Caleb Martin (u míče) z Miami Heat zakončuje na koš Boston Celtics přes Jaylena...

Caleb Martin (u míče) z Miami Heat zakončuje na koš Boston Celtics přes Jaylena Browna. | foto: David Butler II-USA TODAY SportsReuters

Stvořeni pro potíže. Cesta basketbalových odpadlíků z Miami vrcholí

  • 4
Nepodceňujte je, vymstí se vám to. Vždycky. Miami Heat, věční outsideři, kteří se za čtyři sezony už podruhé záhadně prosmýkli do finále basketbalové NBA. Ne že by snad měli bídný tým, to vůbec. Jen když se v posledních letech před startem vyřazovacích bojů mrknete na soupisky, neřeknete si, že by byli z Východní konference nejobávanější.

Tihle posbíraní odpadlíci z Floridy se ale vyžívají v problémech. Čím svízelnější situace, tím obdivuhodnější výkon. Však to také v soutěži neměli jednoduché, o to jejich příběh učaruje víc.

Ideální příklad? Caleb Martin. Na draftu si ho nikdo nevybral, po dvou sezonách jej v Charlotte propustili coby přebytečného, zatímco jednovaječné dvojče Codyho si ponechali.

O minutu mladší z brášků dostal šanci v Miami a chopil se jí báječně. Vždyť v letošním play off je největším překvapením, v konferenčním finále proti favorizovanému Bostonu pokaždé nasbíral přes deset bodů a rozhodující sedmý zápas v noci na úterý už dokonce zahajoval v základní sestavě.

Draft? Co to je?

„Strašně zvláštní pocit,“ vykládal Martin po postupu. „Ale čtyři výhry jsou ještě před námi. Neprošel jsem si tím vším kvůli tomu, abych se teď zastavil.“

Když už padla zmínka o úvodní pětce Heat, sluší se připomenout i další dva basketbalisty s nelehkým osudem. Max Strus a Gabe Vincent. Oběma je šestadvacet, oba stejně jako Martin prošli draftem bez povšimnutí. O pár let později stojí pár vítězství od poháru. Rovněž Duncan Robinson, jehož kouč Erik Spoelstra využívá coby prominentního náhradníka, před lety na dražbě talentů doufal marně.

A přesto tým šlape. Líp než by si mohl kdokoliv pomyslet.

Gabe Vincent z Miami útočí na koš Bostonu. Sleduje ho Robert Williams III.

Proti silnému Bostonu málem dosáhli Heat nechtěného prvenství. V sérii vedli už 3:0, načež Celtics třemi triumfy srovnali. Nikomu se v historii play off NBA ještě z podobné šlamastiky vyhrabat nepodařilo, natož v takto pokročilé fázi.

Pohromu nedopustili, duel o všechno opanovali rozdílem třídy 103:84. Ve finále proti Denveru budou znovu v pozici, kdy mohou jedině překvapit. A taková jim svědčí nejlépe.

Z osmičky do finále

„Nemyslete si, že teď bychom se snad uspokojili. Zatím jsme nedokázali nic,“ burcuje Jimmy Butler. Největší hvězda týmu, trochu grázlík, který identitu Miami dokonale zosobňuje.

Loni v létě si nechal navázat dlouhatánské dredy, aby vypadal komicky na předsezonním focení. „Upřímně? Chtěl jsem, aby z toho vybuchl internet,“ smál se poté, co se ještě před startem ročníku vrátil k přece jen tradičnějšímu sestřihu.

Na titul zatím čeká. Nezadařilo se mu v Chicagu, Minnesotě ani Philadelphii, v níž se sešla přepychová sestava.

Nejblíž je – už podruhé – s Miami. A kdyby Heat skutečně zvítězili, bylo by to zakončení cesty skutečně pohádkové. Po dlouhých čtyřiadvaceti letech se do finále dostal tým, který vstupoval do play off ve své konferenci až coby osmý nasazený. Uspěje?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž