Janis Adetokunbo z Milwaukee zakončuje na koš Orlanda.

Janis Adetokunbo z Milwaukee zakončuje na koš Orlanda. | foto: AP

Janis mezi legendami. Podruhé je nejlepším basketbalistou NBA

  • 1
Nejlepším basketbalistou NBA byl druhý rok po sobě vyhlášen Janis Adetokunbo. Řecká opora Milwaukee letos získala i ocenění pro nejlépe bránícího hráče, což se v jedné sezoně povedlo v minulosti jen legendám Michaelu Jordanovi a Hakeemu Olajuwonovi.

Pětadvacetiletý Adetokunbo zaznamenal v tomto ročníku vynikající statistiky: průměrně si za zápas připsal 29,5 bodu, 13,6 doskoku a 5,6 asistence. V tomto ohledu neměl aténský rodák v historii NBA konkurenci: i když velké postavy minulosti Wilt Chamberlain a Elgin Baylor měly ve svých nejlepších letech lepší čísla v bodech a doskocích, nedosáhly na Adetokunbův průměr v asistencích.

Syn nigerijských imigrantů přitom ke svým výkonům nepotřeboval trávit na palubovce nadměrné množství času. Byl pátý v bodech, druhý v doskocích, ale až 71. v počtu odehraných minut.

Adetokunbo dovedl Milwaukee k vítězství v základní části NBA, play off v uzavřeném komplexu Disney Worldu na Floridě pro Bucks skončilo vyřazením v semifinále Východní konference s Miami.

Zbylými dvěma finalisty na zisk prestižního ocenění byli jiní bývalí vítězové LeBron James z Los Angeles Lakers a James Harden z Houstonu.

Adetokunbo je čtrnáctým hráčem v historii, jenž byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem NBA minimálně dvakrát. Z basketbalistů mimo USA to dokázal už jen Kanaďan Steve Nash.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž