Hummla trápí potíže s rozehrávači

  18:43aktualizováno  22:36
NovýJičín - Bez svých tří nejlepších střelců z loňské sezony se musejí v letošním ročníku Mattoni NBL obejít basketbalisté Mlékárny Kunín. Kádr úřadujících vicemistrů totiž opustili oba američtí lídři Warrick s Chavisem i slovenský pivot Šoška. "Je to pro nás hodně citelné oslabení," říká pár dní před startem nové sezony trenér Zdeněk Hummel.

Frederick Warrick byl s průměrem 19,9 bodu na zápas suverénně nejlepším střelcem novojičínského výběru a druhým v celé lize. William Chavis na sebe výrazně upozornil především novým střeleckým rekordem Mattoni NBL (Spartě nasázel 61 bodů) a s průměrem 14,6 bodu byl druhým nejlepším střelcem Mlékárny.

Prosadit se dokázal i Ondrej Šoška (13,2), byť se ve druhé polovině sezony nedostával na palubovku tak často, jak by on sám chtěl. Jediným dvouciferným střelcem, který v Novém Jičíně zůstal, je Marek Štec. Kolik bodů tedy Kunínu odešlo? Když k již zmíněné trojici přičteme i Marija Bošnjaka, dojdeme k číslu 57.

"Došlo k dost citelným ztrátám. Dávat dohromady takto obměněné družstvo vůbec není jednoduché," připustil Zdeněk Hummel. "Přišla řada nových hráčů a teď je potřeba s nimi dlouhodobě pracovat."

Nejcitelnější ztrátou je bezpochyby odchod Warricka, jednoho z nejdominantnějších hráčů ligy. "Měl vynikající i horší zápasy, ale v každém případě šlo o hráče, na kterého se dalo spolehnout. Vždy na sebe strhával pozornost soupeřů a uměl se prosadit i v klíčových okamžicích."

Hummel v této souvislosti upozornil na jednu zajímavou skutečnost. "V našem současném týmu je pár hráčů, kteří mu vyčítali, že hraje hodně na sebe. Na druhou stranu už v přípravě měli možnost, aby se ukázali a vzali na sebe odpovědnost, ale zatím to bohužel nikdo nesvedl..."

Mlékárna Kunín se v přípravném období potýká zejména s problémy na klíčové pozici středního rozehrávače. "Chavis byl menší postavy a v obranné fázi měl určité potíže, ale na druhou stranu šlo o typického středního rozehrávače a ten nám momentálně chybí."

Z Ostravy sice přišel slovenský reprezentant Juraj Gavlák, ovšem podle reprezentačního trenéra nejde o typického playmakera. "V Ostravě na této pozici hrál a je schopen tento úkol zvládnout, ale je to spíš dvojka. Vyloženého středního rozehrávače bohužel nemáme."

Nejistý je i osud dvaadvacetiletého amerického rozehrávače B. J. Spencera, který před několika dny nahradil Travise DeGroota (viz níže). "Problémy s rozehrávači jsou pro nás samozřejmě velice nepříjemné. Je jasné, že bez typického středního rozehrávače se nedají dělat dobré výsledky."

Z hráčů, kteří do Nového Jičína před touto sezonou přišli, Hummel jmenuje na prvním místě ex-sparťanského křídelníka Štěpána Reinbergera.

"Zatím se mi zdá, že právě on bude naší největší posilou. Má veškeré předpoklady k tomu, aby se stal výborným hráčem," řekl kouč na adresu dvoumetrového basketbalisty, jehož velkou předností je zejména střelba z tříbodové vzdálenosti.

V letošním ročníku Mattoni NBL se novojičínští basketbalisté musejí zaměřit především na kvalitní defenzívu. "Na obraně musíme hodně pracovat," souhlasí kouč. "V současném kádru totiž nemáme vyloženě útočné typy, jakými byli například Warrick či Šoška. Proto musíme vycházet z dobré obrany."

Hummel zatím marně hledá hráče, který by svými výkony strhl ostatní ve chvílích, když se nedaří. "Chybí nám vůdčí osobnosti. Hráči, kteří to ve stresových situacích vezmou na sebe. Zatím se v tomto směru pozitivně projevuje jen David Hájek, ale jeden hráč na to pochopitelně nemůže stačit."

Navzdory zmíněným problémům, mezi které patří i nepříjemné zranění Branislava Laca (přetrhané vazy v kotníku, podle Hummla by měl být mimo hru až dva měsíce), má Mlékárna Kunín znovu jen ty nejvyšší ambice.

"Chtěli bychom hrát o medaile. Tady nic jiného ani neexistuje. Jsou tu hráči, s nimiž se dá pracovat, ale musíme být trpěliví. Liga navíc bude hodně vyrovnaná, všechny týmy se posílily. A když se nebude dařit? Tak bude muset dojít ke změnám v kádru. A vyloučit se nedají ani změny na místech trenérů," pousmál se Hummel.

Co Hummel řekl...

... o posilách: Štěpán Reinberger je hráčem, který má budoucnost ještě před sebou. Musí však obohatit svůj herní rejstřík a to se týká zejména jeho hry v útočné fázi. Juraje Gavláka dobře znám, je to obrovský dříč, který miluje basketbal. Není to typický střední rozehrávač a někdy neumí rozeznat, kdy by se měl změnit rytmus hry, ale každopádně si myslím, že bude pro naše družstvo přínosem. Jen je otázkou ho správně využít.

Tarvis Williams je jedním z největších "hupanů", kterého jsem poznal. Povahově je skvělý, ale jeho zabudování do týmu chce čas. Navíc mu trochu vadí kontaktní basketbal, s tím má určité problémy. V každém případě by měl patřit k základním stavebním kamenům našeho týmu.

B. J. Spencer přišel teprve nedávno místo DeGroota. Trénoval s námi tři dny a včera hrál první přípravné utkání. Jeho budoucnost v našem klubu je ale nejistá. Ozvali se totiž tři agenti a každý z nich si na něj dělá nárok... Proto je možnost, že odejde. Víc bych to však nechtěl komentovat, protože tohle je spíš otázka pro vedení klubu.

Dále přišel Vladimír Paraík, což je hráč na pozice tři a čtyři. Byl v USA, obrovským způsobem chce, ale bohužel je zatím v útočné fázi skoro neškodný. Posledním novým hráčem je pivot Peter Sedmák. Somaticky je na tom výborně, ovšem basketbalové myšlení a herní disciplína mu zatím moc neříkají. Věřím tomu, že pokud na sobě bude pracovat, tak by se mohl stát velmi kvalitním hráčem, ale chce to trpělivost, minimálně půl roku.

... o průběhu přípravy: Vzhledem k tomu, že jsem působil u reprezentace, jsme se s mým asistentem Zbyňkem Cholevou domluvili, že se bude věnovat hlavně kondiční přípravě. Tvrdím totiž, že pokud jsou hráči dobře fyzicky připraveni, tak se to musí během náročné sezony pozitivně projevit.

Bohužel tuto část přípravy absolvovalo jen několik hráčů, protože někteří byli s reprezentačními týmy Česka a Slovenska a navíc jsme se potýkali se zraněními. Proto musím bohužel konstatovat, že moc hráčů, kteří by z dobré kondiční přípravy mohli těžit, tady není.

... o novém hracím systému: Já jsem s ním hned od začátku nesouhlasil. Nový systém jednoznačně nahrává družstvům ze středních Čech, které budou mít cestování daleko jednodušší, než my. Šestkrát pojedeme na sever Čech do Děčína, Liberce a Ústí a protože vzhledem k ekonomickým podmínkám budeme jezdit v den zápasu a nebudeme tam přespávat, tak půjdeme po sedmihodinové cestě rovnou na hřiště.

Nepochopitelné je pro mě i to, proč se zkrátilo play-off. Vždyť jde o nejpřitažlivější část celé sezony! A čtvrtfinálový systém na dvě vítězství, v němž se první utkání hraje na půdě hůře postaveného týmu, také není nejlepší. Když se venku první zápas prohraje, tak vůbec nebude jednoduché v domácím prostředí dvakrát za sebou zvítězit.

Pozitivní může být fakt, že čeští hráči odehrají víc kvalitních zápasů. Pro diváky to však rozhodně není atraktivnější. Já bych stoprocentně udržel nadstavbovou část, na kterou už začínali chodit diváci a play-off bych zachoval v té podobě, v jaké se hrálo dosud. Čtvrtfinálová série by se měla hrát na tři vítězná utkání a finále na čtyři.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Rangers slaví rychlý postup, nakročeno mají i Colorado s Vancouverem

29. dubna 2024  6:19,  aktualizováno  7:15

Hokejisté Rangers se stali prvním postupujícím celkem do druhého kola play off NHL poté, co...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

Třetí titul v řadě pro Andělovou, tentokrát sebrala ten český

29. dubna 2024  5:58

Třetí titul za sebou oslavila basketbalistka Gabriela Andělová. Po dvou na Slovensku s týmem...

Svit téhle hvězdy bude chybět. Šampionka Parkerová se rozloučila

29. dubna 2024  1:20

Pohled na americké basketbalové palubovky už nebude tak krásný. Hvězdná Candace Parkerová ukončila...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...