Kateřina Křížová (v bílém) z Hradce Králové uniká Michaele Vondráčkové z...

Kateřina Křížová (v bílém) z Hradce Králové uniká Michaele Vondráčkové z Trutnova. | foto: ČBF / Pavel Netolička

Křížová táhne Hradec a říká: Ve finále se určitě ještě nevidíme

  • 0
Své bohaté basketbalové zkušenosti Kateřina Křížová v posledním zápase čtvrtfinálové série plně využila. Na její dobrou formu bude hradecké družstvo spoléhat i ve středu začínající semifinálové sérii s Nymburkem.

Boj o první ligové finále v historii hradeckého klubu právě začíná. A před začátkem semifinálové série si hráčky Sokola mohou připustit, že nemusí být nedosažitelné.

„Takhle ale vůbec nepřemýšlíme a ve finále se ještě nevidíme. Soustředíme se na nejbližší zápas,“ říká Kateřina Křížová, s osmnácti body nejlepší střelkyně posledního, pátého čtvrtfinále, v němž Hradec porazil 55:42 pražskou Slavii a postoupil.

Ale mírnými favoritkami proti hráčkám Nymburku jste, ne?
Skončily jsme v základní části druhé a v obou zápasech jsme je porazily, známe je. Ale tohle může být ošidné a může rozhodovat řada maličkostí.

Třeba ta, že oproti vašim pěti čtvrtfinálovým zápasům Nymburk postoupil už po třech?
Já si myslím, že v tom by naše nevýhoda být nemusela, jsme v dobré kondici. A je otázkou, zda je lepší mít pauzu s rizikem, že tým vypadne z tempa, nebo zda hrát. Co bude výhodou, se teprve uvidí.

Nepřekvapilo vás, že Nymburk vyřadil IMOS Brno a hlavně že mu na to stačily jen tři zápasy?
To druhé určitě ano. Když jsme s IMOSem hrály nedávno na finálovém turnaji Českého poháru, těsně jsme s ním prohrály a na jeho výkonu bylo znát zlepšení, hrál dobře. Ale potom se jim zranila klíčová hráčka Jalčová a asi nebyly schopné se s tím vyrovnat.

Vás pražská Slavia trápila plný počet pěti zápasů, čekala jste tak těžkou a dlouhou sérii?
Že to budeme mít těžké, i když jsme v základní části skončily druhé a Slavia sedmá, jsem tušila. Už třeba proto, že mají kvalitní hráčky a pro nás je hodně těžké hrát v jejich hale, je to něco úplně jiného, než na co jsme zvyklé z Hradce. A také se to potvrdilo.

K postupu jste tak musely využít domácí prostředí, v němž vám fanoušci hlavně v rozhodujícím zápase vytvořili skvělou atmosféru. Byla to hodně velká pomoc?
Výborná, hala byla plná a my to naštěstí zvládly. Už za sebou právě v tomhle prostředí máme spoustu těžkých zápasů, takže jsme na tlak, který v plné hale je, zvyklé.

Čím vás kromě domácího prostředí Slavia nejvíc zlobila?
Určitě dvěma kvalitními Američankami pod košem, k tomu přidaly hodně silový a agresivní basketbal v obraně. A pak se dařilo Nezdařilové a Effangové.

Vy jste naopak pod košem přišly o zraněnou Michalu Hartigovou, jak moc chyběla a chybí?
Určitě bychom to s ní měly ve čtvrtfinále jednodušší, protože v poslední době hrála skvěle. Že je zraněná, je strašná škoda, ale musíme se s tím srovnat. Stejně jako jsme se musely už před sezonou vypořádat s odchodem Dariny Mišurové a se zraněním Míši Staré, která letos vůbec nemůže hrát. Je teď na nás, abychom ukázaly, jaký jsme tým.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž