Pardubický pivot Ondřej Kohout (vlevo) útočí kolem Davida Šteffela z Ústí nad Labem. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Soustředili jsme se hlavně na náš výkon, říká Švrdlík z Pardubic

  • 0
Basketbalisté pardubické Beksy mají za sebou další zápas v české nejvyšší soutěži. Jejich pivot Kamil Švrdlík v něm ve středu za patnáct a půl minuty, které odehrál, nasázel čtrnáct bodů a přidal ještě tři doskoky a dvě asistence. Přispěl tak k výhře nad ústeckou Slunetou 82:67.

Beksa tedy zastavila její šestizápasovou šňůru výher a vedle ní další sérii tří proher v řadě včetně poháru na své straně. „Věděli jsme, že Sluneta v poslední době hraje dobře, ale soustředili jsme se spíš na sebe. Abychom předvedli lepší výkon než v posledních zápasech,“ říkal po utkání Švrdlík.

Tyto plány Východočechů trochu drhly hlavně v prvním poločase, kdy se sice povětšinou dokázali držet ve vedení, jenže Ústí pokaždé kterýkoliv větší bodový rozdíl dokázalo stáhnout...

„Těžko říct, čemu to přičítat. Uděláme dvě tři pěkné akce, vytvoříme si nějaký polštář a najednou si začneme myslet, že to půjde samo. Vymýšlíme zbytečné přihrávky do prostoru, kde skoro nikdo není, a dáme soupeři šanci se na nás dotáhnout. Darujeme mu balony zadarmo a Ústí bylo díky tomu vlastně celou dobu v zápase,“ přiznal Švrdlík.

S tím Beksa neměla problémy jen ve středu se Slunetou. V letošní sezoně se stalo již několikrát, že ztratila dobře rozehraný zápas a sami hráči dokázali přiznat, že i přes poměrně dobré výsledky není jejich hra stále úplně ideální.

„Když jsme viděli, že Sluneta dotahuje, tak nám samozřejmě na chvíli problesklo hlavou, že jsme takové výpadky v minulosti měli a prohráli. Teď jsme to však naštěstí dokázali udržet... Samozřejmě bychom to pokaždé chtěli dostat na rozdíl nějakých pětadvaceti bodů jako s Ostravou, ale to se vždy nepodaří, že...“ uvažoval Švrdlík.

Švrdlík: Doufám, že Pavel bude v pořádku

Dvaatřicetiletý hráč v utkání zažil také jeden celkem nepříjemný moment. V závěru prvního poločasu, ve snaze vstřelit další důležité body svého týmu, poslal k zemi soupeře Pavla Houšku, který zápas nedohrál.

Pardubický křídelník Dwayne Benjamin (u míče) útočí přes Pavla Houšku z Ústí...
Pardubický pivot Ondřej Kohout smečuje do koše Ústí nad Labem.

„Chtěl jsem se dostat na doskok a nešťastně jsem ho trefil loktem do oka. Natáhl jsem ruce, on zůstal za mnou a bylo to... Hned jsem se mu omlouval, známe se z reprezentace a určitě to nebylo nic proti němu. Okamžitě k němu přiběhl náš doktor a začal jej ošetřovat, doufám, že bude v pořádku,“ vzkázal soupeři.

Do druhého poločasu domácí ještě nastupovali s těsným čtyřbodovým vedením, na konci třetí čtvrtiny už to ale díky několika povedeným útokům bylo o deset a nakonec Pardubice vyhrály poměrně v klidu o patnáct bodů.

„O přestávce jsme si řekli, že musíme dát hlavně ještě větší energii do obrany. V první části jsme sice bránili poměrně dobře, ale nebylo to moc aktivní. Nedokázali jsme zastavit ústecké útoky a naopak vyrazit do našich protiútoků, což se nám pak ale začalo dařit a nakonec jsme to celkem v pohodě dovedli do vítězného konce,“ byl rád Švrdlík.

Beksa je tedy po dvanácti odehraných utkáních s osmi výhrami na třetím místě a v sobotu ji čeká od 18 hodin venkovní derby proti Hradci Králové.

„Určitě to bude dobrý zápas. Nemusíme daleko cestovat a doufám, že se nám podaří zopakovat minimálně výsledek z Dašické (výhra 114:93),“ přál si Kamil Švrdlík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž