PROTI VŠEM. Český kapitán Radovan Kouřil jde ve finále ME do 16 let do

PROTI VŠEM. Český kapitán Radovan Kouřil jde ve finále ME do 16 let do nerovného souboje s Chorvaty. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Jsou z nich mladé hvězdy. Aby uspěli také mezi muži, nesmějí zpychnout

  • 2
Basketbalista Radovan Kouřil je nejlepší evropský rozehrávač mezi kadety. Na mistrovství Evropy hráčů do 16 let v Pardubicích se dostal do nejlepší pětky šampionátu, do All Star Teamu.

"Jako každý bych si chtěl zahrát NBA, ale mým nejbližším snem je dostat příležitost v dobrém zahraničním klubu a prosadit se," řekl Kouřil, hráč BCM Ostrava, v rozhovoru pro basketbal.cz.

Právě Kouřil táhl mladé české reprezentanty za stříbrem na šampionátu. A nebyl z Moravskoslezského kraje sám. Za Basketbalové centrum mládeže (BCM) Ostrava hrají také Jiří Dedek, Matěj Svoboda a David Šubert. Z Nového Jičína jsou Matěj Rubeš a David Zumer.

"Stříbro je veliký úspěch, ale ještě cennější je, že se probojovali na mistrovství světa," řekl Michal Černík, trenér ostravského BCM. Podotkl, že ostravští mladíci jsou už skoro profesionálové. "Studují na Sportovním gymnáziu v´Ostravě, takže mohou trénovat třikrát týdně dopoledne a pětkrát odpoledne."

Aby se ale prosadili mezi muži, na tom podle Černíka budou muset ještě hodně pracovat. "Spousta talentovaných kluků se v mládežnickém věku ztratila, takže hlavně nesmějí zpychnout a musejí chtít se pořád zlepšovat."

Černík věří, že zkušenosti, které mladíci nabrali na šampionátu, pomohou i jejich ostravským spoluhráčům. "Snad do našich tréninků přinesou agresivitu, rychlost, tvrdost."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž