Jiří Welsch se podepisuje fanouškům a fanynkám.

Jiří Welsch se podepisuje fanouškům a fanynkám. | foto: ČBF / Jan Mudra

Hráli jako smyslů zbavení, žasl Welsch nad kousky Hrubana či Bohačíka

  • 6
Úspěšné tažení české reprezentace na mistrovství světa v Číně udělalo z basketbalistů i nové domácí vzory pro mládež. A Jiří Welsch by si přál, aby basketbalová komunita vytěžila ze šestého místa svěřenců Ronena Ginzburga co nejvíc i do dalších let.

„Doteď jsme měli Honzu Veselého, který byl támhle v Turecku. Tomáše Satoranského, který byl někde za oceánem v Americe. Ale myslím, že tento šampionát ukázal, že můžeme mít i tady doma hrdiny a hráče, ke kterým mladí basketbalisté můžou vzhlížet. Vytvořil naše domácí hrdiny a nové vzory pro mladé basketbalisty,“ řekl Welsch.

„Jak do letoška snili kluci, že budou smečovat jako Tomáš Satoranský, tak můžou přemýšlet a na hřištích za barákem vyvolávat, že budou dávat trojky jako Vojta Hruban nebo Jarda Bohačík,“ doplnil Welsch, který ve středu v pražské hale Královka společně s dalším bývalým hráčem NBA a trenérem Audiem Norrisem podpořil slavnostní draft čtvrtého ročníku celosvětového projektu školní basketbalové akce Jr. NBA League na českém území.

„Možnost pro naše děti, školy i náš basketbal se spojit se značkou NBA je vždycky jedinečná. To, že děti dostávají tuto příležitost už v deseti nebo jedenácti letech, je prostě skvělé,“ prohlásil Welsch, někdejší hráč Golden State, Bostonu, Clevelandu a Milwaukee.

Pro nadějné basketbalisty jsou velký příkladem i současní reprezentanti. „Může to být jeden ze střípků skládanky. Všichni jsme na nějaký významnější úspěch čekali. To, jak kluci hráli v Číně, vzbudilo velkou vlnu pozitivních emocí,“ podotkl Welsch.

„Ale je potřeba na to navázat kontinuální prací nás všech, ať už České basketbalové federace, klubů, trenérů a rodičů. Všichni se musíme spojit v té české basketbalové komunitě a pokusit se z toho úspěchu vytěžit maximum,“ prohlásil předseda komise vrcholového basketbalu chlapců v ČBF.

Welsch přiznal, že šesté místo na mistrovství světa nečekal. „Musím říct, že mě to absolutně zaskočilo. Věděl jsem, že tým je silný. Že má silného ducha, velice kvalitní hráče a megastar (Tomáše Satoranského z Chicaga). Ale abychom se dostali takhle daleko a zůstali v turnaji do posledního víkendu, to nečekali ani největší optimisti,“ řekl Welsch.

Pořád prý přemýšlí, co k tomuto úspěchu vedlo. „Byla tam kombinace toho, že jsme se postupem ze základní skupiny dostali na nějakou pozitivní vlnu, která s každým dalším výkonem a výsledkem jen rostla. Z kluků spadlo jakékoliv další očekávání a mohli hrát uvolněně,“ prohlásil.

„Proti nám hráli všichni ti favoriti - do té doby neporažená Brazílie, Řecko jsem vnímal jako jednoho z kandidátů na titul. Měl jsem pocit, že proti nám hráli a čekali, až my složíme zbraně a sami sebe porazíme, ale to jsme samozřejmě neudělali,“ podotkl Welsch.

Sám se v Číně občas nestačil divit, jak váleli jeho bývalí reprezentační spoluhráči.

„Boči (Bohačík), Vojta (Hruban) hráli jak smyslů zbavení. S jakým sebevědomím stříleli a pohybovali se po hřišti, to bylo úžasné sledovat. Ondra Balvín hrál nejlepší basketbal svého života, Patrik Auda podal skvělé výkony a zbytek týmu také,“ řekl o bývalých spoluhráčích Welsch.

Podobnou euforii v týmu prožíval při mistrovství Evropy v roce 2015, kde Češi i s Welschem v sestavě skončili sedmí. „Toto bylo ale mistrovství světa, takže dimenze je tady trošku jiná. Obzvlášť v tom, jak to vnímají lidi venku. Navíc to vzbudilo pozornost i u lidí mimo tu basketbalovou komunitu, to je nejdůležitější,“ doplnil.

Jiří Welsch na vyhlášení českého basketbalisty roku.

Čeští basketbalisté si v Číně vybojovali možnost hrát příští rok v červnu v kvalifikaci o olympijské hry v Tokiu. „Po mistrovství světa by byla olympiáda samozřejmě další střípek. Už být v té kvalifikaci je dobré, protože nás čeká potom za další rok jiný vrchol, mistrovství Evropy 2021 v Praze. Je dobré, že kontinuita kolem národního týmu může pokračovat během následujících let,“ uvedl Welsch.

Věří, že v kvalifikaci, která bude teprve rozlosována, má Ginzburgův tým šanci uspět. „Je to miniturnaj a pod vlivem momentální formy a nějakých pozitivních pocitů se dá uhrát v podstatě cokoliv. Je to o čtyřech zápasech. Tento tým ukázal, že všechny předpovědi postaví na hlavu,“ dodal Welsch.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž