ŠVÉDSKÁ POSILA. Hru IMOS Brno diriguje mimo jiné Ashley Keyová (vlevo). Brání

ŠVÉDSKÁ POSILA. Hru IMOS Brno diriguje mimo jiné Ashley Keyová (vlevo). Brání ji Alena huňková z DSK Basketball. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Severská spojka. Po Američankách sází Žabovřesky už pár let na Švédky

  • 0
V podvečer čeká basketbalistky IMOS Brno euroligová premiéra. Do bitvy s maďarskou Šoproní zbývá ještě spousta hodin a Brňanky v poklidu snídají. Zatímco už si hráčky dopřávají ranní kávu, asistent trenéra Milan Veverka stále dumá, jak vyzrát v šoproňském hotelu na kávovar. Nakonec nad strojem vyhrává. "Holky, nedáte si kávu? Už vím, jaký je to čudlík," vtipkuje kouč. A aby rozuměly všechny jeho svěřenkyně, větu zopakuje. "I know which button to push."

Už dříve zněla angličtina kabinou běžně, když brněnský dres oblékaly hvězdné Američanky. Nyní anglické pokyny poslouchají Švédky. Právě na Seveřanky už tři roky v ekonomicky horších časech "Žabiny" sází.

Poslední sezony je vždy v kádru IMOSu alespoň jedna. "Američanky nabízejí agenti za nekřesťanské peníze," vysvětluje brněnský trenér Jan Bobrovský.

Zahraniční akvizice tak shání jeho pravá ruka Milan Veverka, který v letech 2007 a 2008 vedl švédský národní tým. "Se švédským basketem jsem v kontaktu od osmdesátých let, jezdil jsem tam v létě do kempů," líčí dvaašedesátiletý muž.

"Jednou mě oslovili, jestli bych nedal dohromady jejich nároďák, který byl totálně v rozkladu," pokračuje Veverka, který se za podpory prezidenta švédské federace rozhodl sestavit reprezentaci z juniorek a kadetek.

"Spousta lidí byla proti tomu, ale kvalifikaci na evropský šampionát jsme rozehráli skvěle. Potom jsem se ale dohodl se svazem, že si to dokončí sami a já se vrátil do Brna," popisuje asistent, jenž při trénincích a zápasech dělá brněnským Švédkám tlumočníka.

Z Veverkovy mise tak kromě Švédů profituje i IMOS. Kabinou prošlo už šest Seveřanek včetně Fridy Eldebrinkové, Louice Halvarssonové či Farhiyi Abdiové. "Všechny, co jsme oslovili, měly vždycky zájem," těší kouče, který před pár lety vedl i český ženský výběr. "Švédky jsou pracovité a důsledné. V momentě, kdy ale herně vyskočí, nemůžeme je finančně udržet," přiznává Veverka.

Na to však zatím určitě nepomýšlí dvě švédské předsezonní posily. I když švédské... Američanka Ashley Keyová získala švédský pas až letos na jaře. "Ale je to vážně Švédka. Mluví švédsky, má tu zemi ráda a hlavně platí daně," směje se krajanka Danielle Hamiltonová-Carterová. Ta má pro změnu amerického otce, matka je však Švédka.

Farhiya Abdiová, dnes už bývalá hráčka IMOS Brno

Obě jsou zatím v Brně spokojené. "Navíc mám tady i rodinu, což jsem třeba v Polsku neměla," libuje si osmadvacetiletá rozehrávačka Keyová a její o pět let mladší spoluhráčka přikyvuje. "Všechny holky v týmu jsou super, mluví s námi, ukázaly nám, kam v Brně chodit," říká usměvavá pivotka, která s Keyovou v týdnu poprvé v kariéře odehrála euroligový zápas.

Jediné, co zatím naturalizované Seveřanky překvapilo, je zjištění, že český trenérský tandem Bobrovský - Veverka je na jejich poměry nezvykle hlasitý. "U nás jsou trenéři - jak to říct - rezervovaní," směje se pivotka. Důvodem může být zákon zakazující fyzické trestání dětí. "A to se projevuje i v tréninku," podotýká Veverka. "To my křičíme kvůli české pohodlnosti a vyčůranosti."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž