Český juniorský reprezentant Martin Roub (vpravo) v duelu se Slovinskem

Český juniorský reprezentant Martin Roub (vpravo) v duelu se Slovinskem | foto: FIBA

Sebevědomí roste, hlásí odtajněná zbraň českých juniorů před čtvrtfinále

  • 1
Zatím na mistrovství Evropy do 20 let čekal na svou šanci a sbíral minutu k minutě, ale v nejdůležitějším utkání na šampionátu zazářil. Pardubický basketbalista Martin Roub už není tajnou zbraní českého trenéra Petra Czudka. V osmifinále se odjistil. K výhře 79:77 nad Slovinskem pomohl 19 body.

206 centimetrů vysoký pivot dostal šanci ukázat, co v něm je. Při zranění Marka Sehnala měl navíc prostor objevovat se také na perimetru a právě z něj zasadil Slovincům rozhodující údery. Celkem totiž ve středečním zápase trefil pět trojek z devíti pokusů a pro přesnou střelu si dokázal najít ty nejvhodnější okamžiky.

„Ty trojky mi určitě zvedly sebevědomí. Do dalšího zápasu si budu věřit zase o trochu víc,“ usmíval se střelecky nadaný dlouhán.

Ve čtvrté čtvrtině jeho trojky dvakrát dostaly české basketbalisty do minitrháku, ale soupeř vždy zareagoval a dotáhl zápas do prodloužení. Češi přitom měli tři minuty před koncem k dobru devět bodů.

„Byla to pro nás těžká chvilka. Měli jsme vítězství už na dosah a nejednou bylo vyrovnáno. Museli jsme v tu chvíli zůstat ve hře a nepřestat se soustředit,“ vzpomíná Roub na vyrovnání 21 sekund před koncem z ruky Martinčiče.

Dlouho to totiž vypadlo, že Češi dostojí roli papírového favorita. „Nikdo z nás si ji nepřipouštěl. Věděli jsme, že to bude těžký zápas a že musíme hrát naplno, abychom ho dokázali vyhrát,“ odmítal, že by připisovaná role vítězi skupiny svazovala ruce.

V nastavených pěti minutách se Češi dostali do problémů, když v polovině ztráceli čtyři body. V tu chvíli ale opět povstali a úřadovala také přesná ruka Martina Rouba. Jeho pátá trojka v utkání dostala český národní tým do dvoubodového vedení a to už do konce zápasu nepustil.

„Zvládnutý závěr takového zápasu a hlavně celkové vítězství nás motivují do dalšího zápasu,“ hlásil nečekaný hrdina zápasu z Helsinek.

Češi na turnaji spoléhají na střeleckou potenci Matěje Svobody a k němu se zatím ve všech zápasech někdo bodově přidal, ať už to byli Kroutil, Puršl, Dragoun nebo naposledy Roub.

Možná také díky tomu zvládli porci 45 minut proti Slovinsku, přestože v úterý skončili vyrovnanou koncovku s Belgií krátce před 23. hodinou a k osmifinále už nastupovali v 16:15. Slovinci měli na odpočinek přeci jen trochu víc času. „To velkou roli nehrálo. V takových zápasech, jakým je osmifinále ME, člověk na únavu zapomene,“ neviděl v tom však Roub problém.

V pátečním čtvrtfinále čeká na české basketbalisty Litva. Ta v základní skupině sice dvakrát prohrála (s Tureckem a o bod s Německem) a rozdrtila Maďarsko, ale v osmifinále s přehledem poradila s domácím výběrem.

„Doufám, že díky volnu plně obnovíme síly a budeme připraveni dát maximum zase do dalšího zápasu,“ těší se už nyní Roub na čtvrtfinále.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž