UVNITŘ. Basketbaloví Brooklyn Nets právě hrají s Washingtonem Wizards. Zápasu

UVNITŘ. Basketbaloví Brooklyn Nets právě hrají s Washingtonem Wizards. Zápasu by mohlo přihlížet 17 700 diváků, dorazilo o 3 500 méně. | foto: AP

Spolumajitel Alibaby míří do Brooklyn Nets. Podíl získá z ruských rukou

  • 0
Brooklyn Nets budou už definitivně globální. O celek basketbalové NBA sídlící v největším americkém městě se podělí Rus Michail Prochorov a kanadský Tchajwanec Joseph Tsai. První jmenovaný prodá tomu druhému 49procentní podíl, součástí dohody je i předkupní právo k většině akcií. A cena za největší menšinu v klubu? Takřka 1,15 miliardy dolarů.

Jako první tuto zprávu uvedli Zach Lowe a Adrian Wojnarowski z portálu televizní stanice ESPN. Oficiálně potvrzena zatím nebyla.

Ruský miliardář Prochorov si udrží pozici většinového majitele a zároveň jedno ze 30 křesel v nejvyšším orgánu NBA ještě nejméně čtyři další roky.

Třiapadesátiletý Tsai, druhý muž koncernu Alibaba, naopak nebude mít na basketbalové dění v klubu výraznější vliv.

Basketbalový fanda Tsai má však s Nets dlouhodobé plány a rád by mu otevřel dveře na Dálném východě.

Jedním z hráčů Brooklynu je Jeremy Lin, potomek tchajwanských imigrantů. Populární rozehrávač se však v úvodním utkání této sezony zranil a o zbývajících 81 zápasů přijde.

Dohoda mezi oběma boháči o změně majetkové struktury Nets se nijak nedotkne newyorské arény Barclays Center. Ta zůstává plně v Prochorovových rukách.

Dvaapadesátiletý Prochorov koupil klub v září 2009 ještě jako New Jersey Nets a o tři roky později je přesunul do Brooklynu.

Michail Prochorov hovoří s novináři.

Joseph Tsai a jeho paní Clara Wu Tsai

Před čtyřmi lety Nets poskládali kádr kolem hvězdných veteránů Derona Williamse, Kevina Garnetta, Paula Pierce či Joeho Johnsona, útok na titul však skončil jednou účastí v konferenčním semifinále.

V posledních dvou sezonách procházejí Nets stádiem přestavby, patřili k nejhorším klubům v NBA, zároveň však postrádali přední volby v draftu. Do ročníku 2017/18 vstoupil Brooklyn třemi výhrami ku dvěma porážkám.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž