LeBron James (Cleveland Cavaliers, vlevo) versus Kobe Bryant (Los Angeles Lakers)

LeBron James (Cleveland Cavaliers, vlevo) versus Kobe Bryant (Los Angeles Lakers) | foto: AP

Král James a jeho družina ukazují sílu. Svrhnou „císaře“ Kobeho a LA Lakers?

  • 4
Sezona v NBA tak tak dospěla do své poloviny. Ale už teď je namístě položit si jednu z hlavních otázek tohoto ročníku: protlačí se král LeBron James a jeho družiníci z Clevelandu Cavaliers konečně na basketbalový trůn?

A hned přidejme otázky další: Jsou Kavalíři letos lepší než loni? Jak si sedne LeBron se Shaquillem O'Nealem? Podaří se týmu z Ohia přejít na Východě NBA až do finále? A pokud ano, může James přetlačit Kobeho Bryanta a "jeho" Los Angeles Lakers?

Odpovědi se začínají sbíhat - a jsou většinou pozitivní.

Cavs teď zažívají příjemné období. Porážka Lakers v Torontu je posunula do čela celé NBA. Navíc oba nedávné souboje právě s kalifornskými obhájci prvenství jim vlily do žil optimismus.

Vánoční pohodu do Ohia vneslo datum 25. prosince a jednoznačná výhra 102:87 v Los Angeles. Ve čtvrtek 21. ledna dostali Lakers šanci k odvětě. Jenomže ji nevyužili, v Clevelandu prohráli 87:93.

LeBron James (uprostřed) z Clevelandu Cavaliers je atakován hráči Los Angeles Lakers Pauem Gasolem (vlevo) a Kobem Bryantem

LeBron James z Clevelandu Cavaliers

LeBron James (Cleveland Cavaliers) versus Kobe Bryant (Los Angeles Lakers)

Kobe Bryant z Los Angeles Lakers

Kobe zlehka poplácal LeBrona po zádech a rychle odkráčel do šatny. Přihlížet jásotu vítězů se mu nechtělo. Natolik Losangeleské tahle porážka bolela. Protože letos to Lakers na Cleveland prostě nejde.

A pokud dojde na finále Bryant versus James, ten druhý má velkou naději na svůj premiérový titul.

"Nemůžeme nijak přeceňovat to, že jsme Lakers dvakrát porazili. Na tom už nezáleží. Cesta k titulu pořád vede přes Los Angeles a důležité bude jedině porazit je ve finále a sebrat jim trofej," tvrdí ale James.

On sám hraje ve skvělé formě, má střelecký průměr 29,9 bodu a k nim i 7,9 asistence a 7,2 doskoku na zápas - v přihrávkách na tom nikdy nebyl líp.

Už loni měl Cleveland skvěle našlápnuto a byl nejlepší týmem ligy. Sbíral rekordy. Jenomže třeba s Lakers dvakrát prohrál. A v play-off ztroskotal na Orlandu Magic ve finále Východní konference.

A tak tu v létě mohutně posilovali.

V obraně, kde Cavs tlačila bota, si respekt zjednávají "psi" Anthony Parker a Jamario Moon. A pod košem, kde je tlačila bota ještě víc, je teď k dispozici Shaquille O'Neal.

Muž, jehož ego bylo kdysi stejně velké jako jeho postava, se na "stará basketbalová kolena" uklidnil. Ochotně pomáhal k titulu Dwyanemu Wadeovi a ve svých sedmatřiceti letech může totéž udělat i pro LeBrona Jamese.

Pro Bryanta, který Shaqa "vyštval" z Lakers, to je dvojnásobně hořké vědomí.

Obrovitánský pivot odvádí při bránění mladých golemů typu Dwighta Howarda a Andrewa Bynuma neocenitelné služby. Do sezony se sice možná rozjížděl pomaleji, ale v sobotu si proti Oklahoma City připsal letošní maximum 22 bodů a jeho forma pomaličku stoupá.

Clevelandský Shaquille O’Neal (vlevo) versus losangelský Andrew Bynum

Clevelandský Shaquille O’Neal (vlevo) versus losangelský Andrew Bynum

Pozvolna se letos rozjíždí i celý Cleveland. "Umí" prohrávat s Charlotte nebo Memphisem. Ale na týmy ze špičky si tu věří.

Zatím nejvíc mrzí úvodní zápas sezony a v něm porážka od Bostonu Celtics. Silný tým kolem Kevina Garnetta a Paula Pierce se teď jeví jako největší hrozba pro Jamese a kolektiv.

"Cleveland i Boston jsou týmy s fyzickou převahou, houževnaté a zarputilé. A to není součást naší DNA," vysekl soupeři poklonu i Kobe Bryant. "A my jsme loni možná byli hladovější a hráli jsme tvrději. Soupeři mají tu touhu, jakou jsme měli loni my," přiznal.

Přičtěme k tomu však i zlomený prst, se kterým se Kobe Bryant momentálně potýká - a i LA jsou zpět ve hře úvah o favoritech na titul.

Jenomže i v Clevelandu mají důvod k mrzutosti. Týmem obchází série zranění. Začalo to s úvodem roku, kdy si natáhl břišní sval Jamario Moon. Minulý týden se zranili oba ústřední rozehrávači: Mo Williams bude chybět kvůli poraněnému ramenu, Delonte West si zlomil prst. Navíc od začátku sezony marodí i pivot Leon Powe.

Možná právě teď přijdou krušné chvilky, které dají fanouškům na staré otázky nové odpovědi.

Jak dopadnou Cleveland Cavaliers v play-off 2010?

celkem hlasů: 2051

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 5. února 2010. Anketa je uzavřena.

Vypadnou v konferenčním finále
Vypadnou v konferenčním finále 609
Vyhrají titul v NBA
Vyhrají titul v NBA 465
Podlehnou ve finále
Podlehnou ve finále 446
Vypadnou v 1. kole
Vypadnou v 1. kole 350
Vypadnou ve 2. kole
Vypadnou ve 2. kole 181

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž