Ústečtí basketbalisté slaví výhru.

Ústečtí basketbalisté slaví výhru. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Ústí a Děčín po derby: koncovky rozhodly o výhrách obou týmů

  • 0
Výhra v žhavém derby s Ústím, pak ostudná porážka s Olomouckem? Podruhé už ne. Basketbaloví Válečníci z Děčína tentokrát ukočírovali opojení z vítězství nad svým největším rivalem a uspěli i v následné „všední“ bitvě. Na palubovce desátého týmu ligy v sobotu slavili 90:83.

„Olomoucko odehrálo skvělé zápasy v Opavě i proti Kolínu a také s námi nám to byl výborný výkon. Zápas rozhodly maličkosti. V poslední čtvrtině jsme se postavili do zóny, protože jsme nebyli schopni hrát obranu jeden na jednoho. A i když zónu nemám rád, přinesla nám ovoce,“ radoval se děčínský trenér Tomáš Grepl.

Domácí drželi tři čtvrtiny vyrovnané skóre či dokonce mírný náskok, v závěrečné části jim ale odešla střelba, ztratili ji 11:22. Naopak Válečníci měli konstantní střeleckou formu, v jednotlivých čtvrtinách sázeli 23, 23, 23 a 22 bodů. Jejich nejlepšími střelci byli Walton (18 bodů), Svoboda (17) a Kroutil (14). „Rozhodovalo se až ve finiši zápasu, kdy se ukázali naši klíčoví hráči Matěj Svoboda a AJ Walton. Je radost s takovými kluky hrát,“ smekl před spoluhráči děčínský křídelník Filip Kroutil.

Sluneta se z bolestivého direktu od Děčína rychle oklepala. Nejprve uspěla na horké palubovce Dinama Záhřeb v Alpsko-jadranském poháru 93:80, v neděli doma v lize o fous přetlačila Ostravu 94:88. Nejvíce body k tomu přispěly stálice Nichols (20), Autrey (19) a Pecka (17).

Ovšem výhra to byla vydřená. Ve vyrovnaném duelu se Ústí s hosty, jimž chyběl klíčový pivot Jeter, přetahovalo o vedení a vítězství urvalo až v koncovce.

„Prakticky celý zápas jsme se hledali. Rozhodla naše vůle, v poslední čtvrtině jsme zapli v obraně. Vítězství nebylo krásné, ale z různých důvodů si ho vážíme jako jednoho z nejcennějších v letošní sezoně,“ uvedl ústecký kouč Jan Šotnar.

Tahoun Lamb Autrey si ulevil: „Těžký zápas, soupeř hrál velice dobře. Po porážce v Děčíně jsme ho brali jako náš restart a jsme rádi, že se nám povedl.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž