Americký míč, místo pro Elvise a zlatá Indiana. Odkaz bojovníka s obry

  8:57
I did it my way. Zařídil jsem si to po svém. Slovy Franka Sinatry popsal Mike Storen svou sportovní kariéru. Není divu, že vzpomínka na něj na internetových stránkách NBA jaksi schází. Vždyť nejslavnější basketbalovou ligu každou chvíli vyzýval na souboj.
Logo klubu Kentucky Colonels s míčem v barvách American Basketball Association

Logo klubu Kentucky Colonels s míčem v barvách American Basketball Association | foto:  Kentucky Colonels ABA Basketball

Ve čtvrtek 7. května Mike Storen zesnul v Atlantě na zdravotní komplikace vyvolané rakovinou. V 84 letech po sobě zanechal tři děti vlastní včetně známé sportovní reportérky Hannah Stormové, několik dalších nevlastních a také 14 vnoučat. A navrch spoustu nápadů, kterými během půl století oživoval americkou sportovní scénu.

Storenův funkcionářský vrchol připadá na konec šedesátých a první polovinu sedmdesátých let. A kryje se s existencí basketbalové ligy ABA, nejúspěšnějšího vyzyvatele dnes již neotřesitelné NBA.

V roce 1967 coby první generální manažer zakládal Indiana Pacers, nejúspěšnější tým v krátkých dějinách ABA a nyní oblíbený „malý“ klub NBA. 

Hned po svém příchodu do Pacers zajel osobně do Ohia zlanařit Rogera Browna, který měl od NBA distanc za údajné propojení se sázkařskou mafií (případ Connieho Hawkinse). 

Poté do ABA nalákal pivotmanského playboye s českými kořeny Boba Netolického a také Mela Danielse, Freddieho Lewise a George McGinnise; všech pět se nakonec vešlo do 21. místa historického pořadí nejlepších ligových střelců.

Storen udal Pacers směr. Vybral jim jméno i klubové barvy, vsadil na zlatou a modrou. „Byl prvním kapitánem vlajkové lodi ABA, založil úspěšnou tradici, která vytrvala dodnes,“ připomíná si klub z Indianapolis zesnulého činovníka v kondolenčním dopise.

Storen se v ABA podílel na zavedení tříbodové linie, na zařazení cheerleaders do zápasového programu či na zrodu exhibice ve smečování. Podle legendy to byl on, kdo měl rozhodující hlas při volbě podoby míče pro ABA - americkou kombinaci červené, bílé a modré.

Přitom zpočátku byl proti. „Myslel jsem si, že budeme vypadat jako blázni, ale pak jsem to pochopil. V Indianě jsme měli společně se Standard Oil propagační akci, při které se rozdalo půl milionu těchto míčů. Děti je prostě milovaly,“ zavzpomínal Storen.

Indiana Pacers - vývoj klubového loga

Bouřlivě se rozvíjející basketbalová soutěž dávala podnikavci z Indiany nové a nové příležitosti. V roce 1969 se stal generálním manažerem a spolumajitelem Kentucky Colonels (získal pro ně slavného pivota Artise Gilmora), o čtyři roky později přešel na post komisionáře soutěže, možná nejúspěšnějšího ze všech šesti, kteří se během devíti let prostřídali.

„Mike byl skvělý komisionář. Média ho milovala a on nám získal spoustu publicity. Týden co týden vyhlašoval válku NBA nebo pomohl klubům podepsat velkou hvězdu. Pro tu práci se narodil,“ dušuje se Dick Tinkham, který ho do dobrodružství jménem ABA zatáhl. 

Jenže Storen toužil po něčem jiném, toužil se stát majitelem. V roce 1974 opustil post v čele ligy a převzal krachující klub Memphis Tams. Prostě se prohlásil jeho vlastníkem. V časech, kdy ABA končila a blížilo se její sloučení s NBA, se ani sebezoufalejší řešení nejevilo jako špatné. 

K podílníkům v klubu zprvu patřil i zpěvák Isaac Hayes; prosadil sice změnu názvu na Memphis Sounds, ale nakonec vycouval. Storen přivedl většinu „svých“ hráčů z Indiany a veteráni se nakonec dostali do prvního kola play off. 

Po jediné sezoně byl oddíl přeprodán, v rychlém sledu se změnil na Baltimore Hustlers a poté na Baltimore Claws, avšak další ročník už ani nezahájil. Celkem za devět let své existence tato organizace vystřídala tři státy a šest jmen, aniž by se stala ostudou soutěže. Natolik divoké poměry v ABA panovaly.

Vzpomínka na Mika Storena:

Storen se na pár let usadil v Memphisu, podílel se na tamním tenisovém turnaji, na který přilákal Björna Borga. Pro někdejší klub amerického fotbalu Memphis Grizzlies z World Football League (krátkodechý pokus o rivala pro NFL) zase získal nejslavnějšího fanouška - do hlediště přivábil Elvise Presleyho.

Než mu kamarád od námořnictva Tinkham dohodil na konci 60. let životní šanci v Indiana Pacers, vyučil se Storen v NBA. V Chicago Zephyrs a jeho nástupci Baltimore Bullets a také v Cincinnati Royals. A po konci ABA se do NBA zase vrátil. Jako na prezidenta a generálního manažera Atlanta Hawks na něj v roce 1977 vsadil tehdy čerstvý klubový majitel Ted Turner.

Baseballovou etapu ve svém životopise si Storen odškrtl s angažmá ve vedení Houston Astros.

Mike Storen pózuje se svou dcerou Hannah Stormovou na stadionu Atlanta Braves.

Na konci osmdesátých a v průběhu devadesátých let jeho zkušenosti vytěžily americké profiligy Continental Basketball Association, Global Basketball Association a Indoor Professional Football League a postavili jej na nejvyšší funkcionářský post. 

Tehdy už nešlo o ostrou konkurenci NBA či fotbalové NFL, soutěže se jen snažily sesbírat drobky, které odpadnou obrům od úst.

Se sportovním funkcionařením se Storen loučil už v novém tisícíletí jako manažer fotbalového klubu Georgia Force ze soutěže Arena Football League. 

Vzpomínka Hannah Stormové na svého otce:

Storen neměl hráčské či trenérské zkušenosti, ale po příležitosti uměl vystartovat jako málokdo. Zde jen pár příkladů:

„Zkoušel jsem na ten červeno-bílo-modrý míč získat ochrannou známku, ale zjistil jsem, že na barevnou kombinaci to nejde, jenom na logo. Takže vlastním práva na míč s logem ABA. Dodneška. Teď je mi to hodně platné, že?“

„Jedna z poslední věcí, kterou jsem udělal jako manažer Indiany, byl dopis, kterým jsem Kentucky vyzval ke čtyřem přípravným zápasům. A jedna z prvních věcí po příchodu do Kentucky byla, že jsem na tento dopis kladně odpověděl. Uzavřel jsem smlouvu sám se sebou. Pro byznys to bylo skvělé, mezi Kentucky a Indianou existuje basketbalová rivalita na všech úrovních.“

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Fotbalisté Salernitany jsou prvním sestupujícím z italské ligy

26. dubna 2024  23:08

Fotbalisté Salernitany jsou prvním sestupujícím z italské ligy. Čtyři kola před koncem o tom...

Fotbalisté Bochumi po dvou měsících bez výhry porazili Hoffenheim

26. dubna 2024  22:53

O udržení bojující fotbalisté Bochumi porazili v předehrávce 31. kola německé bundesligy 3:2...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...