Jekatěrinburg získal hvězdu Jacksonovou

Jekatěrinburg - Na soupisku basketbalistek ruského Jekatěrinburgu přibyla před čtvrtfinále Evropské ligy proti Gambrinusu JME Brno australská hvězda Lauren Jacksonová. Třiadvacetiletá jednička draftu zámořské WNBA z roku 2001 nahradila v týmu Kubánku Calderon Martinezovou, která odehrála za Jekatěrinburg pouze jeden zápas.

Obhájce trofeje má nyní v kádru opět čtyři mimoevropské hráčky, zatímco v každém klubu smějí podle pravidel startovat pouze dvě. Američanky De Lisha Miltonová a Yolanda Griffithová startují podle brněnského klubu na falešné gruzínské pasy.

Český mistr o tom získal důkazy přímo na ministerstvu vnitra v Tbilisi a poslal je spolu s protestem mezinárodní basketbalové federaci FIBA. Její vedení zatím nijak nereagovalo.

Jacksonová hraje v létě ve WNBA v Seattlu v jednom týmu společně s Kamilou Vodičkovou a v uplynulé sezoně byla vyhlášena nejužitečnější hráčkou zámořské ligy. Ve sbírce má stříbrnou olympijskou medaili ze Sydney a ve finálovém zápase s USA byla nejlepší střelkyní australského družstva. Na mistrovství světa v Číně v roce 2002 pomohla Jacksonová Austrálii k zisku bronzových medailí a byla rovněž nejlepší střelkyní týmu.

První čtvrtfinálové utkání Evropské ligy Brňanky čeká v úterý 2. března v Jekatěrinburgu. Druhý zápas je na programu v pátek 5. března od 17:00 v Brně.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž