Fanoušci bělehradského Partizanu během zápasu Euroligy.

Fanoušci bělehradského Partizanu během zápasu Euroligy. | foto: Profimedia.cz

Dubaj vstupuje do evropského basketu, proti byl jediný klub. Blízko je i Euroliga

  • 2
Jednání jsou u konce. Basketbalový klub z Dubaje od příští sezony vstoupí do evropského basketbalového ekosystému, jeho přijetí odhlasovali členové Jadranské ligy. Proti se vyslovili pouze zástupci bělehradského Partizanu.

Rozhodnutí mohlo padnout už minulý týden, shodu ovšem zástupci Dubaje a Jadranské ligy nenašli. Nyní už nestojí týmu z Blízkého východu nic v cestě, rozšíří tak soutěž, v níž dosud hrála jen mužstva z Balkánu. Od sezony 2024/25 navíc počet klubů v lize vzroste ze 14 na 16.

Informaci jako první přinesl srbský server Mozzart Sport, dohoda zatím platí do ročníku 2026/27. Kluby si od příchodu bohatého konkurenta slibují celkové zlepšení situace v regionu, kde panuje ve sportovních organizacích výrazná finanční nestabilita.

Balkán až v Arábii. Basket láká expanze na Blízký východ, NBA větří miliardy

Dubaji se zase otevírá cesta do Evropy. Dosud jejímu vstupu do evropských soutěží bránilo i postavení mimo zaběhnutý systém, po vstupu do Jadranské ligy i tato překážka odpadá.

Začlenění arabského klubu do Euroligy už dříve prosazoval například ředitel ředitel basketbalové sekce v FC Barcelona Josep Cubells.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž