Jan Veselý (24) a jeho spoluhráči z Fenerbahce

Jan Veselý (24) a jeho spoluhráči z Fenerbahce | foto: Euroleague.net

Veselý slaví s Fenerbahce další titul, překvapení sezony je nezastavilo

  • 0
Tohle finále bylo nejtěžší pro trenérskou legendu Željka Obradoviče. Jan Veselý a další jeho muži z Fenerbahce Istanbul se v bojích o turecký basketbalový titul zase tolik nenadřeli. Tofas Bursa překonali 4:1 na zápasy a od středečního večera slaví vítězný hattrick.

Náročný červen pro osmapadesátiletého srbského kouče zahájil odstoupením současného hlavního sponzora (konglomerátu Dogus) od spolupráce s Fenerbahce a pokračoval volbou nového klubového prezidenta Aliho Koce a následným potvrzením stávajícího basketbalového štábu ve funkcích.

Následovalo nedělní úmrtí Pavlose Janakopulose, muže, který dovedl ke slávě basketbalový Panathinaikos Atény a kterého Obradovič po 13 letech spolupráce považoval za svého „druhého otce“. Ve středu pak měl řecký miliardář pohřeb, kterého se srbský odborník i přes všechny povinnosti zúčastnil.

A do toho pět zápasů během devíti večerů, kterými vrcholila turecká liga. Ale žádné velké drama z toho nebylo.

Mohl za to hlavně Tofas Bursa - v dobrém i ve zlém.

Provinční celek potvrdil své druhé místo po základní části, v play off si poradil jak s Darüssafakou Istanbul tak s Anadolu Efes Istanbul. Bohaté kluby z největšího tureckého města by možná byly pro Fenerbahce větší výzvou, jenže do finále se dostat nedokázaly.

Pro Bursu však byl postup do závěrečného kola play off stropem.

Naznačil to už první zápas, který Fenerbahce opanovalo 103:63. Nejvíc se dařilo americkému rozehrávači Bradu Wanamakerovi se 17 body. Jan Veselý se dostal na 11 bodů. V dresu Bursy se nejvíc zviditelnili Tony Crocker a Raymar Morgan - oba vyloučením.

05.června 2018 v 22:33, příspěvek archivován: 14.června 2018 v 17:31

Great atmosphere tonight. 1-0. We have to stay focused until the end! #Fenerbahce https://t.co/I8wAxbnmUC

Druhý díl přinesl istanbulskému publiku o dost více vzrušení. Fenerbahce ho získalo „jen“ 86:78. Znovu kraloval Wanamaker, když se zlepšil na 18 bodů, Veselý pomohl 15 body a pěti doskoky.

Doma v Burse se hráči Tofasu přece jen vzepjali. Vítězná trojka, kterou vypálil Sammy Mejia čtyři sekundy před koncem, určila finální skóre třetího souboje na 91:88. Nicolo Melli prodloužení pro hosty nezajistil.

Celkem se Mejia blýskl 23 body, Kenny Kadji přidal 21 bodů a Tony Crocker 20 bodů. V dresu Fenerbahce znovu zářil Wanamaker, tentokrát dokonce 20 body a šesti asistencemi. Není divu že si nakonec odnesl cenu pro nejužitečnějšího hráče série a že by na něm nové časy rádi založili v FC Barcelona. Veselého kouč Obradovič ve třetím zápase šetřil.

Rozhodl čtvrtý střet, jemuž Fenerbahce dominovalo 95:77. V utkání se hráči vítězného celku prosadili patnáctkrát za tři body.

11.června 2018 v 22:31, příspěvek archivován: 14.června 2018 v 17:30

Way to share the ball! See you on wednesday #fenerbahce https://t.co/B49Mz2KBB7

V dresu Fenerbahce se tentokrát zaskvěl Gigi Datome, když zapsal 25 bodů a proměnil deset z jedenácti pokusů. Wanamaker byl „jen“ na 15 bodech - stejně jako Bobby Dixon. Veselý zapsal šest bodů a netradičně i pět asistencí.

Domácí nezachránilo 21 bodů a 10 asistencí, které nastřádal Pierria Henry.

Série pak skončila tak, jak začala. Debaklem. Fenerbahce si oslavy užilo domácí výhrou 94:64. Ahmet Düverioglu se blýskl 19 body a devíti doskoky, Brad Wanamaker sekundoval 11 body a Jan Veselý osmi body.

Bursu už nespasil ani další velký Henryho večer, který nastřádal 17 bodů, devět asistencí a sedm doskoků.

14.června 2018 v 09:04, příspěvek archivován: 14.června 2018 v 17:30

Amazing feeling to win the trophy in front of our fans. Thank you all for the support all season. I hope you enjoyed it #fenerbahce #adamsiniz https://t.co/o4alLEXtyI

Je to už dvanáctý titul pro Fenerbahce. Konkurenti v čele s Anadolu a Galatasaray už vymýšlejí, jak krále sesadit. Zato Besiktas z boje o tituly ustoupí, basketbalové sekci sníží rozpočet.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž