třemi postupujícími bude skutečně obtížné, neboť ve skupině jsou kvalitní celky. Nicméně náš cíl zůstává stále stejný, a to kvalifikovat se na závěrečný turnaj,“ uvedl trenér Ocampo v tiskové zprávě České basketbalové federace.

Ocampova břitva v praxi. Jak Španěl mění český basketbal v rekordním čase

„Abychom vybudovali konkurenceschopný tým, budeme potřebovat podporu a oddanost každého člena týmu, abychom měli tu nejlepší soupisku do každého utkání,“ prohlásil španělský kouč, který po desetiletém působení Ronena Ginzburga nastoupil v létě na lavičku národního týmu.

Už dříve avizoval touhu bojovat od kvalifikace o co nejlepší výsledek na EuroBasketu 2025 Tomáš Satoranský z Barcelony, který to prohlásil v červenci při Ocampově jmenování.

„Cíl je postoupit na mistrovství Evropy, zároveň chcete pracovat i na těch dlouhodobějších cílech. Jedním z nich je, aby nová generace hráčů navázala na úspěchy, které jsme měli,“ uvedl Satoranský.

Satoranského nelehký úkol: rozzářit křehkou hvězdu, která ztratila lesk

Češi byli nasazení do třetího výkonnostního koše. Podle nastavené procedury nemohli v bojích o šampionát potkat nikoho z elitního kvarteta, do něhož patří Španělsko, Francie, Srbsko a Slovinsko.

Z druhého koše mohli vedle Řecka dostat Litvu, Itálii, či Německo a ze šestého vedle Nizozemska i Maďarsko, Estonsko, nebo Bulharsko. V sedmém byly s Británií ještě Island, Švédsko a Severní Makedonie.

S Řeckem se Češi utkali naposledy loni v září v osmifinále EuroBasketu v Berlíně, kde prohráli 88:94. S Nizozemskem se střetli na stejné akci, v pražské O2 areně zvítězili 88:80.

Na Velkou Británni nenarazili od září roku 2008, kdy rovněž v kvalifikaci na evropský šampionát padli 63:67.

Kvalifikaci bude hrát 32 celků v osmi čtyřčlenných skupin, na šampionát se jich dostane 24. Všechny čtyři týmy z pořadatelských zemí mají postup z kvalifikace jistý. Z jejich skupin proto postoupí pouze dva další týmy, z ostatních tři.

Los kvalifikace ME basketbalistů v roce 2025:

Skupina A: Portugalsko, Slovinsko, Ukrajina, Izrael.

Skupina B: Island, Itálie, Turecko, Maďarsko.

Skupina C: Slovensko, Španělsko, Lotyšsko, Belgie.

Skupina D: Švédsko, Německo, Černá Hora, Bulharsko.

Skupina E: Kypr, Francie, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina.

Skupina F: Velká Británie, Řecko, ČESKO, Nizozemsko.

Skupina G: Dánsko, Srbsko, Finsko, Gruzie.

Skupina H: Severní Makedonie, Litva, Polsko, Estonsko.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž