Mattoni NBL v sobotu zvedá oponu

  8:39
Praha - Mattoni Národní basketbalová liga, nejvyšší domácí soutěž mužů, bude v sobotu 16. října zahájena pěti zápasy prvního kola. Šesté střetnutí, kterým je největší lákadlo víkendového programu - duel ambiciózního nováčka Prostějova s obhájcem titulu Nymburkem, je na programu o den později v přímém přenosu televizních kamer.

SČP Ústí n. L. - Sparta Praha
(sobota 16. 10. v 16 hodin)

Souboj dvou týmů, které by se podle papírových předpokladů měly pohybovat spíše v dolní polovině tabulky, otevře 1. kolo Mattoni NBL. Ústečtí Plynaři několik dní před startem soutěže získali významnou posilu v osobě exreprezentanta Pavla Kubálka, novými tvářemi jsou dále Kyle Cuffe či Jan Raděj. Změna nastala i na trenérském postu, kam se domácímu managementu podařilo získat Jana Šedivého, v loňské sezoně asistenta trenéra Hummela v sousedním Děčíně.

"Naším jasným úkolem v tomto utkání je zvítězit," uvedl na internetových stránkách klubu ústecký kouč Šedivý. Ví přitom, jak na Spartu vyzrát? "V přípravě jsme dávali málo bodů. Potřebujeme proto praktikovat náročnou nátlakovou obranu s použitím více hráčů a tím udržet nízké skore Sparty. Velkou roli bude hrát obranný doskok."

Dá se předpokládat, že v dresu Sparty nastoupí i reprezentační křídelník Pavel Miloš. Elitní střelec předchozích ročníků Mattoni NBL sice jednal o zahraničním angažmá, ovšem zatím je stále na soupisce Pražanů. "Ukázali jsme si standardní situace, které Milošovi jeho tým vloni připravoval. Nicméně jsme si zdůraznili hlavně počet bodů nastřílený celým družstvem Sparty, než jen jedním střelcem," zdůraznil Šedivý.

Sparta posílila svůj kádr o zkušeného rozehrávače Václava Hrubého, jenž přišel z Pardubic, do přípravy prvoligového týmu byli zařazeni také talentovaní dorostenci Tikalský, Sedlák a Týř. Hostování Lukáše Krause z Českých Budějovic se během letní přestávky změnilo v přestup.

Opačným směrem z Letné se naopak vydali Štefan Ličartovský, Pavel Englický, David Marek a Milan Soukup. Nejasná je situace kolem kapitána Pavla Miloše. "Jednání o jeho startu v zahraničí zatím nejsou uzavřena a tak začátek této sezony odehraje za Spartu," uvedl prezident klubu Pavel Majerík a potvrdil tak, že Miloš na severu Čech nastoupí.

Houseři Brno - A Plus Brno
(sobota 16. 10. v 16:30 hodin)

Brněnští Houseři provedli v hráčském kádru několik změn. Především však získali do svých řad posilu zvučného jména - nejlepšího střelce domácí basketbalové historie Josefa Jelínka, který odehrál část uplynulé sezony v Chomutově, kde se prostřílel k rekordnímu zápisu.

"Jde o staršího hráče, zkušeného střelce, od kterého si slibujeme, že tým podrží v krizových okamžicích a předá své zkušenosti mladším spoluhráčům," naznačil brněnský trenér Jiří Jandák, co očekává od veterána prvoligových palubovek. Kromě Jelínka jsou novými tvářemi v týmu Houserů mladíci Jan Rotrekl s Radkem Hilšerem a Otakarem Schoberem, hodně si v Brně slibují od příchodu Domagoje Kešiny.

K výrazným změnám došlo také u prvního soupeře Houserů. Kádr A Plus opustil dlouholetý rozehrávač Jan Pavlík, odešli také zahraniční hráči Warrick s Adžičem. Nahradit by je mělo chorvatské trio Igor Kovačevič, Mirko Ščekič a Petar Maleš. "Chceme více uplatňovat rychlé protiútoky, týmovou spolupráci a svoji roli by měla sehrát také herní vyzrálost chorvatských opor," poznamenal na tiskové konferenci klubu zkušený trenér Miroslav Pospíšil.

Několik dní před zahájením Mattoni NBL jej trápí rozsáhlá marodka, neboť mimo hru byli Klimek, Maleš, Gajdošík, Němec, Svoboda, Ščekič a Křemen. V zítřejším derby s Housery by však většina z nich měla nastoupit. "Věřím, že s výjimkou Klimka, který má natržený stehenní sval, budou všichni hráči v pořádku a nastoupí, i když bude na jejich hře patrné tréninkové manko," dodal Pospíšil.

Mlékárna Kunín - BK Opava
(sobota 16. 10. v 17 hodin)

Jak už se stalo u novojičínského týmu zvykem, Mlékárna Kunín opět představí notně obměněné družstvo. Po třech letech klub opustil křídelník Curtis Bobb a smlouvu neprodloužil ani Craig Callahan, jenž dal přednost nabídce z Prostějova. Naopak posilami by měli být Peter Ivanovič, Ashley Champion, George Leach, Marek Andruška i Arpád Buzási, pro trenéra Janíka je navíc potěšující, že zůstal první rozehrávač Vid Žarkovič.

"Změny v kádru na stěžejních postech a zapracování nových hráčů budou jistě vyžadovat tvrdou a trpělivou práci," prohlásil před startem sezony Zdeněk Janík, který má nového kolegu na místě asistenta - Zbyňka Cholevu vystřídal Stanislav Petr.

Ještě více přesunů však nastalo v kádru Opavy. Reprezentanty Czudka se Stuchlým zlákal ambiciózní nováček z Prostějova, trio Sokolovský, Sucharda, Beneš zamířilo do mistrovského Nymburka. Pavel Staněk se vydal na zahraniční angažmá a David Klapetek nahradil kouče Jana Kozáka, který odmítl opavskou nabídku ze zdravotních důvodů.

Největší posilou Slezanů měl být exděčínský pivot Jan Sitař, toho však trápí zranění a v úvodu sezony do hry určitě nezasáhne. Další známou tváří je David Panáček, v posledních měsících hráč Nymburka a Prostějova, do základního kádru by měli patřit i další nově příchozí basketbalisté Jiří Vorlíček, Kamiř Řeřábek, Dušan Snopko či Peter Fapšo. Na poslední chvíli se managementu klubu podařilo angažovat Američana Justina Leitha.

"Stanovení cílů je vzhledem ke změnám problematické, až v lize se ukáže, jak na tom opravdu jsme," trefně vystihl situaci David Klapetek. "Můžeme hrát v první šestce, což bych si přál, ovšem také můžeme hrát o záchranu."

NH Ostrava - SČE Děčín
(sobota 16. 10. v 17:30 hodin)

Ostravský trenér František Rón je před startem nové sezony optimistou. "Budeme silnější, než v loňském ročníku," prohlásil na tiskové konferenci klubu před úvodním duelem s Děčínem. O jaká fakta opírá svůj optimismus? Především o sehranost svého týmu. Z kádru mu totiž odešel pouze Arpád Buzási, jehož zlákala nabídka Mlékárny Kunín, naopak staronovou tváří v ostravském dresu bude zkušený Marek Mužík.

"Pokud tým zůstává pohromadě, tak se sezonu po sezoně zlepšuje. My jsme společně již třetím rokem a mělo by se to pozitivně projevit na našem herním projevu," věří renomovaný odborník.

Děčínští mají za sebou nestandardní přípravu. Kvůli rozsáhlé rekonstrukci haly absolvovali několik soustředění v cizím prostředí, ale podle trenéra Pavla Budínského hráči zvládli náročné týdny jako praví profesionálové. Právě Budínský je jednou z nových tváří na severu Čech, kde vystřídal po necelých třech letech Zdeňka Hummela.

V hráčském kádru setrval klíčový rozehrávač Levell Sanders, naopak klub neprodloužil smlovu s Rah-Shun Robertsem a odešel také Jan Sitař. Diváci se však mohou těšit na několik nových hráčů: Tarvise Williamse, Antonia Bičviče a Jakuba Houšku.

USK Praha - Synthesia Pardubice
(sobota 16. 10. v 17:30 hodin)

Vysokoškoláci vstupují do nového ročníku Mattoni NBL se základním cílem, jímž je účast v playoff. V loňské sezoně se jim podařilo proklouznout do elitní skupiny A1 a podobný úspěch by i letos brali všemi deseti. "Navázat bychom chtěli především na závěr loňské sezony, kdy jsme ve čtvrtfinále prohráli až v rozhodujícím, pátém zápase s velkým favoritem Mlékárnou Kunín," vzpomněl si na skvělé zápasy z konce uplynulého ročníku Petr Jachan, tiskový mluvčí USK Praha.

Po odchodu zkušených opor Pelešky, Lukše či Válka bude trenér Petr Treml přesouvat větší část herní zodpovědnosti na další mladé hráče. "Tento strategický tah klubu je především pokračováním v budování nového týmu a snahou poskytnout tak větší herní příležitost mladým hráčům, aby prokázali nárůst výkonnosti. Základní osu Přibyl, Novotný, Vrchota a Krátký tak doplní Bosák, Rerko a T. Tóth," dodal Jachan.

K nepoznání je v porovnání s loňskou sezonou kádr Synthesie Pardubice. Výrazným zásahem do kádru byly odchody rozehrávače Hrubého, pivotmana Kukačky či Raděje s Greplem, ovšem ty by měly měrou vrchovatou vyvážit příchody: Reginald Wright, Kemaldin Gamma, Ognjen Petrovič, Ivo Lukš, David Špička, to všechno jsou posily, s nimiž může pro nadcházející sezonu počítat trenér Miroslav Marko.

"V základní části bychom si chtěli vytvořit dobrou pozici pro nadstavbovou část, to znamená dosáhnout minimálně sedmi vítězství," stanovil jasný cíl kouč Marko. Sám si dal ještě další cíl: zapracovat do rotace minimálně dva hráče z příchozích mladých basketbalistů. "Chtěli bychom vychovat alespoň jednoho hráče pro národní tým do 20 let," dodal Marko.

BK Prostějov - ČEZ Basket Nymburk
(neděle 17. 10 ve 14 hodin - ČT2)

V minulých letech bývaly souboje nováčka s mistrem jednoznačnou záležitostí. Letos by tomu mělo být jinak - nováčkem totiž není vystrašený zajíc, nýbrž dravá šelma! Prostějovský klub ulovil do svých sítí velké ryby Czudka a Stuchlého z Opavy, Callahana z Kunína, dále Okáče, Adžiče či Palmera a ve své premiérové sezoně myslí minimálně na playoff.

"Měli jsme snahu poskládat tým co nejsilněji a dát mu silnou trenérskou osobnost, a to se nám podařilo," uvedl prezident klubu Jiří Snášel. Trenér Predrag Benáček neskrývá spokojenost se složením hráčského kádru a vítá, že se Prostějov střetne s Nymburkem hned v prvním kole. "Alespoň uvidíme, jak na tom jsme," usmál se zahraniční odborník, jenž naposledy vedl právě Nymburk.

Obhájce titulu musel několik týdnů před startem Mattoni NBL řešit nepříjemnou skutečnost, neboť mu dala sbohem největší hvězda Ashante Johnson. "Z rodinných důvodů se vrátil domů do USA," ozřejmil Johnsonův náhlý odlet Miroslav Jansta, prezident ČEZ Basketball Nymburk.

Trenér Michal Ježdík naopak stále může počítat se zbytkem osy z loňské úspěšné sezony - rozehrávačem Whitfieldem, střelcem Mujagičem či pivotmanem Zídkem. Posily se rekrutovaly především z Opavy, odkud přišli reprezentanti Sokolovský, Beneš a Sucharda, novou tváří je Adam Hess z USA. "Naším cílem je obhájit titul i vítězství v Českém poháru a postoupit ze skupiny FIBA FEL," prohlásil Ježdík.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Sigma se brání auditem proti nařčením: Prodeje majetku nebyly nevýhodné

27. dubna 2024  7:17

Fotbalová Sigma si nechala od poradenské společnosti Grant Thornton posoudit prodeje nebytových...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...