Kočvara: Kdo byl Kondorem, bude jím pořád

  • 1
Liberec - Byl to triumfální návrat. Pivot Aleš Kočvara se po více než půlroce oblékl do dresu basketbalových Kondorů Liberec a minulý pátek se s 19 body stal jejich nejlepším střelcem v utkání 16. kola Mattoni NBL proti Mlékárně Kunín (97:82). "My jsme udělali po minulé sezoně poměrně zásadní chybu, když jsme s Aldou Kočvarou neprodloužili smlouvu," uznal liberecký trenér Jan Slowiak manažerský přehmat.

Čtyřicetiletý Kočvara, matador českých prvoligových palubovek, přispěl na jaře výrazným způsobem k postupu Kondorů do nejvyšší soutěže. Poté se ale dohodl, že se bude nadále věnovat svému občanskému povolání středoškolského učitele v Brně.

"Naštěstí jsme s ním zůstali v kontaktu. A když bylo jasno o přestupu Tomaszeka do Prostějova, začal být Aldův návrat aktuální," popisuje Slowiak další peripetie Kočvarovy cesty zpět.

"Po pouhých třech dnech tréninku nám ohromně pomohl v utkání s Kunínem. Poté, co se nám vůbec nepovedl vstup do zápasu, dával ve chvílích obratu důležité koše, a šla přes něj i ve čtvrté čtvrtině většina útoků. Skvěle nás režíroval a to možná chybělo v předchozích utkáních, kdy jsme měli náskok a nedotáhli ho."

Sám Aleš Kočvara svou roli v utkání příliš nevyzdvihuje. "Pro mě je předně nejdůležitější výhra. Jsem šťastný, že jsem týmu dokázal pomoct. Měl jsem velké nervy, jak se mi povede vstup."

S klubem BK Kondoři ho podle jeho slov pojí pevné pouto. "Jak říká sportovní ředitel Vlasák, kdo byl jednou Kondorem, bude jím pořád. A ono to je pravda. Tady v Liberci je opravdu trošku jiné sportovní klima než v jiných basketbalových klubech v naší lize, o hodně lépe se tu spolupracuje. A to jsem těch klubů prošel docela dost..."

Kočvara se od startu letošního ročníku Mattoni NBL živě zajímal o výsledky libereckého týmu, byl v kontaktu s vedením klubu. Přitom měl hodně práce na brněnském soukromém gymnáziu.

"Učil jsem tam tělocvik a zeměpis, dělal jsem výchovného poradce a navíc jsem byl třídním učitelem. Takže můj nynější odchod ze školy je pro ni docela dost velký zásah. A já moc děkuji řediteli, že mi to umožnil."

Kondici si 207 centimetrů vysoký hráč udržoval tréninky s brněnskými družstvy z nižších soutěží.

"Já nedokážu dlouho nesportovat. Naštěstí mám v Brně dost kamarádů a ti mi umožnili docela solidní přípravu."

Jak vidí Aleš Kočvara své další působení v Liberci a ambice Kondorů? "Pokud jde o mě, jsem tu teď do konce sezony 2006-07 a trochu se už bavíme i o té příští. Co se týká týmu, má určitě na postup do play-off a na to, aby v něm něco předvedl. Ale musíme v přípravě ještě hodně pracovat."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž